Reportaj CNN în Libia, țara în care oamenii sunt vânduți ca sclavi pentru câteva sute de dolari

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
migranti din Libia preluati de paza de coasta
AFP

Într-un reportaj realizat de CNN se arată cum se face trafic de carne vie în Libia, mai exact ... cum sunt vânduți oamenii ca niște mărfuri.

”800.. 900, 1000, 1100 .. Vândut, pentru suma de 1200 de dinari”, spune cel care conduce licitația. Suma reprezintă echivalentul a 800 de dolari americani.

Nu s-au cumpărat mașini second-hand sau o bucată de teren, ci două ființe umane. În înregistrarea video obținută de CNN, realizată cu telefonul mobil, unul dintre cei doi vânduți este nigerian. Pare să aibă în jur de 20 de ani și poartă un tricou decolorat.

A fost oferit la vânzare ca fiind unul ”dintre băieții puternici care muncesc la fermă”. Cel puțin așa a spus cel care a condus licitația de oameni, dar care nu poate fi văzut în filmare.

După ce a văzut această înregistrare, CNN a verificat autenticitatea sa și a ajuns în Libia, pentru a face investigații. Astfel, jurnaliștii au ajuns într-o locuință din afara capitalei Tripoli, în octombrie, unde au văzut cum soarta a zeci de oameni este decisă de ciocănelul licitației, în doar 6 sau 7 minute.

”Are cineva nevoie de un săpător? Acesta este un săpător, unul puternic, care va săpa”, spune un bărbat îmbrăcat în costum de camuflaj.

Cumpărătorii își ridică mîinile, iar prețurile încep să crească: "500, 550, 600, 650 ...". Totul se termină în câteva minute, iar oamenii, resemnați cu soarta lor, sunt dați noilor ”stăpâni”.

După licitație, jurnașiștii CNN s-au întâlnit cu 2 dintre cei care au fost vânduți, însă aceștia erau atât de terorizați de experiența prin care trecuseră încât nu puteau să vorbească. De asemenea, erau foarte speriați și le era teamă să vorbească cu necunoscuții.

Dovezile filmate de CNN au fost date autorităților din Libia, care au promis că vor lansa o investigație.

În fiecare an, zeci de mii de persoane trec granițele Libiei, din cauza conflictelor armate și a proastei economii, încercând să găsească o viață mai bună peste hotare.

Pentru a reuși, aproape toți își vând bunurile, pentru a avea bani de drum, atunci când traversează Mediterana. Însă din cauza reducerii numărului navelor de pază de coastă din Libia a dus la scăderea numărului ambarcațiunilor care reușesc să traverseze marea, astfel că foarte mulți rămân la mâna traficanților de carne vie.

În felul acesta, traficanții ajung ”stăpâni”, iar migranții se transformă în ”sclavi”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO