Situatie socanta in Marea Britanie. Peste 1400 de erori medicale se produc in fiecare saptamana in maternitatile britanice

Dată publicare: 08-05-2017 15:32
Dată actualizare: 11-05-2017 07:19


copil la maternitate

Peste 1400 de greseli pe saptamana sunt facute, in medie, de medicii din maternitatile din Marea Britanie. Iar pentru unele familii, aceste erori pot avea consecinte devastatoare, scrie BBC News.

"In fiecare zi trebuie sa traim cu faptul ca suntem victime ale NHS" (Sistemul National de Sanatate, in traducere), spune un britanic, Adam Asquith.

Adam si logodnica sa, Sarah Ellis, urmau sa devina parinti in 2014.

"Cand am aflat prima data ca sunt gravida totul era minunat. Ne simteam de parca eram pe Luna", a povestit si Sarah, care a ales sa mearga la Spitalul Calderdale din Halifax.

Insa odata ajunsa acolo, femeia a fost abandonata din cauza aglomeratiei, chiar daca ea ii avertizase pe medici ca simtea copilul miscand.

"Am fost lasati sa asteptam 6 ore, nu stiam ce se intampla absolut nimic, tot ce ne spuneau era sa ne asigure ca totul este OK", a povestit ea. Intr-un final, bebelusul Gino a ajuns pe lume dupa o nastere prin cezariana.

Insa, la scurt timp dupa aceea, bucuria lui Sarah si Adam s-a transformat in disperare. "Unul dintre doctori m-a tras deoparte si mi-a spus ca 'El nu este intr-o conditie buna, ca s-a nascut intr-o conditie foarte rea", afirma Adam.

Bebelusul Gino a fost plasat intr-un aparat de sustinere a vietii, insa cateva zile mai tarziu cei doi parinti au fost sfatuiti sa renunte la tratament.

"Cuvintele folosite au fost ca era "irecuperabil", insa asta era cand noi stiam ca nu o sa se mai faca bine. A trebuit sa luam o decizie care sa opreasca aparatul."

Ancheta care s-a desfasurat ulterior a aratat ca Sarah ar fi trebuit sa beneficieze de o procedura de urgenta pentru operatia de cezariana cu cateva ore inainte de nastere. Potrivit unui raport, echipa medicala a gresit ca nu a actionat cand existau semnele producerii unei nasteri, iar Gino a suferit, in acest fel, de lipsa de oxigen.

Autopsia a aratat ca spitalul a ratat 4 oportunitati de salvare a vietii lui Gino.

"Toti facem greseli - si eu fac, toata lumea face - insa cand vezi ca atatia oameni fac atat de multe greseli in doar 6 ore .. este socant. Oameni in care iti pui increderea, viata ta este in mainile lor, iar viata lui Gino a fost in mainile lor, iar ei nu au avut grija de el." - spune Sarah.

Cei doi au decis sa actioneze spitalul in instanta, care a decis ca ei sa primeasca despagubiri financiare.

O investigatie declansata in Marea Britanie prin programul Victoria Derbyshire a aratat ca intre anii 2013 si 2016 s-au produs peste 1400 de erori pe saptamana in maternitatile britanice de stat.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO