Muzeul Satului Banatean prinde viata.CJ Timis a aprobat astazi proiectul de investitie “Muzeul Viu”

28-02-2012 14:51


Muzeul Satului

Printr-un proiect international, la Timisoara vor fi realizate 4 replici ale gospodariilor traditionale: o casa romaneasca, una maghiara, una svabeasca si una sarbeasca, iar la Csongrad vor fi reabilitate 7 case traditionale cu specific pescaresc.

Ideea de baza a proiectului este implementarea conceptului de “muzeu-viu” al satului traditional. Pentru realizarea acestui lucru, toate gospodariile vor reconstitui viata la tara din secolele XVIII-XIX, in zona Banatului.

„Muzeul Viu al Satului Banatean, Timis - Csongrad, traditie si multiculturalitate”, este un proiect transfrontalier intre Romania si Ungaria. Bugetul este de aproape 2 milioane de euro, bani ce urmeaza a fi obtinuti din fonduri europene.

Proiectul de investitie a fost astazi aprobat in sedinta plenara a Consiliului Judetean Timis.

“Locuitorii vor trebui sa socializeze bine atat intre ei, cat si cu vizitatorii, sa ii antreneze pe acestia in discutii si sa ii indemne sa cunoasca traditiile stravechi”, a spus Sergiu Balasa, directorul ADETIM.

Bugetul total ce revine partii romanesti este de aproape 1,2 milioane de euro. Banii urmeaza sa fie obtinuti din fonduri europene, iar in acest scop, ADETIM a colaborat cu Muzeul Satului Banatean si cu Primaria Csongrad. Durata de realizare a investitiei propriu-zise este de 12 luni, iar proiectul urmeaza a se finaliza in termen de 23 de luni.

La Timisoara, vor fi selectate cateva familii care vor trai ca acum 100 de ani.

Cine va dori sa locuiasca intr-una din replicile locuintelor de la Muzeul Satului, trebuie sa iubeasca in primul rand viata la tara. Familiile vor trebui sa indeplineasca anumite conditii precum: indemanarea pentru anumite traditii cum ar fi olaritul, sa stie ce este aceea o fierarie, un rasboi de tesut. “Vom face chiar un training cu aceste persoane”, a spus Balasa.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO