Cum poti sa iti incalzesti casa iarna, dar sa nu platesti nimic? Romanii au gasit solutia
Care este visul oricarui roman in prag de iarna? Daca se poate sa fie cald in casa, dar el sa nu plateasca nimic. Nu-i imposibil in cazul celor care au sobe, seminee, dar mai ales centrale speciale care merg cu paie si balegar.
Cei care s-au informat isi fac acum singuri peletii in gospodarie si intr-adevar nu-i costa un leu, mai ales daca au animale care sa le produca materia prima.
Un domn a gasit solutia ca sa nu plateasca nimic pentru incalzire. A cumparat de pe internet o masinarie care il ajuta sa isi faca singur materialul de foc pentru iarna. Adica peleti de dimensiunea unor mucuri de tigara, din balegar si paie. A dat 600 de euro pe utilaj, iar gunoiul il ia din ferma de chinchila pe care o are de cativa ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In principiu, produce doar pentru consumul propriu, dar tot ce-i ramane in plus e de vanzare.
Un sac de 20 de kilograme costa 10 lei. Pentru o locuinta de 150 mp, incalzirea cu peleti din biomasa nu depaseste 350 de lei lunar, adica jumatate fata de costurile unei centrale termice pe gaz. Nu-i costa nimic pe cei care au materia prima: isi amortizeaza investitia in 6 luni.
Pentru ca cerere exista, altii au trecut direct la productia industriala. Ion Geaba a construit o fabrica de peleti din paie. Si-a acoperit 70% din cheltuieli cu fonduri europene.
Din acest motiv, tot mai multi romani cauta sa-si cumpere centrale termice ecologice. Mai ales ca si statul pune o parte din suma.
Peletii inlocuiesc practic lemnul de foc, asa ca pot fi folositi in locurile in care arde lemnul sau carbunele. Adica nu doar in centrale speciale, ci si in sobe obisnuite sau seminee.