Război comercial între marile puteri, din cauza lui Trump: "Sunt motive reale de îngrijorare”

03-03-2018 11:50


donald trump

Roberto Azevedo, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), şi-a exprimat îngrijorarea faţă de planul preşedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife la aluminiul importat.

"Organizaţia Mondială a Comerţului este cu siguranţă îngrijorată de anunţul autorităţilor SUA privind tarifele la oţel şi aluminiu.

Potenţialul de escaladare este real, aşa cum am observat din reacţiile iniţiale ale altora. Un război comercial nu este în interesul nimănui. OMC va urmări cu foarte multă atenţie situaţia", a afirmat Roberto Azevedo, potrivit Agerpres.

Este vorba despre planul preşedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat. Tarifele ce urmează a fi impuse vor proteja industria ţării, a anunţat administraţia SUA, dar criticii spun că vor spori costurile pentru industrie şi nu vor avea ca efect majorarea numărului de locuri de muncă.

Deşi SUA importă din China doar 2% din oţel, producţia masivă de oţel din statul asiatic a dus la scăderea preţurilor.

La rândul său, China a indicat că ar putea răspunde măsurilor SUA privind oţelul introducând tarife la importurile de produse agricole din State. De exemplu, Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de boabe de soia.

În prezent, China este cel mai mare producător de aluminiu şi oţel din lume.

Introducerea unor astfel de tarife, o idee lansată de preşedintele Donald Trump, este incompatibilă cu reglementările Organizaţiei Mondială a Comerţului (OMC) şi nu se justifică pe motive legate de siguranţa statului, a afirmat adjunctul ministrului german al Economiei, Matthias Machnig.

Secretarul american pentru comerț: Tarifele la importurile de oţel şi aluminiu se vor aplica tuturor ţărilor

"Se pare" că anunţul preşedintelui Donald Trump privind planificatele tarife la importurile de oţel şi aluminiu se va aplica tuturor ţărilor, a afirmat, vineri, secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross, pentru CNBC, transmite Reuters.

"Aceasta este ceea ce preşedintele pare să fi anunţat ieri", a răspuns Ross, când a fost întrebat dacă tarifele se vor aplica tuturor ţărilor.

"Ceea ce a fost anunţat ieri de preşedinte este un concept cuprinzător, privind impunerea unor tarife de 25% la toate importurile de oţel şi de 10% la tot aluminiul importat. Deci, va trebui să vedem detaliile complexe, dar cu certitudine este o abordare cuprinzătoare şi, prin urmare, va avea un efect extins", a declarat oficialul american.

Donald Trump a avut vineri un ton provocator, declarând că războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat, după ce planul său de a impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu a provocat critici în întreaga lume şi a dus la scăderea pieţelor bursiere globale.

"Când o ţară (SUA) pierde miliarde de dolari în schimburile comerciale pe care le face cu fiecare ţară, războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat", a scris Trump, pe Twitter.

trump

Acţiunile ArcelorMittal SA, cel mai mare producător global de oţel, au scăzut vineri cu aproape 5%, în timp ce titlurile producătorilor auto înregistrau declinuri semnificative, pe fondul temerilor că tarifele SUA vor creşte costurile cu materiile prime folosite la fabricarea maşinilor.

"Sunt motive reale de îngrijorare, deoarece Europa este o economie globală deschisă, deci nu este doar despre SUA contra Chinei. Şi vom vedea represalii, nu am nici o îndoială", a explicat Ian Ormiston, manager de fond la Old Mutual Global Investors.

Uniunea Europeană ar putea introduce tarife "de protecţie" la importurile de oţel şi aluminiu, ca răspuns la decizia SUA

Uniunea Europeană (UE) va lua în considerare propriile sale tarife "de protecţie" la importurile de oţel şi aluminiu, ca răspuns la decizia preşedintele Donald Trump, a afirmat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, într-un interviu acordat publicaţiei britanice Financial Times (FT), citat de Agerpres.

Oficialii de la Bruxelles aşteaptă anunţul oficial privind tarifele impuse de SUA înainte de a lua o decizie, a precizat Cecilia Malmstrom, adăugând că UE nu are altă opţiune decât să răspundă, aşa cum au avertizat şi alte state afectate, cum ar fi Brazilia şi Canada.

De altfel, Uniunea Europeană ia în considerare aplicarea unor tarife de 25% la bunuri de 3,5 miliarde de dolari - o treime oţel, o treime bunuri industriale şi o treime produse agricole - pentru “a reechilibra” comerţul bilateral, au declarat surse UE.

Vom pune tarife pe bourbon, motociclete Harley Davidson şi blugi marca Levis. Noi suntem aici şi ei vor trebui să fie conştienţi de asta. Vrem o relaţie rezonabilă cu Statele Unite, dar nu putem pur şi simplu să ne băgăm capul în nisip”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, la postul german de televiziune.

Pieţele bursiere globale au reacţionat vineri, acţiunile din Asia şi Europa deschizând în scădere, investitorii vânzând masiv titluri ale producătorilor şi exportatorilor de aluminiu şi oţel.

Cecilia Malmstrom susţine că decizia administraţiei Trump de a folosi reglementările legate de securitatea naţională pentru a impune tarife reprezintă un motiv serios de îngrijorare.

Decizia riscă să submineze Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) ş va provoca alte state să răspundă cu măsuri similare, a avertizat comisarul european pentru comerţ.

Aceasta a adăugat că UE discută deja cu alte ţări pentru a reclama la OMC impunerea tarifelor de import de către SUA, iar forul comunitar este pregătit să adopte imediat măsuri, ţinând cont că un proces la OMC poate dura ani de zile.

Industria europeană a oţelului ar putea fi afectată din cauza lui Trump

Oficialii europeni sunt îngrijoraţi că tarifele impuse de SUA ar putea devia spre UE oţelul care urma să fie exportat în State, ceea ce ar afecta industria europeană a oţelului. De aceea, UE va lansa probabil o investigaţie "de protecţie" privind importurile, ceea ce ar putea determina forul comunitar să impună propriile sale tarife la importurile de oţel şi aluminiu, a declarat Cecilia Malmstrom.

Aceasta a apreciat că decizia SUA reprezintă o ameninţare la adresa relaţiilor comerciale transatlantice şi va submina eforturile globale de a rezolva problema supraproducţiei din China de oţel şi alte metale, care a dus în ultimii ani la scăderea preţurilor.

În decembrie, UE, Japonia şi SUA au anunţat că vor lucra împreună pentru a combate problema supracapacităţii şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acum, există dubii privind funcţionarea alianţei, a declarat comisarul european pentru comerţ.

Marţi, miniştrii Comerţului din UE au anunţat că vor răspunde cu măsuri de contracarare, dacă Statele Unite introduc tarife de import la oţel şi aluminiu.

Introducerea unor astfel de tarife, o idee lansată de preşedintele Donald Trump, este incompatibilă cu reglementările Organizaţiei Mondială a Comerţului (OMC) şi nu se justifică pe motive legate de siguranţa statului, a afirmat adjunctul ministrului german al Economiei, Matthias Machnig.

Cecilia Malmstrom a anunţat că pregăteşte, alături de echipa ei, măsurile care ar urma să fie anunţate săptămâna viitoare de Comisia Europeană, ca răspuns la decizia SUA

Chad Bown, fost consilier comercial al preşedintelui Barack Obama, a declarat că tarifele anunţate de Donald Trump se vor aplica la importurile de anul trecut ale unor produse de oţel şi aluminiu în valoare de peste 50 de miliarde de dolari, sau aproximativ 2% din importurile SUA.

Decizia va spori probabil tensiunile cu China, într-un moment în care un important consilier economic chinez, Lui He, este la Washington pentru discuţii pe teme legate de comerţ.

Deşi SUA importă din China doar 2% din oţel, producţia masivă de oţel din statul asiatic a dus la scăderea preţurilor.

La rândul său, China a indicat că ar putea răspunde măsurilor SUA privind oţelul introducând tarife la importurile de produse agricole din State. De exemplu, Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de boabe de soia.

În prezent, China este cel mai mare producător de aluminiu şi oţel din lume.

Sursa: Agerpres, Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO