O localitate din judetul Timis, disparuta de pe harta, a renascut. Cum a fost posibil
Disparuta o vreme de pe harta Romaniei localitatea Nadăs, situata la 40 de kilometri de Timisoara parca a renascut. Linistea si frumusetea locului i-au facut pe urmasii celor care au stat pe vremuri acolo sa se intoarca "acasa".
Unii pentru totdeauna, altii si-au construit cabane si vin sa se relaxeze macar pentru cateva zile.
Dupa 4 km de mers pe drum accidentat, intre dealuri si paduri dese zaresti Nadesul. Inundatiile mari din anii `50 si lipsa locurilor de munca, i-au facut pe oameni sa plece, incet incet iar in anul 1986, satul a ramas aproape pustiu.
Mihai Sarchiz, localnic: "Ceausescu voia sa desfinteze Nadasul. Un prieten foarte bun al meu, lucra la Enel pe vremea aia, a avut ordin sa mearga sa taie curentul in Nadas asta a fost, inainte de revolutie cu 3 luni."
In ciuda greutatilor, familia Lazia s-a ambitionat sa ramana. Mai bine de 20 de ani Nadasul a fost doar al lor. Din 2004 au din nou curent electric si ei dau stingerea in sat.
Prima care si-a renovat vechea locuinta din Nadas a fost familia Hoara, care spera ca intr-o zi, si biserica din localitate ajunsa o ruina va fi reconstruita.
Domnul Mihai nu a putut nici el uita de locul unde i s-au nascut parintii. S-a intors si a facut aici o cabana. Tot el a descoperit ca apa din pamantul neatins de pesticide e una deosebita.
Mihai Sarchiz: "Am facut analizele, apa e potabila 100%. Cand am dus cele 2 analize m-a sunat peste 2,3 ore si zice Misule de unde ai luat tu apa aia? Ai cumparat-o din comert? Zic nu, e de la Nadas.”
Domnul Filimon s-a nascut aici in 1946. A fost nevoit sa plece pentru ca nu avea de lucru, dar s-a intors acum impreuna cu nevasta.
Filimon Vasile, localnic: "Ne trage pamantul, atata imi place locul asta si atata ma linisteste. Stam aici cu sotia si ne depanam amintirile "
Acum asezarea numara deja 12 familii.