La Timisoara se urmeaza modelul scolii germane. Ce specializari noi vor fi infiintate in doua licee
Trei clase de scoala profesionala, dupa modelul german, vor fi infiintate in noul an scolar, in doua licee din Timisoara. E vorba de Liceul Ferdinand si Liceul I.C. Bratianu, care vor gazdui 80 de elevi dornici sa studieze si sa invete o meserie simultan.
Noile specializari inspirate dupa modelul german sunt infiintate in urma unui protocol de colaborare intre Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Primaria Timisoara si mai multe firme care fac parte din clubul de afaceri german.
Scoala Duala este un sistem menit sa produca elevi bine pregatiti in meseriile pentru care studiaza. Astfel ca, atat in timpul anilor de studiu cat si dupa, elevii vor avea ocazia sa practice meseria pe care au invatat-o intr-una dintre companiile participante la acest proiect.
Trei noi clase vor adopta acest sistem din toamna anului 2013, cu scopul de a forma in urmatorii doi ani viitori meseriasi. Elevii pot alege intre specializarea tehnician electromecanic la Liceul Ferdinand, sau specializarea tehnician specialist in comert, la Liceul I.C. Bratianu.
O specializare dupa modelul scolii duale germane mai exista la Liceul Ferdinand, insa elevii nu s-au inghesuit in primul an de infiintare. Atunci au fost doar 12 elevi inscrisi.
Cristian Muntean, vicepresedintele clubului de afaceri german din Timisoara: “Problema noastra este numarul elevilor care nu se prea inghesuie. (…) Cred ca principalul element il reprezinta parintii, ei trebuie convinsi ca scoala profesionala, asa cum vrem noi sa fie, le asigura copiilor un viitor. Lumea inca are perceptia din trecut a scolii profesionale. Lucrurile s-au schimbat total, sunt alte conditii de munca si un meserias bun castiga foarte bine si nu mai trebuie sa plece in strainatate sa castige bani, ci o poate face si aici, in Romania”.
Primarul Timisoarei spune ca aceste specializari sunt binevenite, iar marea greseala a invatamantului romanesc s-a facut atunci cand s-a redus numarul de scoli profesionale.
Nicolae Robu, primarul Timisoarei: “Demonetizarea scolii profesionale nu a fost intamplatoare ci a fost rezultatul unor interese de afaceri ale celor care au exploatat mai intai vidul din legislatie, apoi noua legislatie, privind invatamantul superior privat. (…) Din pacate s-a dezvoltat necontrolat intregul invatamnant superior, au aparut o multime de universitati de stat peste tot, a crescut numarul universitatilor de stat, (...) si pentru toate acestea la un loc a fost nevoie de absolventi cu diploma de bacalaureat. Cum puteau fi obtinuti suficienti astfel de absolventi? Reducand pana la desfiintare segmentul scoala profesionala si directionandu-i pe elevi, in masa, catre licee, pe culoarul care la capat avea examenul de bacalaureat”.
La aceste noi specializari nu se va da examen admitere. Orice elev care a terminat clasa a IX-a se poate inscrie una dintre cele doua scoli care ofera astfel de cursuri.
Firma partenera, care se ocupă cu instruirea elevilor, le pune acestora la dispozitie burse de studiu, iar dupa terminarea scolii le asigura un loc de munca. In aceste clase cu invatamant dual se pot inscrie elevi interesati din toate scolile, obligatorie fiind absolvirea clasei a IX a.