Secretele parfumierilor din Grasse, orasul considerat o capitala mondiala a parfumului. Un curs costa peste 10.000 de euro
Folosirea unui parfum, spray sau apa de colonie face parte din experienta zilnica a miliarde de pamanteni. In cateva clipe sau minute poti sa ajungi sa adori mirosul unui parfum.
Dar e nevoie, uneori, de ani pana sa-l obtii.
Arta realizarii parfumului perfect se deprinde la o scoala exclusivista din Franta. In fiecare an, doar o mana de cursanti au sansa sa invete acest mestesug, de la cei mai buni. Acesti elevi nu trebuie sa tina minte formule matematice, ci ... mirosuri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cursurile pe care le urmeaza ii ajuta sa descifreze tainele unei sublime creatii omenesti - parfumul.
Ca sa te descurci cu nuantele subtile ale unui parfum ales trebuie sa ai, cum se spune, "nas". Mirosul si memoria mirosurilor sunt indispensabile, daca vrei sa ai succes in aceasta meserie.
Philip Colett, parfumier si profesor: "Adevarata maestrie la un parfumier este sa poata translata, de fiecare data, la un parfum, o impresie, o emotie, o imagine. Si pentru aceasta avem nevoie de anumite ingrediente specifice. Dac nu cunosti mirosul, adevaratul miros al acestor ingrediente, nu poti sa obtii parfumul dorit".
In lume sunt putine scoli recunoscute, care te invata sa devii parfumier. Una dintre acestea este Institutul de Parfumerie din Grasse, orasul de langa Riviera franceza, considerat o veritabila capitala mondiala a parfumului.
Philippe Masse, presedintele Asociatiei Nationale a Parfumierilor: "Pentru un creator de parfumuri este foarte important sa stie care sunt cele mai bune esente de baza. In acelasi timp, cursantii nostri invata cum sa combine uleiurile esentiale pentru a obtine anumite caracteristici sau anumite obiective in materie de miros".
Pe la sfarsitul secolului al 18-lea, mestesugarii din Grasse au reusit sa obtina pentru prima data parfumuri, combinand esentele naturale extrase din petale de flori, cum sunt trandafirii sau iasomia. Astazi, peste 60 de companii cu sediul la Grasse produc esente pentru parfumuri.
Laboratorul de la Institutul de parfumerie are in colectie peste 800 de mostre ale unor ingrediente de baza, atat naturale cat si sintetice. Taxa pentru un curs de un an este 12.500 de euro.
Insa, din 120 - 130 de candidati, cati se inscriu in fiecare an, doar 12 sunt admisi.