Salvati cafeaua din Etiopia! Cercetatorii cauta solutii pentru a preveni disparitia definitiva a arborelui Arabica
Doua miliarde de cesti de cafea se beau in toata lumea in fiecare zi, iar 25 de milioane de familii se bazeaza pe cresterea cafelei pentru traiul zilnic.
Conform BBC News, in ultimii 15 ani, consumul acestei bauturi a crescut cu 43 %, insa cercetatorii avertizeaza ca cel mai popular tip de cafea, Arabica, este pe cale de disparitie.
In 2012, o echipa de cercetatori din Marea Britanie, Royal Botanic Gardens, a dat publicitatii o imagine de ansamblu a arborelui de cafea salbatic din Etiopia, de unde provine Arabica. Membrii acestei echipe au facut un exercitiu pe computer pentru a prezice cat din schimbarile mediului inconjurator va afecta Arabica in restul acestui secol. Previziunea arata ca numarul zonelor in care creste arborele de cafea Arabica va scadea cu 85% pana in 2080, iar cea mai rea viziune arata o reducere cu 97%.
"Daca nu facem nimic in urmatorii 20 de ani, pana la sfarsitul secolului, Arabica din Etiopia ar putea disparea - asta in cel mai rau scenariu", a spus dr. Aaron Davis, seful echipei de cercetatori.
Stirea a facut inconjurul lumii in acel moment si a dat un impuls industriei din domeniu, sa intre in actiune. De atunci, echipa de cercetatori a acoperit o suprafata de 25.000 de km din Etiopia, vizitand zonele de productie a cafelei, pentru a vedea daca predictiile lor se adeveresc.
Specialistii lucreaza acum cu guvernul Etiopiei pentru a gasi modalitati de salvare a industriei cafelei. Una dintre solutii ar putea fi mutarea productiei pe terenuri mai inalte - unde este mai racoros. Alte zone care in prezent nu se preteaza la cultura de cafea ar putea fi transformate pe viitor, pentru a sustine aceasta industrie.
"Tarile bogate o cumpara, o prajeste si o bea, insa nu a platit pentru agronomie. Abia acum s-a trezit industria si a vazut ca exista o nevoie pentru asta. Industria cafelei a vazut ca nimeni altcineva nu face asta, asa ca nu are incotro. Insa exista o mare lipsa in cunostiintele noastre. De exemplu, nu stiam ca baza genetica e atat de mica", a declarat dr. Timothy Schilling, director executiv al Institutului pentru Cercetarea Cafelei.