Cat costa sa iti incalzesti casa cu un semineu pe bioetanol, peleti sau cu panouri cu infrarosu
Energia regenerabila este un subiect tot mai discutat si de mare interes. Fie ca e vorba despre seminee si centrale pe peleti sau lemn si panouri cu radiatie infrarosie, toate incearca sa isi faca loc in locuintele timisorenilor.
Sistemele revolutionare de energie promit sa micsoreze costurile la jumatate fata de cele pe care le are o centrala pe gaz.
Semineele pe peleti au un design special, unele dintre ele pot fi amplasate si pe perete, dar cele mai multe sunt fixe. Au si o plita de bucatarie pe care se poate prepara sau tine cald un ceai.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Semineele pe baza de peleti costa intre 300 si 2.000 de euro, in functie de dimensiune si capacitatea de incalzire pe care o au. Chiar daca investitia initiala este mai mare, producatorii promit un cost de consum redus, fata de o centrala obisnuita.
Materialul folosit este de asemenea ieftin si nu polueaza.Un sac de 15 kg cu peleti costa aproximativ 16 lei. “Peletele este un echipament condensat de lemn, care arde, se intoarce inapoi in natura si nu polueaza”, a spus Radu Solcan, reprezentantul unei firme ce produce si comercializeaza seminee.
Semineele pe baza de bioetanol au avantajul ca nu necesita cos de fum. Totusi ele nu promit sa ofere aceeasi caldura ca o centrala, utilizandu-se mai mult pentru decorarea locuintei si emanand un usor aer cald. Si aici putem vorbi despre un consum minimal. Un semineu consuma intr-o ora 0,3l de etanol, in conditiile in care un litru costa 2 euro.
Panourile cu radiatie infrarosie sunt sisteme care incalzesc corpurile din incapere. Amplasate pe tavan sau pe perete, ele pot lua forma unui tablou. Costurile de achizitie pornesc de la 100 de euro si ajung pana la 2.000 de euro. Au avantajul ca mentin mai mult timp caldura in incapere.
“Panourile functioneaza pe baza de curent, la o centrala pe gaz poti plati 5-6 milioane pe luna intr-o iarna, iar la panouri platesti cel mult 2 milioane pe luna”, a spus Anca Vlaic, reprezentantul unei firme producatoare de panouri cu infrarosu.