Persoanele care beau cafea in mod regulat au artere mai "curate". Care este doza zilnica recomandata
Persoanele care beau mai multe cesti de cafea in fiecare zi au artere mai "curate" si evita astfel blocajul arterial - un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare -, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Coreea de Sud.
Cercetatorii asiatici au monitorizat 25.000 de voluntari - femei si barbati - care au acceptat sa participe la o serie de verificari medicale de rutina, desfasurate la locurile lor de munca, informeaza Mediafax.
In cazul angajatilor care beau o cantitate moderata de cafea - de la trei pana la cinci cesti pe zi - oamenii de stiinta au observat un risc mai mic de maladii cardiace in urma monitorizarilor medicale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceasta cercetare a redeschis dezbaterile referitoare la efectele benefice ale cafelei asupra inimii.
Alte studii au asociat consumul de cafea cu factorii de risc cardiac, precum hipertensiunea si nivelul crescut de colesterol, in timp ce alte cercetari au sugerat ca aceasta bautura ofera o anumita protectie contra bolilor cardiace.
Cu toate acestea, nu exista nicio dovada cu rol de concluzie definitiva pentru cele doua curente de opinie. Analiza realizata de cercetatorii din Coreea de Sud a fost publicata in revista Heart.
In studiul lor, savantii asiatici au folosit scanari medicale pentru a analiza starea de sanatate a inimii. In mod specific, ei au cautat orice semn de imbolnavire a arterelor care aprovizioneaza inima cu sange - arterele coronare.
In cazul bolilor coronariene, arterele coronare se colmateaza printr-o acumulare progresiva de depozite de grasime pe peretii lor.
Scanarile medicale au fost facute pentru a depista micile depozite de calciu din peretii arterelor coronare, care ofera un fel de semnal timpuriu in privinta posibilitatii de declansare a bolilor cardiace.
Niciunul dintre angajatii sud-coreeni nu a prezentat semne clare ale unor boli cardiace, insa mai mult de o zecime dintre ei au prezentat depozite vizibile de calciu.
Apoi, cercetatorii au comparat rezultatele acelor scanari cu raspunsurile oferite de angajati intr-un set de chestionare, referitoare la consumul lor zilnic de cafea. Savantii asiatici au luat de asemenea in calcul alti factori de risc, precum fumatul, exercitiile fizice si istoricul medical referitor la bolile cardiace din familiile fiecarui angajat.
Persoanele care beau cateva cesti de cafea pe zi au prezentat mai putine depozite de calciu pe arterele coronare in comparatie cu persoanele care fie beau cafea in cantitati mari, fie nu beau cafea deloc.
Cafeaua contine un stimulent cardiac denumit cofeina, alaturi de multi alti compusi, insa nu este clar deocamdata daca acestia sunt benefici sau daunatori pentru organism.
In Statele Unite, expertii recomanda adultilor sanatosi sa consume pana la 400 de mililitri de cafea pe zi. In Marea Britanie nu exista o limita zilnica recomandata in privinta consumului de cafea, cu exceptia recomandarilor pentru femeile insarcinate. Aceste persoane trebuie sa isi limiteze consumul zilnic de cafea la 200 de mililitri - echivalentul a doua cesti de cafea instant.
Sursa: Mediafax
Etichete: cafea, studiu, artere, boli cardiovasculare,
Dată publicare:
03-03-2015 17:02