Va jucati Angry Birds pe telefon sau tableta? Puteti fi urmariti de serviciile secrete de informatii

Agry Birds

The Guardian scrie ca NSA si echivalentul sau britanic, agentia GCHQ, au dezvoltat anumite abilitati care le permite sa obtina avantaje din "slabiciunile" aplicatiilor de pe smartphone-uri, asa cum este, de exemplu, cazul jocului Angry Birds.

Astfel de jocuri sau aplicatii pot transmite prin internet date personale ale utilizatorilor - se arata in documentele secrete citate de The Guardian. Datele care intre in retelele de comunicare ale noilor generatii de iPhone sau Android difera in functie de modelul telefonului si marimea acestuia, iar datele transmise pot fi, de asemenea, diferite, in functie de varsta, sex si locatie. Unele aplicatii pot trimite informatii, de exemplu, despre orientarea sexuala a utilizatorului, dar si preferintele sexuale ale respectivului, daca este sau nu swinger.

Zeci de documente clasificate, furnizate publicatiei The Guardian de catre Edward Snowden, in parteneriat cu The New York times si ProPublica, ofera detalii despre eforturile NSA si GCHQ de a folosi aceste date comerciale in anumite scopuri.

Serviciile secrete de informatii depun eforturi serioase pentru colectarea datelor furnizate de smartphone-uri, in conditiile in care teroristii si alte organizatii folosesc foarte mult telefoanele smart pentru a planifica si a dezvolta anumite activitati - cum este cazul telefoanelor folosite pe post de declansator de explozibil in zonele de conflict. Pana acum, NSA a cheltuit peste 1 miliard de dolari in aceste operatiuni care vizeaza telefoanele mobile.

Citește și
Edythe Kirchmaier
Cel mai batran utilizator de Facebook din lume a implinit 106 ani. A strans 105.000 de fani pe reteaua de socializare
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

In practica, cele mai multe retele online de socializare, precum Facebook si Twitter, evita identificarea locatiei de unde s-a facut o fotografie (in baza unor metadata cunoscute sub numele de EXIF), inainte de upload. Cu toate acestea, in functie de locul in care s-a realizat acel upload, aceste date pot fi totusi identificate de catre agentiile secrete, care le aduna atunci cand aceste informatii sunt in retea.

Astfel, in functie de informatiile pe care un user le-a completat singur in profilul sau, autoritatile pot afla aproape orice detaliu: tara in care locuieste, locul exact in care se afla (prin geolocatie), varsta, sexul, codul postal, starea civila - singur, casatorit, divortat, swinger - si multe altele, precum venitul realizat, etnia, orientarea sexuala, nivelul de educatie si numarul de copii.

Mai multe detalii pe The Guardian.

Un raport citat de New York Times noteaza ca orice actualizare a sistemului Android trimite in retea 500 de randuri de date despre istoricul telefonului si utilizarea acestuia, date culese de agentiile de informatii. Contactata de AFP, Agentia americana s-a retras in spatele liniei de aparare obisnuite. "Comunicatiile persoanelor care nu sunt tinte straine valide nu intereseaza NSA", a spus aceasta.

Agentia "nu intocmeste profilul americanilor obisnuiti. Noi colectam doat comunicatii care sunt autorizate prin lege, in vederea supravegherii si contraspionajului vizand tinte straine, indiferent care sunt mijloacele tehnice utilizate de tinte", a declarat Vanne Vines, o purtatoare de cuvant NSA. Aceasta supraveghere a aplicatiilor pentru smartphone este prezentata drept o adevarata mina de aur, intr-un document NSA datand din 2010.

Agentia americana a alocat 767 de milioane de dolari acestui program numai in 2007, o suma de patru ori mai mare decat in anul precedent, potrivit altui document citat de NYT. In contextul scandalului cu privire la amploarea supravegherii operate de NSA, presedintele Barack Obama a anuntat o incadrare mai stricta a activitatilor agentiei in privinta colectarii de metadate telefonice (informatii cu privire la durata apelurilor si numerele apelate de pe un telefon). Insa el nu a spus nimic in legatura cu supravegherea programelor informatice susceptibile sa ofere acces la date personale.

Gigantii Internetului vor putea publica mai multe date despre clientii supravegheati de NSA

Guvernul american a anuntat luni ca le va permite celor mai mari companii in domeniul Internetului si telecomunicatiilor sa publice mai multe informatii despre clientii lor supravegheati de Agentia Nationala americana de Securitate (NSA), relateaza AFP.

Secretarul american al Justitiei Eric Holder si directorul serviciilor americane de informatii (DNI) James Clapper au precizat ca marile companii in domeniul Internetului vor fi autorizate sa divulge "mai multe informatii ca niciodata" cu privire la clientii lor. In special, vor putea fi publicate detalii despre numarul de conturi ale clientilor supravegheate la cererea agentiilor de informatii. Intr-o scrisoare adresata reprezentantilor Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft si Yahoo!, Holder a detaliat "mijloacele suplimentare puse la dispozitia" acestor companii, cu scopul de a informa si de a raspune solicitarilor clientilor.

"Desi aceste metadate erau clasate pana in ziua de astazi, Biroul Directorului serviciilor Nationale de Informatii (ODNI), consultandu-se cu alte ministere si agentii, a decis ca interesul public de a vedea aceste informatii publicate prevaleaza asupra preocuparilor securitatii nationale care necesitau aceasta clasificare", potrivit comunicatului.

"Conform directivelor presedintelui (Obama), enuntate in discursul sau, la 17 ianuarie", noile metode aplicate de Guvern vor permite companiilor americane de Internet sa faca public numarul de solicitari primite de la serviciul american de informatii, precizeaza ministrul Justitiei in scrisoarea adresata gigantilor in domeniul Internetului. "Suntem multumiti ca Departamentul Justitiei a acceptat ca noi si alte companiii sa putem divulga aceste informatii", au reactionat intr-un comunicat comun Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft si Yahoo!.

"Publicul larg are dreptul sa cunoasca volumul si tipul solicitarilor in domeniul securitatii nationale primite", au apreciat companiile. "Desi acest demers este foarte incurajator, continuam sa indemnam Congresul sa adopte masuri suplimentare pentru a aproba reformele pe care le consideram necesare", au adaugat ele.

"Aceasta este o victorie in privinta transparentei si o etapa hotaratoare pentru controlul asupra supravegherii excesive a Guvernului", a declarat Alex Abdo, un avocat in cadrul influentei Uniuni americane pentru apararea libertatilor civile (ACLU).

"Companiile ar trebui sa fie autorizate sa ofere informatii de baza cu privire la ce anume furnizeaza Guvernului, pentru ca americanii insisi sa poata decide daca spionajul NSA merge prea departe", a adaugat el, citat intr-un comunicat.

"O transparenta semnificativa le va da companiilor posibilitatea sa publice numarul exact al solicitarilor primite pentru un anume tip de date, la cererea anumitor autoritati juridice", a apreciat Kevin Bankston, de la centrul de reflectie New America Foundation.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Barack Obama l-a numit pe viceamiralul Michael Rogers in fruntea controversatei agentii NSA
Barack Obama l-a numit pe viceamiralul Michael Rogers in fruntea controversatei agentii NSA

Presedintele SUA, Barack Obama, a decis numirea viceamiralului Michael Rogers in functia de director al controversatei Agentii pentru Securitatea Nationala (NSA).

Cel mai batran utilizator de Facebook din lume a implinit 106 ani. A strans 105.000 de fani pe reteaua de socializare
Cel mai batran utilizator de Facebook din lume a implinit 106 ani. A strans 105.000 de fani pe reteaua de socializare

Edythe Kirchmaier nu are cel mai usor de retinut nume din lume. Nici nu e usor sa o cauti pe reteaua de socializare daca vrei sa ii ceri prietenia. Femeia de 106 ani insa este recordman-ul absolut al prezentei pe Facebook.

Acuzatii grave aduse lui Edward Snowden.
Acuzatii grave aduse lui Edward Snowden. "A fost instruit de o putere straina. E un tradator"

 Un reprezentant al Partidului Republican din Statele Unite crede ca Edward Snowden a fost "instruit de o putere straina" ca sa obtina si sa dea in vileag informatii importante legate de securitatea nationala.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.