Valori record pentru taxele din caminele universitatilor. Lista celor mai scumpe camere studentesti

23-09-2013 17:58


camin studenti

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) condamna slaba finantare a educatiei, care se resimte "direct in buzunarele studentilor", noul an universitar incepand "cu stangul" din cauza cresterilor de taxe.

Majoritatea universitatilor din Romania au crescut, in ultimul an, atat taxele de studiu, cat si taxele de camin, potrivit studiului "Responsabilitate pentru Educatie!" lansat de ANOSR.

Analizand situatia din cadrul a 23 de universitati din tara, ANOSR a constatat ca in 17 dintre acestea (74 la suta) au crescut taxele de studiu sau au existat discutii in acest sens, in jumatate dintre universitatile analizate taxele de scolarizare fiind deja crescute incepand cu noul an universitar.

Academia de Studii Economice Bucuresti a crescut taxele pentru licenta si masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei). La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenta, diferenta fiind in general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei. La Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, taxa de scolarizare a crescut cu valori cuprinse intre 500 si 900 de lei iar Universitatea "Dunarea de Jos" Galati a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice si 100 de lei la domeniile umane.

Totodata, studiul ANOSR mai arata ca, in 57 la suta dintre universitatile analizate, au crescut taxele de camin, sau a fost discutata posibilitatea cresterii la nivelul conducerii universitatii.

"Acest lucru nu vine deloc ca o surpriza, avand in vedere ca subventia camine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptandu-se astfel la rata inflatiei. De asemenea, au scazut considerabil si investitiile in reparatii si modernizari ale caminelor", mai precizeaza sursa citata.

Reprezentantii ANOSR precizeaza ca exista camine in care regia lunara a atins valori record: 500 de lei - caminul Akademos, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (doi sau trei studenti in camera) sau 320 de lei - Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava (trei studenti in camera). Pe de alta parte, exista universitati care ofera preturi mai mici pentru regiile lunare, insa studentii sunt nevoiti sa stea inghesuiti catre patru sau cinci intr-o camera: 150 de lei - Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi (patru in camera), 100 de lei - Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca (cinci in camera), 95 de lei - Universitatea Politehnica Timisoara (cinci in camera), 120 de lei - Academia de Studii Economice (patru in camera) - 155 de lei - Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (patru in camera).

"Taxele de studii, alaturi de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de catre o mare parte a familiilor din Romania si sunt cauza principala a abandonului scolar - in universitati, doar jumatate din studenti termina facultatea inceputa. Actualele cresteri de taxe si ineficienta masurilor de sprijin a studentilor cu venituri scazute sau defavorizati in alt fel arata importanta scazuta pe care guvernantii, atat cei actuali cat si cei din guvernele trecute, o acorda tinerei generatii", sustine Mihai Dragos, presedinte ANOSR, citat in comunicat.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO