Reportaj CNN în Libia, țara în care oamenii sunt vânduți ca sclavi pentru câteva sute de dolari

migranti din Libia preluati de paza de coasta
AFP

Într-un reportaj realizat de CNN se arată cum se face trafic de carne vie în Libia, mai exact ... cum sunt vânduți oamenii ca niște mărfuri.

”800.. 900, 1000, 1100 .. Vândut, pentru suma de 1200 de dinari”, spune cel care conduce licitația. Suma reprezintă echivalentul a 800 de dolari americani.

Nu s-au cumpărat mașini second-hand sau o bucată de teren, ci două ființe umane. În înregistrarea video obținută de CNN, realizată cu telefonul mobil, unul dintre cei doi vânduți este nigerian. Pare să aibă în jur de 20 de ani și poartă un tricou decolorat.

A fost oferit la vânzare ca fiind unul ”dintre băieții puternici care muncesc la fermă”. Cel puțin așa a spus cel care a condus licitația de oameni, dar care nu poate fi văzut în filmare.

După ce a văzut această înregistrare, CNN a verificat autenticitatea sa și a ajuns în Libia, pentru a face investigații. Astfel, jurnaliștii au ajuns într-o locuință din afara capitalei Tripoli, în octombrie, unde au văzut cum soarta a zeci de oameni este decisă de ciocănelul licitației, în doar 6 sau 7 minute.

Citește și
Khalifa Haftar in vizita in Franta
Un dictator militar din Libia vrea 20 de miliarde de dolari de la UE

”Are cineva nevoie de un săpător? Acesta este un săpător, unul puternic, care va săpa”, spune un bărbat îmbrăcat în costum de camuflaj.

Cumpărătorii își ridică mîinile, iar prețurile încep să crească: "500, 550, 600, 650 ...". Totul se termină în câteva minute, iar oamenii, resemnați cu soarta lor, sunt dați noilor ”stăpâni”.

După licitație, jurnașiștii CNN s-au întâlnit cu 2 dintre cei care au fost vânduți, însă aceștia erau atât de terorizați de experiența prin care trecuseră încât nu puteau să vorbească. De asemenea, erau foarte speriați și le era teamă să vorbească cu necunoscuții.

Dovezile filmate de CNN au fost date autorităților din Libia, care au promis că vor lansa o investigație.

În fiecare an, zeci de mii de persoane trec granițele Libiei, din cauza conflictelor armate și a proastei economii, încercând să găsească o viață mai bună peste hotare.

Pentru a reuși, aproape toți își vând bunurile, pentru a avea bani de drum, atunci când traversează Mediterana. Însă din cauza reducerii numărului navelor de pază de coastă din Libia a dus la scăderea numărului ambarcațiunilor care reușesc să traverseze marea, astfel că foarte mulți rămân la mâna traficanților de carne vie.

În felul acesta, traficanții ajung ”stăpâni”, iar migranții se transformă în ”sclavi”.

Citește și...
Abuzarea sexuală a bărbaților, instrument de război în Libia
Abuzarea sexuală a bărbaților, instrument de război în Libia

Abuzarea sexuală a bărbaților este folosită, în Libia, ca instrument de război și de dominare politică, mărturisesc numeroase victime.

Un dictator militar din Libia vrea 20 de miliarde de dolari de la UE
Un dictator militar din Libia vrea 20 de miliarde de dolari de la UE

Mareșalul Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei după războiul civil din această ţară, şantajează UE cu „robinetul de migranţi”.

Un roman, membru al misiunii ONU in Libia, rapit dupa ce convoiul in care se afla a fost atacat.
Un roman, membru al misiunii ONU in Libia, rapit dupa ce convoiul in care se afla a fost atacat. "Sunt cu totii teferi"

Barbati inarmati au rapit pentru o scurta perioada de timp sapte membri ai misiunii ONU in Libia - inclusiv un roman -, in urma unui atac asupra convoiul acestora, miercuri, in orasul Zawiya, la 50 de kilometri vest de Tripoli.

Recomandări
Olaf Scholz anunță că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei: „Nici măcar nu se pune problema”
Olaf Scholz anunță că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei: „Nici măcar nu se pune problema”

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în contextul în care Kievul solicită ca Occidentul să îi trimită şi mai mult armament pentru contracararea invaziei ruse.

Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății
Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, epidemia de gripă se va încheia în două săptămâni.

Partidul cancelarului Nehammer a pierdut alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară
Partidul cancelarului Nehammer a pierdut alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară.