Sarbii sarbatoresc astazi Craciunul pe rit vechi. Ce bucate traditionale au pregatit gospodinele
Peste 22.000 de sarbi care traiesc in vestul tarii, sarbatoresc astazi Craciunul dupa calendarul iulian. Potrivit traditiei, casele sunt impodobite cu iesle, gospodinele pregatesc tesnita, iar aseara comunitatea sarba a ars “badnjak-ul”.
Dis de dimineata, sarbii merg la biserica pentru a lua parte la slujba religioasa. Dupa ce au trecut printr-un adevarat ritual in ziua de Ajun, sarbii care sarbatoresc astazi nasterea lui Iisus Hristos se aseaza la masa traditionala, in familie.
Potrivit traditiei, ei se desfata cu produse traditionale, pregatite cu migala in bucatarie, de gospodine. Cea mai reprezentativa dintre ele este česnica, o prajitura din foi de aluat fraged, cu nuca sau dovleac. In aceasta se pune o moneda, iar in timpul mesei cine primeste bucata in care se afla moneda, se spune ca va aduce cei mai multi bani in casa.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sarbii au pentru aceasta sarbatoare un salut special. Cel care saluta primul spune “Hristos se rodi” (Domnul s-a nascut), iar raspunsul celuilalt este “Vojstina se rodi” (Adevarat s-a nascut).
De asemenea, sarbii sunt superstitiosi in perioada acestei sarbatori. Ei spun ca daca ninge in ziua de Craciun, anul care va veni va fi unul fara roade. Semne rele sunt si ploaia sau o crestere brusca a temperaturii.
Pentru a se evita aceste semne rele, sarbii ard in seara de Ajun un “badnjak”, adica un trunchi de stejar tanar, care il reprezinta pe Iisus Hristos. Acest ritual l-au facut si cei care sarbatoresc Craciunul dupa calendarul iulian, din Timisoara. Ei au ars aseara un trunchi de stejar in curtea Catedralei Ortodoxe Sarbesti, din Piata Unirii.
Vezi GALERIE FOTO