Programul "Mere in scoli", un mare esec. Producatorii prefera sa vanda merele la supermarket
Un program lansat cu surle si trambite de autoritati, prin care elevii ar fi trebuit sa primeasca fructe in scoli, s-a dovedit un mare esec.
In judetul Timis doar o singura unitate de invatamant a reusit sa le ofere mere copiilor, pentru ca producatorii s-au ratacit prin hatisurile birocratiei. Sunt obligati sa faca teancuri de hartii, plus analize care costa o mica avere. In aceste conditii cei mai multi au renuntat sa se inscrie la licitatii, iar copiii au ramas fara fructe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Documentatia stufoasa ceruta furnizorilor i-a facut pe acestia sa nu se inghesuie la livrarea fructelor.
"Trebuie o gramada de documente. Cum sfanta birocratie a ramas sfanta birocratie la noi. Cate un mar pe zi inseamna 850 de mere pe zi. La 50 de grame cat ar trebui sa aiba un mar rezulta 40 de kilograme de mere pe zi. Destul de mult", a spus Ilie Todasca, primarul comunei Sacalaz.
Daca ai nervi tari si reusesti sa aduni la dosar toate actele, te descurajeaza analizele care trebuie facute fructelor, si care costa o mica avere.
"Daca se fac 5,6,8 tratamente trebuie analize pentru fiecare. Noi facem cam 8 deci 8000 de euro. E foarte scump pentru noi. Nu e rentabil", a spus Casian Perte, inginer agronom.
Dupa o socoteala scurta, acest producator ar castiga in final cate 40 de bani pentru fiecare kilogram de mere livrat. Omul spune ca asta ar insemna sfarsitul afacerii lui.
"Contin multe vitamine in special coaja contine multa vitamina C. De obicei primim pe saptamana cate 5 mere", a spus un elev.
Nevoile copiilor raman asadar pe locul doi, iar producatorii prefera sa vanda merele in supermarket, sau sa le faca suc.