La Giroc, a inceput Festivalul de batut toaca. Zeci de tineri au venit sa respecte traditia
Sunetul a zeci de toace s-a auzit aseara in comuna Giroc, de langa Timisoara! Ca in fiecare an, in saptamana Mare, in localitate se organizeaza Festivalul Toacelor.
Ajuns la cea de-a cincea editie, evenimentul a adunat laolalta sute de oameni veniti si din alte localitati special pentru acest obicei.
Alegeri 2024
11:28
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Până unde poate merge puterea primului om în stat conform Constituției
09:31
Câte mandate are voie să aibă un președinte în România. De ce vom avea cu siguranță un nou președinte de anul acesta
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
33 de toace impodobite cu frunze de salcie au fost amplasate in fata caminului cultural din localitate. Numarul acestora simbolizeaza varsta pe care a avut-o Iisus Hristos cand a fost rastignit pe cruce.
Printre cei care au participat la festival se numara si domnul Sava. La 60 de ani, bate toaca cu aceeasi daruire ca in tinerete. Si acum isi mai aduce aminte de prima zi cand a pus mana pe ciocane.
"De mic copil, de cand ma stiu. La varsta de 3, 4 ani bunicul mi-a facut o scandura, ciocane in curte si de atunci tot timpul bat, chiar si in ziua de azi. Vad ca aveti ciocane speciale. Astea le am de 40 de ani", spune domnul Sava.
Din urma vin insa hotarati pustii, care au invatat repede cum sa manuiasca ciocanele.
"Acesta este primul an in care bat si am un sentiment foarte frumos. Imi place foarte mult. La inceput a fost greu dar m-am obisnuit", spune o tanara.
Ideea festivalului a pornit de la primarul localitatii, care in tinerete a cantat la tobe. Si, dupa cum spune si el, ritmul i-a ramas in sange.
"Asa a si plecat ideea aceasta, de la faptul ca toaca este cel mai vechi instrument la care omul s-a putut manifesta, altfel decat cu vocea. Sunt peste 12 localitati reprezentate", spune Ionel Toma, primarul din Giroc.
Astazi, toacele vor fi mutate in fata Catedralei Mitropolitane din Timisoara, unde vor ramane pana in noaptea de Inviere.