La Multi Ani celor care poarta numele de Ion, Ionut, Ioana, Ionel, Ionela, Ionica, Nelu sau Nela!
Crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc in fiecare an, in data de 7 ianuarie Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, fiul Elisabetei si al preotului Zaharia, nascut in cetatea Orini.
Sfantul Ioan Botezatorul mai este cunoscut sub denumirea de “Inaintemergatorul”, pentru ca a anuntat venirea lui Hristos.
Numele Sfantului Ioan Botezatorul este purtat de 1.951.971 de cetateni romani, dintre care 1.420.774 sunt barbati si 531.197 de femei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din totalul romancelor care isi sarbatoresc onomastica marti, 7 ianuarie, 371.486 se numesc Ioana, 141.000 - Ionela, 11.290 - Nela, iar 6.726 - Ionelia.
Cei mai multi barbati sarbatoriti tot cu aceasta ocazie, respectiv 514.865, poarta numele Ioan, alti 411.149 se numesc Ion, iar peste 320.000, Ionut.
Acestora li se adauga aproximativ 145.000 de romani care se numesc Ionel si peste 26.000 care poarta numele Nelu sau Ionica.
Traditii
Se stie din traditia populara ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor si se mai tine pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii sau diformi. Totodata, ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.
Unii oameni serbeaza ziua de Sfantul Ioan pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice.
In ziua de Sfant Ioan exista obiceiul “Iordanitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se “iordanesc”.
Un alt obicei intalnit in aceasta zi este “Iordaneala”. Mai multi tineri care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ioan, agheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ioan la biserica si dupa terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi il ureaza. Oamenii “iordaniti” trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc.
Traditia ne spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ioan, fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi ferit de boli in decursul anului.
Se spune, conform traditiei populare, ca dupa ziua Sfantului Ioan se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.