Femeia-programator, in lupta cu "sindromul impostorului" pentru 2000 de euro/luna: "Am renuntat sa mai cred in obstacole"

mirela

2.000 de euro salariul mediu, acesta este nivelul la care a ajuns domeniul IT in Romania. Un domeniu perceput de multi drept "al baietilor". Acestea sunt povestile fetelor care au castigat "razboiul" cu prejudecatile.

"N-ai tu cap de asa ceva!"

Sunt cuvintele pe care Monica Muntean le-a auzit, la 14 ani, cand a vrut sa dea la liceu la informatica. “Iar cand am ajuns la Politehnica si ma loveam de probleme, ma intrebam daca e oare din cauza ca nu am cap de asa ceva sau din alte motive. Si era foarte simplu sa iau raspunsul asta, ca era la indemana”.

Monica Muntean (foto jos) a invatat programare aproape singura, in multe runde in care a trecut de la ambitie si energie, la deznadejde. E creatoarea Girls Who Code Romania, o comunitate care le ajuta pe tinere sa invete, una de la alta, programare. Nu e genul de diva care sa vrea tratament preferential, si nici o tanara baietoasa mereu la blugi si pantofi sport. E o femeie obisnuita, dar cu o mare pasiune pentru programare.

Citește și
andrei urucu
Andrei Urucu, primul programator din lume care a facut un joc special pentru Google Glass
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile
girls who code

27% dintre candidatii admisi la Calculatoare la Politehnica Bucuresti sunt fete

Increderea in fortele proprii e principalul lucru pe care vrem sa-l schimbam”, explica Monica. Tinerele programatoare si cele care aspira la un job in domeniu si-au gasit in grupul ei de pe Facebook un loc in care sa poata fi naturale si sa puna intrebari fara sa se teama ca ar putea fi judecate.

Daca le descosi pe fetele care lucreaza deja in IT vrand sa afli cum e la jobul lor, iti vor vorbi cu entuziasm despre proiecte, despre idei, despre placerea de a construi ceva cu mainile lor. Putine iti vor marturisi acel sentiment de izolare pe care il au lucrand din ipostaza de singura fata dintr-o echipa de 5, 10 sau 20 de baieti. Izolare pe care a simtit-o si Monica.

Mergeam la evenimente de tehnologie si eram cam singura fata. Era un scaun liber la masa si imi era jena sa ma asez pentru ca mi se parea ca stric omogenitatea grupului. Asta se cheama sindromul impostorului. Ce naiba fac eu aici? Cred ca am gresit sala”.

Pe listele de la Politehnica din Bucuresti din sesiunea iulie 2013, din 314 candidati admisi la buget la Calculatoare si Tehnologia Informatiei, doar 86 sunt fete, adica 27%. Si mai putine dintre acestea vor ajunge sa lucreze efectiv in programare, chiar daca vor termina cu note mari.

Rails Girls Romania, cursul gratuit de programare pentru fete

Monica si-a dat seama abia tarziu ca poate sa treaca peste stereotipuri si preconceptii. Cand a simtit asta, a facut grupul Girls Who Code de pe Facebook, care acum are peste 600 de membre. L-a gandit initial pentru ea si pentru alte doua fete, ca sa schimbe informatii si idei. Sa fie un fel de loc in care ele, izolatele, sa se simta acasa.

girls who code

A intrebat pe Facebook daca ar mai fi si altcineva interesat. “Pana dimineata aveam 150 de fete in grup. In doua zile eram 250. Mi-am dat seama ca m-am conectat la o problema existenta in societatea romaneasca”.

Grupul a continuat sa creasca, iar Monicai i-a fost clar ca e nevoie de mai mult. Asa a aparut workshopul gratuit de programare Rails Girls, la care pentru fiecare doua fete fara experienta in programare exista un trainer. Pentru Bucuresti aveau 32 de locuri. Au primit 240 de inscrieri.

Cursul le-a intrecut asteptarile. “Cel mai frumos moment a fost la pranz, cand am spus ca putem sa mancam si nu s-a ridicat absolut nimeni".

Dupa eveniment, cand au tras linie sa vada ce a mers si ce nu, si-au dat seama ca fetele nu sunt ca baietii. S-au ferit sa puna prea multe intrebari. “Le era jena. Asta-i una dintre probleme. Trebuie sa gasim strategii prin care sa le inspiram. In momentele in care apar dificultati sau incerci sa reproduci acasa ce ai invatat, se poate intampla sa nu iti iasa si nu ai pe cine intreba. Si atunci apar frustari. Fetele nu au cercuri in jurul lor de programatori cu care sa poata sa vorbeasca intr-o maniera confortabila”, spune Monica.

“Am renuntat sa mai cred in obstacole”

Diana Gherghita (foto jos) este una dintre fetele care au venit la Rails Girls. Lucreaza in comunicare, dar timp de o zi s-a simtit minunat programand. A ales sa faca o aplicatie web pentru diybazaar.ro, site-ul sau de tutoriale. Spune ca experienta workshopului de programare a fost o provocare pentru ea.

programatoare

A fost genul de activitate care a scos-o din tiparele zilnice si isi doreste sa continue. “Am renuntat sa mai cred in obstacole. Atata vreme cat inveti lucruri noi, nu conteaza cine este si cati ani are cel care te tnvata lucrurile respective. Important este sa pleci acasa cu ceva nou”, spune Diana.

Monica stie insa ca nu se face primavara cu un workshop de programare si ca, daca vrea sa schimbe ceva, e nevoie de mai mult. Are gata calendarul pentru vara, vorbeste despre un hackaton pentru fete si despre o noua editie a workshopului gratuit Rails Girls. Se lupta cu idei inradacinate in educatie si in familie.

Totul porneste de la jucarii. Pentru ca ai o masinuta, te intereseaza partea tehnica si cumva ajungi ca baiat sa iti placa mai mult fizica, matematica. Fetele se concentreaza pe decorarea papusii. Ar trebui sa cumparam jocuri neutre, care sa le ajute pe fete sa inteleaga mai bine cum functioneaza lucrurile”, spune Monica.

Romania are o proportie mai mare de fete programator decat Elvetia sau SUA

Ca numar de fete la suta de programatori, Romania pare sta totusi bine, inaintea unor tari mai dezvoltate. O explicatie este si faptul ca la noi exista o traditie in domeniul stiintelor exacte.

O poveste de succes are Diana Bordei, unul dintre putinii programatori din lume care fac aplicatii pentru ceasurile inteligente Samsung Gear. S-a intalnit cu situatii stanjenitoare sau amuzante, dar spune ca in ansamblu experienta este una pozitiva. Crede ca femeile ar trebui sa vorbeasca mai mult despre asta, pentru ca i se pare singurul mod prin care lucrurile pot fi indreptate.

diana

Constient, nu ne impiedica nimeni sa lucram in programare, inconstient insa primim din multe locuri mesajul ca locul nostru nu e in IT”, spune Diana. Inclusiv diriginta a dus munca de convingere cu ea sa nu dea la Politehnica, pentru ca aia nu-i meserie de femeie. E mai buna o profesie comoda, care sa-i ofere mai mult timp pentru familie.

Descurajarile n-au contat prea mult, pentru ca Diana i-a avut pe parinti si pe bunici de partea ei, iar bunica ei a facut un credit ca sa-i cumpere calculator. 

Politehnica nu i s-a parut exagerat de grea. La sfarsitul anului III s-a si angajat la AMA, o companie care face aplicatii mobile. Sefii au apreciat-o intotdeauna si n-au facut diferente voite intre ea si baieti, insa are si colegi ca o privesc cu reticenta. ”Ca oriunde, respectul se castiga”.

Am avut ocazia sa ma ocup de portarea jocului PES pe telefoane J2Me. Cand am ajuns in Franta pentru sedinta cu partenerii nostri si am intrat intr-o sala plina de barbati pasionati de fotbal, cred ca toata lumea se intreba ce caut eu acolo. Si totusi m-au tratat ca pe un egal”, spune Diana.

Si Mirela Botezatu, cercetator in informatica la laboratorul de cercetare IBM Zurich, sustine ca exista o problema cu numarul mic de fete din programare. “In general statisticile nu sunt in favoarea femeilor. Circa 15% sunt femei (n.r. in Elvetia). Cred ca intalnim mai multe femei in IT in Romania decat in Elvetia. Si cred ca aceasta vine din educatia si valorile care ne sunt insuflate de mici. Eu de exemplu am crescut cu idea ca pentru a fi bun trebuie sa fii performant la matematica. Si asta am facut tot liceul – matematica – pana la facultate, cand am schimbat-o cu informatica”, spune ea.

mirela

Mirela crede ca fetele ar trebui sa fie constiente si de plusurile lor, nu doar de minusuri. De multe ori, programatoarele au o inteligenta emotionala mai ridicata si pot intelege mai bine cum anume ar trebui sa functoneze o aplicatie intr-un mod intuitiv, de exemplu. “Femeile stau mai bine la ceea ce sta sub umbrela termenului de “soft-skills” si anume relationare si comunicare. Tind sa cred ca in IT aceasta diferenta este mai pregnanta”.

A auzit si povesti in care fetele sunt mai slab platite decat barbatii pe acelasi job din IT, insa ea a lucrat in echipe in care nu s-a intamplat asta. Crede ca IT-ul e totusi un domeniu in care conteaza pana la urma cat muncesti si cat esti de bun. “Cred ca meritele si credibilitatea vin prin munca si efort”, spune ea.

In Romania, un IT-ist a ajuns sa castige in medie 2.000 de euro!

Text: Andrada Fiscutean / editor www.yoda.ro

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
iLikeIT. Romanii care isi construiesc singuri gadgeturile: un bord de masina sau un joc
iLikeIT. Romanii care isi construiesc singuri gadgeturile: un bord de masina sau un joc "arcade" complet

Diferenta intre copii si barbati este, da, pretul jucariilor. Dar jucariile cele mai valoroase nu sunt cele cumparate, ci acelea pe care ti le-ai construit singur.

Andrei Urucu, primul programator din lume care a facut un joc special pentru Google Glass
Andrei Urucu, primul programator din lume care a facut un joc special pentru Google Glass

Programatorul a scris codul pentru joc intr-un moment in care informatiile despre Google Glass erau extrem de putine. 

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.