17 decembrie ’89 – Libertatea cerea lacrimi. Sangele primelor victime umplea strazile Timisoarei
Zeci de oameni au luptat pentru libertate cu pretul vietii, in urma cu 23 de ani.
In dimineata de 17 decembrie, autoritatile bucurestene au hotarat sa il evacueze fortat pe Laszlo Tokes din casa si sa il duca intr-o alta localitate din judet. Nimeni din capitala nu stia insa ca preotul reformat nu mai reprezenta un motiv principal al revoltei timisorenilor.
Cetatenii au inceput sa se lupte pentru dreptate, au cerut sa fie eliberati de sub regimul de teroare al lui Ceausescu. Ziua de 17 decembrie ramane in istorie ca ziua in care revolta din fata casei lui Tokes se muta in centrul Timisoarei, iar protestatarii strigau deja lozinci impotriva lui Ceausescu si impotriva sistemului comunist.
Ceausescu se hotaraste sa organizeze o defilare militara pe strazile orasului, iar ordinul este executat in aceeasi zi. Timisorenii nu numai ca nu se lasa intimidati de parada, ba dimpotriva, indignati de gestul militarilor, acompaniat de o muzica mult prea vesela si total nepotrivita momentului, cateva persoane ataca militarii.
Protestatarii se aduna din nou in fata sediului Comitetului Judetean al Partidului Comunist, unde reusesc sa patrunda chiar in cladire si incendiaza parterul cladirii. La auzul vestilor de la Timisoara, Ceausescu da ordin ca mai multe persoane din cadrul Partidului să se deplaseze în orasul de pe Bega pentru a rezolva urgent situatia.
Pe 17 decembrie 1989 ajung la Timisoara Ion Coman, secretarul Comitetului Central al PCR, insotit de generalii Stefan Gusa, Victor Atanasie Stanculescu, Mihai Chitac, Gheorghe Radu si alti membri din jurul sistemului de teroare al dictatorului.
Multimea de manifestanti crestea de la ora la ora, iar pe strazi aveau loc confruntari directe intre militari si revolutionari. Speriati de amploarea revoltei si condusi dupa ordine, militarii incep sa traga in multime. Acesta este momentul in care cad primele victime ale Revolutiei din 1989.
Seara, Ceausescu convoaca o sedinta a Comitetului Politic Executiv si, nemultumit si panicat de amploarea evenimentelor, ordona Armatei sa traga in multime fara nicio retinere. Asadar, trupele armatei incep sa traga in protestatari fara a mai tine cont de nimic. Strazile Timisoarei incep sa se umple de sange, iar numarul mortilor creste de la ora la ora.
In aceeasi seara se sterg si urmele crimelor. Zeci de masini ale Militiei si Armatei sunt trimise in pietele orasului pentru a ridica trupurile neinsufletite ale timisorenilor care au crezut si au luptat pentru libertate.
In 17 decembrie, la Timisoara, au fost ucisi aproape 60 de oameni.