Mii de tineri plecati peste hotare, la studii.Au aflat "secretul" supravietuirii intr-o tara straina
Studiul si munca pot fi impletite armonios, chiar daca esti la mii de kilometri departare de casa, printre straini, si abia ai trecut de varsta majoratului! O demonstreaza o studenta plecata in Danemarca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Angajata deja ca asistent universitar la facultatea pe care o urmeaza, invata, isi cladeste o cariera si nu mai are nevoie de bani de acasa.
Ca ea, mai sunt cateva mii de tineri din Romania, plecati peste hotare la studii, care se pot lauda ca au aflat "secretul" supravietuirii intr-o tara straina.
In ultimul an de liceu, Cristina a studiat cu atentie ofertele facultatilor de peste hotare. Asa a ajuns la o Universitate din Copenhaga. Cu 1.000 de euro in buzunar, a inceput sa isi caute pe Internet un loc de munca.
"Am aplicat pe un site pentru un job de dadaca. Cu trei zile inainte sa plec m-au sunat sa vin la ei. Altfel ajungeam acolo si aveam de cautat cazare, aveam de cautat de lucru", spune Cristina Macavei, student roman in Danemarca la Multimedia si design.
Din semestrul al doilea a primit un post de tutore si apoi a devenit asistent universitar. Acum castiga suficient cat sa-si achite chiria, dar si sa calatoreasca prin Europa.
Nici Alexandru nu se plange. Este student la universitatea Portsmouth din Marea Britanie.
"Exista un imprumut de la Guvernul Marii Britanii, care iti permite sa faci cursurile la o universitate fara sa platesti taxe de scolarizare. Abia atunci cand ai diploma in mana si lucrezi, abia atunci poti sa returnezi taxele", spune Alexandru Stefanescu, student roman in Marea Britanie, Managementul Afacerilor.
Plateste lunar o chirie de 270 de lire, la care se adauga inca 150 - bani pentru mancare si intretinere. Dupa 2 ani de facultate, a primit un post de consultant in cadrul unui proiect international, si se descurca fara probleme cu salariul pe care il ia.
Si Sabina a tras lozul castigator, atunci cand a decis sa faca un master in Marea Britanie. "Prin intermediul masteratului am avut prima sansa. In felul acesta mi-am gasit primul job, in care sunt si acum, de consilier Educativa", povesteste Sabina Androne, masterand in Marea Britanie.
Anual, peste 2.500 de tineri pleaca la studii peste hotare, prin intermediul targurilor de educatie. Au nevoie de minim 2.000 de euro, dar, cei care isi gasesc repede o slujba isi amortizeaza rapid investitia.