Clinica de Chirurgie Cardiaca din Timisoara, inchisa! Motivul: lipsa medicamentelor si a sanitarelor

01-04-2013 09:20


Clinica de Chirurgie Cardiaca

 Clinica de Chirurgie Cardiaca din Timisoara si-a intrerupt activitatea chirurgicala din 26 martie, din lipsa materialelor sanitare si a medicamentelor.

 Seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca, dr. Marian Gaspar, anunta inchiderea spitalului, din lipsa de fonduri.

“Am primit adrese de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis si de la Prefectura Judetului Timis, prin care se atentioneaza directiunea spitalului si sefii de sectie, ca pacientii nu pot sa-si cumpere materiale si medicamente pe perioada spitalizarii, potrivit legislatiei in vigoare. In caz contrar, spitalul trebuie sa ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizarii, iar sefii de sectie sa raspunda personal de incalcarea legii”, a transmis intr-un comunicat de presa dr. Marian Gaspar.

Seful Clinicii spune ca fondurile unitatii medicale sunt insuficiente pentru a acoperi urgentele, iar spitalul nu poate functiona fara ca pacientii sa plateasca din bani proprii pentru medicamente si materiale sanitare. Legislatia ii impiedica astfel pe medici sa isi faca datoria, fapt care poate duce la pierderea de vieti omenesti.

“Situatia este si mai dramatica in Departamentul de Cardiologie Interventionala, unde ajung cazurile de urgenta cu infarct miocardic acut, pentru care nu exista materiale necesare actului terapeutic. Fara o interventie de urgenta in primele ore de la infarct acesti pacienti pot muri”, a mai transmis dr. Marian Gaspar.

Pana acum, pacientii isi cumparau o parte din materiale si medicamente pe care spitalul nu avea banii sa le achizioneze din programele nationale de cardiologie si din veniturile pe caz rezolvat DRG de la Casa de Asigurari de Sanatate. “Chiar daca erau asigurate materialele din Programul National de Infarct pentru 30 de cazuri, acestea erau insuficiente pentru ca aveam urgente de peste 70 de cazuri pe luna. Nimeni nu poate programa cate cazuri pot face infarct intr-o luna”, a spus seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca.

Pentru a se gasi o solutie, dr. Marian Gaspar solicita o intalnire cu autoritatile judetene. “Pacientii care au indicatie chirurgicala sunt trecuti pe lista de asteptare pana la rezolvarea oficiala a starii de blocaj financiar. Asteptam o intalnire oficiala cu responsabilii spitalului si reprezentatii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Prefectura, Colegiul Medicilor din Judetul Timis”.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO