Romanii pierd mai mult de 8 zile pe an cu plata taxelor. Cum ar putea pierde doar 8 ore
Institutiile publice continua sa prefera cozile la ghiseu platilor online cu cardul. Asa ca, dupa ce isi platesc taxele, romanii sunt si nervosi, si cu banii luati.
Stiti cat timp pierde in fiecare un platitor roman de taxe ca sa-si achite toate darile la stat? 200 de ore, daca are si ghinionul sa aiba o firma. Cifra a fost calculata de cei de la PricewaterhouseCoopers in raportul lor anual privind plata taxelor in intreaga lume.
Asta inseamna 9 zile pe an, in conditiile in care contribuabilul ar putea sta 24/24 de ore la coada la casierie. Dar cum asta e imposibil, sa calculam la un program de 8 ore pe zi al institutiilor publice, de luni pana vineri. O varianta optimista, dat fiind ca exista multe institutii care nu au un program atat de generos.
Cum sa platesti taxele in cateva minute. E posibil si in orasul tau?
Ne trece viata platind
Rezultatul e deprimant: 5 saptamani. Un roman care a avut nenorocul de a fi avut initiativa si de a-si fi facut propria firma consuma o zecime din timpul in care ar putea produce bani platind taxe si impozite. Si nici nu e de mirare: romanul are de platit 41 de taxe, cele mai multe din intreaga Uniune Europeana. Comparativ, in Norvegia si Suedia sunt doar 4 taxe iar media UE e de 12, potrivit aceleiasi cercetari PricewaterhouseCoopers.
Motivul principal nu e insa numarul mare de taxe. Un luxemburghez, de exemplu, are de platit 23 de taxe, adica mai mult de jumatate din cate are un roman, dar pentru asta consuma doar 59 de ore, adica un sfert din cat ii trebuie romanului. Motivul pentru aceasta pierdere de timp – si de bani, in ultima instanta – este ca la noi platile se fac “in persoana”, la ghiseu si nu online cu cardul, ca in majoritatea tarilor UE.
Statisticile arata ca administratia online e inca un miraj in Romania. Potrivit Eurostat, care primeste datele chiar de la Institutul National de Statistica, doar 9.3% romani care au intrat pe net anul trecut nu a accesat un site apartinand unei autoritati publice. Deci pentru mai mult de 9 din 10 romani care folosesc Internetul site-uri precum ghiseul.ro, unde si-ar putea plati online taxele si impozitele locale, pur si simplu nu exista.
Ce preferati: 5 minute la calculator sau jumatate de zi la ghiseu?
Si asta cu toate ca plata taxelor pe net e varianta mai ieftina, mai simpla si mai comoda. Nu se percepe comision (sau, mai precis, se percepe, dar il plateste statul, nu contribuabilul) iar ca timp, pur si simplu nu exista comparatie. Cu putin noroc, un drum la casieria unei institutii publicepentru a plati o taxa va ia o ora, o ora si jumatate; cu mai putin noroc, va ia jumatate de zi. Pe net, aceeasi operatiune dureaza 5 minute. Daca toate taxele s-ar putea plati online, achitarea lor ar deveni brusc o treaba de ore si minute, nu de saptamani si zile. Iata in ce localitati exista deja aceasta facilitate.
Desigur, lucrurile nu sunt tragice – dimpotriva, merg spre mai bine. In 2012 plata tuturor taxelor dura 9 zile, nu 8, imbunatatirea fiind atribuita de PricewaterhouseCoopers introducerii forumarelor electroncie. Si tot anul trecut, potrivit Visa Europe, valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul a crescut cu 36% fata de 2012, ajungand la 133 de milioane de lei. E drept insa ca din acestia doar 7,44 milioane au fost platite online, restul fiind facute prin POS, la ghiseu.
Vezi cum poti plati rapid taxele si impozitele in orasul tau
Pe scurt, e simplu, comod si ieftin sa platim taxele online, e complicat, incomod si scump sa le platim la ghiseu. Ramane doar ca atat contribuabilii, cat si autoritatile, sa inteleaga asta.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, online, cozi, card, cetateni, plata, ghiseu, functionari,
Dată publicare:
19-03-2014 17:03