Scenariu de cosmar. De ce au sunat sirenele la Timisoara si s-au mobilizat fortele de interventie

Dată publicare: 27-11-2013 12:29
Dată actualizare: 30-11-2013 01:11


 Un cutremur puternic, de 6,8 grade de scara Richter a zguduit in aceasta dimineata Timisoara. Sirenele din tot orasul au inceput sa urle, iar la Prefectura s-a intrunit de urgenta comandamentul pentru dezastre.

 Zeci de ambulante, masini de pompieri si paramedici au fost mobilizati sa scoata oamenii dintre daramaturi. Seismul a lasat in urma 40 de morti, 700 de sinistrati si sute de raniti. Din fericire, nu a fost vorba decat de un exercitiu de alarmare care a pus la incercare capacitatea de mobilizare a autoritatilor in caz de dezastre.

Alarma s-a dat la ora 10.:45, si a presupus un cutremur de 6,8 pe scara Richer, care s-ar fi produs la o adancime de 20 kilometri, in apropiere de Vinga. Seismul ar fi afectat retelele de alimentare cu gaz, apa si curent, iar la etajele superioare ale mai multor camine studentesti de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ar fi izbucnit incendii violente.

Din cauza unor cladiri prabusite, pe o artera importanta din oras s-a produs un accident rutier in lant, cu mai multe victime.

La locul dezastrului s-a infintat o celula de criza, iar medicii au hotarat imediat care dintre raniti vor fi transportati mai intai la spital.

Mihai Grecu, sef UPU Spital Judetean Timisoara: “Am intervenit cu 3 echipaje SMURD si un serviciu de Anestezie si Terapie Intensiva. Medicii nostril au fost de curand la un astfel de exercitiu la Targu Mures si sunt foarte bine instruiti”.

Sindia Vlaia, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Timis: “Exercitiul a fost realizat pentru a vedea cum reactioneaza toate institutiile locale in cazul unui dezastru, cum se comporta aparatura si echipamentele. S-a activat planul rosu de interventii, sirenele au fost pornite si au sunat timp de 16 secunde, cu pauza de zece secunde”.

Liliana Onet, subprefectul judetului Timis: “Intr-o situatie reala ne-am fi descurcat foarte bine. Sper totusi sa nu avem parte de asa ceva”.

In timpul exercitiului, pe retelele de socializare, timisorenii si-au aratat ingrijorarea prin mai multe mesaje postate. Unii dintre ei, chiar au sunat la 112 pentru a se interesa de mobilizarea de forte fara precedent, din oras.
 
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO