Incepe Saptamana Patimilor pentru contribuabili. Cine nu poate plati online taxele e condamnat la imbulzeala

Ultima actualizare: 27-03-2014 07:01

In fiecare an, ultimele zile din martie stau sub semnul imbulzelii la casierie. Romanii sunt nevoiti sa se inghesuie daca vor sa beneficieze de bonificatia de 10%. Si asta desi teoretic exista solutia mult mai civilizata a platii online cu cardul.

Va amintiti imaginile cu oameni stand la cozi ca sa-si plateasca darile catre stat pana la 31 marti?e Cu batrani carora li se face rau si lesina pentru ca au stat prea multe ore la coada? Cu oameni care protesteaza fiindca dupa ore de asteptare programul de lucru se termina exact atunci cand era randul lor la ghiseu? Daca nu vi le amintiti nu-i nimic, fiindca o sa le puteti revedea anul acesta la casieriile a mii de primarii din toata tara.

Si asta fiindca in anul 2014 un lucru atat de simplu cum e plata online a taxelor pare totusi foarte complicat pentru institutiile publice. Astfel incat cei care vor sa beneficieze de reducerea de 10% la plata taxelor si care nu s-au grabit pana acum sa le achite vor trebui sa sufere in zilele care urmeaza.

Vezi in ce orase se pot plati taxele si impozitele de acasa, cu cardul

Primarilor nu le arde de online
Nici 100 din cele 3.200 de primarii din tara nu s-au inscris in ghiseul.ro, Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar. Motivul? Unii primari invoca birocratia necesara pentru a se inrola in sistem, altii spun, precum edilul unei comune din Dambovita, ca “numai de asta nu i-a ars”.

Chiar daca s-ar fi inscris, asta nu ar insemna ca cetatenii care vor sa plateasca online au scapat de drumuri la ghiseul offline. Pentru a plati, contribuabilii au nevoie de un nume de utilizator si o parola, care inseamna inca un drum cu acte si o cerere facuta la ghiseu. Pe scurt, ca sa scapi de hartii iti mai trebuie o hartie.

Astfel ca, in fiecare an la sfarsitul lunii martie contribuabilii care, din diverse motive, nu au cum sa-si plateasca online taxele intra intr-o adevarata “Saptamana a Patimilor”. Daca vor sa beneficieze de bonificatia de 10%, trebuie sa se inghesuie la casierii si sa se roage sa le vina randul la ghiseu pana cand se termina programul de lucru.

Daca vrei sa scapi rapid de plata taxelor, aceasta ar putea fi solutia

Unora le place la coada
In 2012, de pilda, cozile la Directia Taxe si Impozite a sectorului 3 ajungeau pana in strada. Si asta cu toate ca, teoretic, sectorul 3 era inca de pe atunci primul la online si se lauda cu peste 10% din valoarea totala a taxelor si impozitelor platite pe net in Romania. Dar, oricat de online ar fi fost edilii sectorului 3, tot i-au chemat pe contribuabili la ghiseu pentru o formalitate – separarea notelor de plata pentru bunurile cu mai multi proprietari.

Nici anul acesta nu face exceptie. Inca din februarie un barbat de 64 de ani s-a stins din viata la coada la Directia Taxe si Impozite din Craiova. Acum o saptamana, la Drobeta Turnu Severin o femeie de 84 de ani a lesinat dupa ce a stat zeci de minute la rand pentu a isi plati taxele locale. Paradoxal, ambele localitati sunt inrolate in ghiseul.ro.

Situatia ar fi foarte usor de evitat daca s-ar plati online, insa multi, chiar daca au acces la Internet sunt convinsi ca e mai scump sa isi achite taxele online. In realitate, costa exact la fel, dat fiind ca toate comisioanele sunt achitate de primarii. Legislatia europeana in vigoare in tara noastra nici nu permite ca astfel de comisioane sa fie suportate de cetateni. Dar pana cand atat cetatenii, cat si autoritatile, isi vor invinge reticentele fata de plata pe net cu cardul, martie o sa ramana luna cozilor la casierie. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO