Bugetul Timisoarei pentru 2013: 1.3 miliarde de lei. Care sunt viitoarele proiecte pentru oras

01-04-2013 13:32


Primaria Timisoara

 Timisoara va avea pentru anul 2013 un buget care se ridica la suma de 1.3 miliarde de lei, cu 300 de milioane de lei mai mult decat anul trecut. Dintre acesti bani, 91 de milioane de lei merg catre investitiile din programul de dezvoltare.

 Reabilitarea unor gradinite, bani pentru Spitalul de Copii Louis Turcanu, dotarea unor sectii ale spitalelor cu aparatura noua, reabilitarea mai multor cladiri ale institutiilor culturale si reamenajarea unor parcuri din Timisoara. Acestea sunt obiectivele majore pentru anul 2013. In acest buget mai sunt incluse si sume care trebuie platite pentru lucrari care au fost finalizate deja, precum reabilitarea Pietei Iosefin, lucrarile din cladirea primariei , dar si plata pentru cele 40 de freze pentru deszapezire.

In bugetul pentru acest an, au fost incluse extinderea a trei gradinite cu program prelungit, iar valoarea totala a investitiei se ridica la suma de 1.1 milioane de lei. Este vorba de gradinitele PP 12, PP 22 si PP 33. Mai costisitoare este o investitie in derulare, extinderea gradinitei PP 26, care se ridica la suma de 1.6 milioane de lei.

Liceele C.D. Loga, J.L. Calderon si Nikolaus Lenau vor intra intr-un proces de reabilitare, printr-un program cu fonduri europene. Din bugetul local pe anul 2013 au fost acordati peste 270 de mii de lei pentru studii de fezabilitate si a altor proiecte pentru ca reabilitarea sa fie posibila. De asemenea, la Liceul Pedagogic va fi construita o rampa pentru handicapati, iar valoarea investitiei este de 20 de mii de lei.

Sanatatea primeste 12.4 milioane de lei
La capitolul investitii in sanatate, cea mai notabila este suma de 3 milioane de lei pentru extinderea corpului B al Spitalului de Copii Louis Turcanu. Tot la acest spital vor mai merge 2.2 milioane de lei pentru achizitionarea de aparatura. Pentru dotari, dar de data aceasta la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta, vor merge 4.5 milioane de lei.

De la bugetul local a fost alocata suma de 6.95 mii de lei pentru proiectul de dezvoltare a unui sistem regional transfrontalier de telemedicina pentru diagnosticul si tratamentul cancerului genital in Timisoara si Szeged.

La “Cultura, recreere si religie” merg 12.5 milioane de lei
In acest an va incepe si reabilitarea Salii Capitol, care a primit 1 milion de lei pentru lucrari de modernizare. Teatrul German, cel Maghiar, dar si Filarmonica Banatul beneficiaza de la buget de suma de 1.6 milioane de lei, pentru dotari.

O suma foarte mare de bani primeste Universitatea Politehnica pentru finalizarea lucrarilor la Sala Polivalenta. Din bugetul pe acest an, la institutia de invatamant vor merge 7 milioane de lei.

Sala Polivalenta de 15.000 de locuri pare sa nu fie un proiect abandonat. In 2013 au fost alocati 25 de mii de lei pentru realizarea unui studiu “geo-topo”.

Intretinerea parcurilor si a spatiilor verzi costa 2.2 milioane de lei
In acest an, se va continua cu construirea cladirii educationale si multifunctionale a Gradinii ZOO, pentru care s-au acordat 300 de mii de lei. Cheltuieli pentru lucrari in derulare vor mai fi si pentru reamenajarea Parcului Poporului si a Parcului Copiilor.

Pentru realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic pentru o pista de skateboard in Parcul Botanic au fost alocati 130 de mii de lei.

Peste 31 de milioane pentru “Locuinte, servicii si dezvoltare publica”
Cea mai mare parte din bugetul pentru investitii va merge catre aceasta categorie. Astfel, 6.2 milioane de lei vor merge catre reabilitarea termica a mai multor cladiri, iar alte 5.4 milioane de lei, bani obtinuti prin credit bancar, vor fi folositi pentru reabilitarea cladirilor istorice.

Pentru domeniul “Transporturi” au fost acordati 26 de milioane de lei
Cea mai mare parte a sumei va merge catre transportul rutier, care va primi 26 de milioane de lei. Nici transportul in comun nu este neglijat. 200 de mii de lei vor fi folositi pentru reabilitarea mai multor tramvaie, iar alte 7.4 milioane de lei pentru achizitia de autobuze articulate si a unui autocar.
 

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO