Patru timisoreni au dus steagul Romaniei la cel mai mare eveniment ciclist din Ungaria. FOTO

22-04-2013 16:02


biciclisti, romania, budapesta

Peste 40.000 de biciclisti au uitat ca exista masini si s-au plimbat in aer liber pe bulevardele din Budapesta.

Coada s-a intins pe 12 kilometri lungime, iar miile de participanti au facut ca aceasta reuniune sa fie printre cele mai mari evenimente cicliste desfasurate pana acum in Europa Centrala si de Est.

Printre cei care s-au plimbat cu bicicleta pe strazile orasului Budapesta se numara si mai multi timisoreni: Alex Valentin-Pokus, Catalin Ceauca, Adriana Ardelean si Alin Bruznican, care au mers in Ungaria special pentru acest eveniment. Ajunsi acolo, ei au comparat situatia pistelor pentru biciclete din tara vecina, cu situatia pistelor din Timisoara, dar si amploarea pe care a luat-o acest eveniment. Spre bucuria lor, strazile Budapestei au fost strabatute cu bicicleta si de alti romani, care au venit special in Ungaria, pentru a pedala.

Noi am fost patru prieteni, dar sunt convins ca au fost mai multi romani. Unii ne auzeau ca vorbim romaneste si ne opreau. Atmosfera a fost una exceptionala, entuziastmul a fost maxim, fericirea de pe fetele biciclistilor insemna totul, multa distractie, organizare foarte buna. Traseul, din cate am inteles, a fost de 16 kilometri. Coloana de biciclisti avea aproximativ 12 kilometri. Probabil o filmare cap coada, de la primul la ultimul biciclist, ajungea probabil pe la 50 de minute”, a declarat Alex Valentin-Pokus, unul dintre timisorenii prezenti la eveniment.

Pe strazile din Budapesta s-au strans peste 40.000 de biciclisti, veniti din mai multe tari din Europa. O zi mai tarziu, in Timisoara, “Pedalarea de Primavara” a scos din case aproximativ 3.000 de biciclisti. Asta pentru ca, in Romania, mersul pe bicicleta nu este foarte raspandit, iar pistele special amenajate pentru acest vehicul lasa de dorit.

Dupa Copenhaga si Amsterdam, Budapesta este raiul biciclistilor. Nu ma saturam sa ma plimb pe pistele de acolo, am facut aproape 90 de kilometri, pe doua roti, in acea zi. Cred ca se poate organiza si in Timisoara un asemenea eveniment, daca ar participa acelasi numar de biciclisti ca in Budapesta, ar reprezenta 10% din populatia orasului. Visul meu este ca lumea sa se trezeasca la realitate si sa constientizeze ca o bicicleta este foarte utila, in diferite scopuri, nu numai in pedalatul de weekend, prin parc, care, apropo, este interzis”, a incheiat Alex.

Evenimentul a fost organizat de comunitatea Masa Critica. Membrii acesteia sunt biciclisti care provin din mai multe tari ale Europei. Masa Critica exista si in Timisoara, iar in ultima zi de vineri din fiecare luna, membrii comunitatii se strang in fata Catedralei Mitropolitane si pedaleaza prin oras.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO