Asociatiile de locatari din Timis stau pe un butoi de pulbere. ITM ar putea acorda mii de amenzi
O modificare din 2010 a Codului Muncii le da mari batai de cap asociatiilor de locatari din judetul Timis. Un control amanuntit al Inspectoratului Teritorial de Munca ar duce la amendarea cu zeci de mii de lei a acestor asociatii.
Mai exact, acest lucru s-ar putea intampla pentru ca administratorii si femeile de serviciu nu au un contract de munca, ci isi primesc banii prin conventii civile de munca. Conform ITM, aceste conventii civile se aplica persoanelor care realizeaza proiecte sau diverse sarcini. Astfel, munca acestor persoane este rasplatita pentru fiecare lucrare in parte.
“In cazul de fata, munca pe care o presteaza administratori si femeile de serviciu este una repetitiva, iar pentru astfel de activitati, legea cere un contract stabil de munca”, a declarat Ileana Tomoiaga, inspector-sef adjunct al ITM Timis.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Pentru a intra in legalitate, cheltuielile asociatiilor de locatari s-ar putea tripla, intrucat ar fi nevoie de serviciile unui contabil. In plus, asociatiile de locatari ar fi nevoite sa plateasca taxe mai mari, sa aiba o semnatura electronica si sa incheie contracte cu institutii medicale.
In judetul Timis deja au inceput controalele. De la inceputul acestui an, inspectorii ITM au acordat 11 amenzi asociatiilor de locatari care aveau persoane angajate prin conventie civila. Pentru fiecare angajat, asociatiile au primit cate o amenda de 10.000 de lei.
Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara sustine ca aceste amenzi “sunt absurde”, iar aceasta problema tine de o lege care poate avea mai multe interpretari. Singura speranta a locatarilor o reprezinta parlamentarii, cu care au avut deja mai multe discutii pentru a elimina aceasta neintelegere.
“Administratorii si femeile de serviciu lucreaza legal, au conventii civile, nu lucreaza la negru. Contractele de munca nu se justifica pentru ca intervin foarte multe cheltuieli in plus pe care nu le putem suporta. O femeie de serviciu, in cele mai multe cazuri, este o persoana care locuieste in acel bloc si face curatenie atunci cand este nevoie. Este o problema nationala, insa numai la noi s-au dat amenzi. Se mai putea ajunge la aceasta situatie anul trecut, in Deva, insa ITM-ul de acolo a acordat numai sanctiuni verbale, nu a dat amenzi. Amenzile acordate la noi vor fi platite din buzunarele multor persoane care abia au bani de medicamente”, a declarat Petru Olariu.
In judetul Timis exista peste 4.000 de asociatii de locatari. “Numeri pe degete asociatiile de locatari care au incheiate contracte de munca cu administratorii si femeile de serviciu”, a incheiat presedintele FALT.