Dorel de Timisoara. Imagini incredibile astazi pe un santier
Scene rupte parca din povestirea “Prostia omeneasca” a lui Ion Creanga s-au repetat aproape intocmai in apropierea unui santier. Cu o matura si o galeata, doi muncitori au pornit pe strazi, in cautarea nisipului spulberat de vant.
In plin procesul muncii…
Din ciclul “Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim”, angajatii santierului ne-au dat o mostra de cum sa muncesti cu spor. Vinovat de cheful lor de munca a fost vantul puternic care a maturat la propriu un santier de langa Piata 700. Tot nisipul de acolo a fost purtat de vant si a acoperit strazile din apropiere. Plin de elan muncitoresc , meseriasii s-au pus pe treaba si au incercat sa se puna de-a curmezisul vantului. In timp ce o mana de oameni muncea pe santier, alti doi colegi au trecut la munca de jos. Inarmati cu un faras, o matura si o galeata, au incercat din rasputeri sa adune de pe strada nisipul imprastiat de vant. Cu mult spor, cei doi au umplut galeata dupa galeata si le-au desertat, pe rand, inapoi..pe santier. Nu au avut prea mult success pentru ca o noua pala de vant le-a facut de fiecare data munca in zadar. Nisipul era dus inapoi pe sosea. Incapatanati, cei doi muncitori nici gand sa renunte, insa niciunul dintre ei nu si-a dat seama ca lucreaza la “Cooperativa Munca-n Zadar”.
Reactiile de dupa
Vizibil deranjat cand a fost luat la intrebari , “Dorel” a raspuns. “Du-te ma de aici..ce treaba ai cu mine”, graieste acesta spre reporter.
Am reusit insa sa dam si de un meserias amabil, care ne-a explicat cum a stiut el mai bine ce se intampla. Din capul locului, a insistat sa facem distinctia dintre praf si nisip. “Nisip, asta este nisip”, a spus el. Ulterior, ne-a explicat detaliat ce se intampla, si a oferit chiar si o solutie alternativa, pe care insa nu au pus-o in practica, cu toate ca vantul batea cu putere de la primele ore ale diminetii. “Asta este, bate vantul. Normal trebuia sa punem geotextil pe nisipul asta”, a adaugat muncitorul amabil.
Una peste alta, concluzia este una simpla, din punctul de vedere al meseriasilor: “Asta este santierul”.