A inceput noul an universitar. Tot ce trebuie sa stii despre taxele universitatilor din Timisoara

30-09-2013 13:59


deschidere universitatea de vest timisoara

 Toate cele patru universitati de stat din Timisoara au deschis noul an universitar. Peste 40.000 de tineri vor urma cursurile facultatilor in orasul de pe Bega, in speranta ca isi vor gasi drumul catre o cariera de succes.

 Fata de anul trecut, in universitatile din Timisoara au ramas aceleasi taxe. Anual, tinerii care nu au prins un loc la buget vor avea de platit sume cuprinse intre 2500 de lei si 4000 de euro, in functie de specializarea si limba in care vor sa studieze.

Cea mai mare taxa la universitate, o vor plati studentii care au ales sa urmeze cursuri intr-o limba straina, la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes. Tinerii vor plati 4000 de euro pentru a urma cursurile acestei universitati in limba engleza sau franceza. Studentii care s-au inscris in acest an la cursurile de licenta ce se intind pe o perioada de sase ani, vor plati anual 1200 de euro. Mai putin au de platit tinerii care urmeaza specializari ce dureaza doar trei ani. Ei vor scoate din buzunar 800 de euro, anual. Studentii straini extracomunitari care vin sa studieze medicina in Timisoara, scot din buzunar 1200 de euro (pe an).

La Universitatea de Vest, taxele de studiu au ramas la fel ca in anii anteriori si sunt cuprinse intre 2200 de lei si 10000 de lei. Majoritatea facultatilor din cadrul universitatii impun o taxa de 2500 de lei pe an, insa mai exista si cateva exceptii. De exemplu, la Facultatea de Drept, suma pe care trebuie sa o plateasca studentii este de 3000 de lei. Pentru a invata la distanta la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, tinerii trebuie sa scoata din buzunar suma de 2200 de lei. Taxa cea mai “piperata” este la Facultatea de Muzica. Aici, pentru a studia “Pedagogie muzicala”, tinerii platesc 6000 de lei anual. Pentru specializarile “Interpretare muzicala” si “Artele spectacolului”, studentii trebuie sa scoata din buzunar 10.000 de lei.

Pentru studiile de licenta la Universitatea Politehnica din Timisoara, taxele sunt cuprinse intre 2400 de lei si 4200 de lei. Cele mai ieftine sunt domeniile “Stiinte ale comunicarii”, “Stiinte administrative” si “Limbi moderne aplicate”, pentru care studentii scot din buzunar 2400 de lei, anual. Domeniile tehnice precum si cele informatice ajung pana la 3450 de lei. Studentii de la “Arhitectura” platesc cel mai mult: 4200 de lei pe an.

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, exista o taxa anuala cuprinsa intre 2400 si 3200 lei. Tinerii care vor sa studieze aceste cursuri in limba engleza vor scoate din buzunar 3200 de euro pe luna.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO