Antreprenorii care vor sa schimbe gustul cafelei din Bucuresti. Povesti fara zahar si fum din "noul val" al cafenelelor

Mihai Panfil

Sunt campioni la competitii nationale si internationale, barista sau antreprenori care si-au dorit sa bea o cafea mai buna, apoi au decis sa investeasca in pasiunea lor.

Origo, M60, Guido, Coffee Map, Coftale, Steam Coffee Shop. Sunt locuri din Bucuresti in care nu gasesti scrumiere pe mese, iar mirosul clasic de fum din cafenele este inlocuit cu cel al cafelei proaspat prajite. Din respect pentru cafea, fumatorii sunt rugati sa iasa afara la fumat si, cu toate acestea, se inghesuie sa prinda un loc inautru.

In aceste cafenele, nu vei primi zahar decat daca ceri, deoarece esti incurajat sa descoperi aromele naturale ale cafelei. Intocmai ca in cazul vinului, care e mai bun sec, o cafea buna nu are nevoie de zahar care sa-i mascheze gustul natural. In schimb, vei fi intampinat cu un zambet si un pahar de apa din partea casei.

“Noul val de cafea”, cum il numeste Mihai Panfil, fondatorul Origo, este in acest moment o adevarata moda in Bucuresti. In timp ce prin cafenelele de Dorobanti bate vantul, toata lumea se inghesuie la coffee-shop-urile mici din oras ce servesc cafea de specialitate, servita de barista (termen si el nou pentru romani, care desemneaza persoana care face cafeaua) intr-un decor creativ, semnat de arhitecti. In weekenduri, aceste spatii organizeaza degustari de cafea, menite sa educe gusturile oamenilor si sa-i incurajeze sa pune mai mult pret pe calitate.

Citește și
Andreas Lubitz
Ipoteza anchetatorilor: Lubitz i-ar fi pus diuretice in cafea capitanului avionului pentru a-l determina sa iasa din cabina
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

“Aceasta lume noua a cafelei nu s-a putut dezvolta pana acum cativa ani, pentru ca au fost mai multe curente in cafea: la inceput erau acele cafenele vechi, pe stilul vienez, in care lumea venea si socializa la o cafea, dupa care a aparut Starbucks si s-a dezvoltat modul de cafenele te tip franciza unde totul era pe viteza si pe consum. Acum a aparut un nou val, mult mai dedicat, mult mai axat pe calitate, mult mai transparent, in care ai vrea sa-ti arate o noua lume a cafelei”, spune el.

Fost campion national in cafea, in 2011 Mihai a reprezentat Romania la Campionatul Mondial de Cafea, in Columbia. “La 15 ani m-am apucat de bar si la 22 de ani m-am apucat de cafea. Am fost in Italia la un curs si atunci mi s-a parut o lume foarte interesanta. In 2011 am participat la faza nationala, am castigat-o si am reprezentat Romania la Campionatul Mondial de cafea, in Columbia. De acolo s-a schimbat totul. Am fost intr-o plantatie de cafea, e visul oricarui om care lucreaza cu cafeaua”, isi aminteste el.

Intors in Romania, visul lui a fost sa-si deschida un coffee shop mic, in care sa prajeasca cafea de specialitate, sa organizeze degustari si sa educe publicul larg. In iunie anul trecut, visul lui Mihai s-a concretizat in vara anului 2013: a deschis Origo, pe strada Lipscani la numarul 9. “Scopul meu a fost sa educam in continuare. Daca la inceput ne concentram mai mult pe crearea de specialisti – barista, acum ne-am indreptat atentia catre clienti. Trebuia sa existe un loc model in Bucuresti prin care sa arati ca daca oferi calitate, primesti recunostinta. “

Origo a atras din prima oamenii din oras care asteptau de mult un astfel de loc. Foarte mic si mereu plin, coffee-shop-ul a avut un succes neasteptat, chiar si pentru Mihai: “Am avut 6 angajati la inceput, dar nu stiam ca o sa mearga asa. De doi ani suntem uimiti, trendul este ascendent si inca nu s-a oprit.”

Nici planurile lui de dezvoltare nu se opresc aici. Mihai a investit 80.000 de dolari intr-unul din cele mai scumpe prajitoare din lume: “Tocmai pentru ca vrem sa avem cea mai buna cafea, am cumparat cel mai bun prajitor acum existent pe piata. Se numeste Loring si vine de la o firma din America care a revolutionat lumea prajitoarelor - pe langa faptul ca prajeste incredibil de bine cafeaua, reuseste sa consume mai putin si sa nu mai emita noxe, respectiv fum. A fost desemnat produs anului in cafea. E un efort mare - prajitorul costa 80.000 de dolari, inca platim pentru el, dar urmeaza o perioada foarte buna”, ne-a mai spus el.

“Dezvoltam un domeniu, o piata, suntem din ce in ce mai multi cei care cred in lucrul asta. Sunt multe prajitorii in Romania si o sa se faca si mai multe. Iubitorii cafelei au sansa sa aleaga, iar asta e un lucru formidabil”, spune el.

M60, un experiment in centrul Bucurestiului care mizeaza pe cafea de specialitate, mancare gustoasa si bere artizanala
Origo a fost o sursa de inspiratie si pentru Razvan Crisan, fondatorul M60. Antreprenor si fondator al asociatiei ORICUM si al festivalului ShortsUP, Razvan isi dorea demult sa lanseze un spatiu neconventional, un coffee-bar concentrat pe la cafea, care sa serveasca mancare si alte produse artizanale de la producatori locali.

“La inceput am fost un client fidel Origo - m-a impresionat, m-a atras prin design, apoi prin calitatea produsului si atunci am descoperit ca de fapt cafeaua este cu totul altceva fata de ce stiam eu. Pe urma am descoperit Coffee Map, Guido - am fost si am facut un curs de barista la Guido. Atunci am inceput sa descopar mai multe. Am baut atata espresso intr-o zi de n-am mai putut sa dorm 3 zile”, povesteste el.

A inchiriat un spatiu pe strada Mendeleev nr 2 si la sfarsitul anului 2014 a deschis M60. In prima luna de la lansare, cu greu mai gaseai scaune libere aici. “Voiam sa fac demult un spatiu in care sa ai si mancare, putina dar buna, si cafea, putina dar buna, si alte produse, obiecte de design, putine dar bune. In lume exista deja spatii care nu mai functioneaza dupa conventiile de acum sute de ani - restaurant italienesc, francez, etc, ci mizeaza pe calitate.”

Astfel, M60 este, de fapt, o colectie de produse alese cu grija de catre Razvan, in care vedeta ramane cafeaua de specialitate: “M60 si-a propus sa fie un loc care aduna produse artizanale create de antreprenori locali. Astfel prajim cafeau a la Guido, luam mancare de FROG, BROT Manufaktur, Bacania ROD, lucram cu Berea Zaganu, mereu ii delectam pe clientii nostri cu vinuri romanesti care investesc si in design (Crocova sau Gramma), luam sucuri de mere de Mellow si sucuri presate la rece de la Iconic Health, iar lista poate contiuna.“

Cele mai mici coffee-shopuri din Bucuresti cu cafea de specialitate to-go

Tot la inceputul lui decembrie 2014, lista coffee-shopurilor din Bucuresti s-a mai imbogatit cu un nume: Steam Coffee Shop. Dani Ursan si Vlad Buda sunt doi barista din Cluj cu experienta internationala – Vlad este si campion national Brewers Cup. Cei doi tineri si-au propus sa puna pe picioare o afacere inedita: sa vanda cafea de specialitate to-go in cele mai mici spatii din Bucuresti. Deja au lansat doua coffee-shopuri Steam, unul in Aviatorilor, pe Strada Uruguay nr. 22, si unul in zona Piata Romana, pe strada Visarion nr. 2.

In mai putin de 6 luni de cand au deschis cele doua coffee-shop-uri, cei doi prieteni vand in jur de 80-100 de cafele/zi. Clientii au aparut inca din prima zi. “Oamenii cred ca isi doreau asta inca de acum 3-4 ani, doar ca nu aveau unde sa bea cafea. Acum este dreptul lor sa aiba acces la o cafea mai buna, fie ca aleg sa stea sa o savureze intr-un cofee shop sau sa o ia cu ei in drumul lor spre birou/ facultate/ sala de fitness sau intr-o calatorie. Cu siguranta este o directie buna, iar locurile astea vor crea comunitati puternice si frumoase in jurul lor, simt asta si o traiesc zi de zi”, spune Vlad Buda.

Cei doi isi aleg cafeaua in functie de sezon si o aduc verde in Romania, dupa care o prajesc fie la Origo, fie la Guido. “Ne dorim sa preparam intotdeauna cafele de calitate si pentru asta avem nevoie de boabe proaspete (ma refer inclusiv la recolte). Pentru espresso avem o cafea din Columbia, prajita de prietenii si partenerii nostri de la Origo. Pentru partea de filtru, asa cum ziceam, avem cafele pe care le schimbam mereu, iar acum ne bucuram de o delicioasa cafea din Kenia, prajita la Guido, in Bucuresti”, adauga Vlad.

Desi pentru moment isi doresc sa-si consolideze business-ul si sa se bucure de clientii care le calca pragul atat in Piata Romana, cat si in Aviatorilor, Vlad si Dani nu exclud posibilitatea de a deschide coffee-shopuri si in alte zone ale Bucurestiului, sau chiar in tara. Pana atunci, ei vor fi prezenti, pentru cateva zile, la Electric Castle, festivalul de muzica desfasurat in fiecare an la castelul Banffy, langa Cluj. “Acolo ne-am lansat logo-ul anul trecut si acolo am luat contact cu primii nostri oaspeti. Anul acesta vom fi prezenti din nou acolo pentru a prepara cafea prietenilor nostri”, mai spune Vlad.

O campioana in cafea si un prajitor botezat “Aurel”
Floriana Vlaicu si-a descoperit pasiunea pentru cafea pe cand avea 23 de ani, in 2010, cand a participat si la prima competitie de cafea. In urmatorii doi ani de zile, a participat la 9 competitii nationale si internationale, care au motivat-o si mai mult sa se dedice total pasiunii pentru cafea. Cele mai frumoase momente le-a trait tot in acea perioada, cand a castigat titlul de campion national la Coffee in Good Spirits (2011-2012), locul 6 la o competitie internationala desfasurata in Maatricht, Olanda, si locul 9 la o alta competitie desfasurata in Seoul, Coreea de Sud.

Impreuna cu un prieten, Paul Ungureanu, a deschis Bucharest School of Coffee, o scoala de cafea independenta, menita sa educe oamenii din Bucuresti si sa-i initieze in lumea cafelei. Printre clienti s-a numarat si Adrian Simion, un antreprenor care venise la o degustare in speranta ca va gasi o cafea mai buna decat ce gasea pe piata. Incantat de cursuri, Adrian s-a decis sa porneasca o afacere impreuna cu Floriana si asa a luat nastere, in iulie 2014, Guido, prajitorie de cafea, magazin si scoala.

Situat pe strada Mihai Eminescu nr.182 (colt cu Viitorului), la Guido nu ai mese sa stai la o cafea, insa iti poti cumpara o cafea la pachet sau iti poti cumpara boabe proaspat prajite pentru acasa. Iar in fiecare weekend, poti participa la degustari gratuite sau la cursuri de barista.

“Lucrurile au evoluat, s-au deschis cateva coffee shop-uri care folosesc cafea proaspat prajita, orientate catre client si experienta pe care o are cu locația respectiva, iar prepararea cafelei se face cu mult mai multa atenție pentru gust si aspect. Cu siguranta acest trend este intr-o continua dezvoltare, fiindca sunt multi consumatori care isi doresc sa savureze o cafea buna in oras. Cum era si firesc, Romania urmeaza un trend mondial in plin avant, acela al cafelei de specialitate”, spune Floriana.

Text: Cristina Sauciuc, editor www.foodstory.ro

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ce se intampla cu organismul dupa ce bem o bere sau o cafea. Motivul pentru care este esential sa consumam mai multa apa apoi
Ce se intampla cu organismul dupa ce bem o bere sau o cafea. Motivul pentru care este esential sa consumam mai multa apa apoi

O cafea si o bere. Ambele merg in cele cateva zile libere care insotesc o sarbatoare. Ambele acidifica mediul intern. Rinichiul va lucra intens ca sa restabilesca echilibrul si va produce mai multa urina.

Ipoteza anchetatorilor: Lubitz i-ar fi pus diuretice in cafea capitanului avionului pentru a-l determina sa iasa din cabina
Ipoteza anchetatorilor: Lubitz i-ar fi pus diuretice in cafea capitanului avionului pentru a-l determina sa iasa din cabina

Copilotul Andreas Lubitz ar fi cautat informatii despre diuretice pe Internet si i-ar fi pus un astfel de medicament in cafea comandantului aeronavei, pentru a-l determina sa iasa din cabina, relateaza Daily Mirror

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.