Primele imagini cu reconstituirea 3D a cetatilor dacice care a costat UN MILION de euro. 500 de obiecte vor fi digitalizate
Un proiect realizat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca impreuna cu doua muzee isi propune sa readuca la viata cetatile dacice de acum 2.000 de ani.
„Cand viata cotidiana antica devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitala si contextualizarea artefactelor dacice din Muntii Orastiei” este denumirea proiectului initiat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca impreuna cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Universitatea Babes-Bolyai si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. 500 de obiecte dacice vor fi digitalizate si integrate intr-o serie de modele 3D ale cetatilor din Muntii Orastiei. De asemenea, vor fi reconstituite digital locuinte, ateliere, temple si fortificatii dacice.
Incepand din 2016, cand se va incheia proiectul, vizitatorii vor putea vizita atat real, cat si virtual, expozitia. Mai precis, la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane si la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, se vor amenaja a doua sali multimedia dotate cu tehnologie care va permite vizualizarea 3D a monumentelor istorice si a pieselor arheologice descoperite de specialisti.
Vizitatorii ar urma sa poata „intra” in simulari 3D ale cetatilor si locuintelor dacilor de acum doua milenii. Pana atunci, puteti vedea versiunile digitale ale obiectelor din viata de zi cu zi a supusilor lui Decebal pe site-ul proiectului.
Cetatile din Muntii Orastiei au intrat in 1999 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar sunt in continuare destul de greu de vizitat. Acest proiect isi propune sa le faca accesibile macar in format digital. A fost facut din fonduri nerambursabile in valoare de 943.232,35 de euro, accesate prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European – adica acordate de guvernele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
Pe Internet au aparut insa critici, vizand mai ales modul in care a fost facuta reconstituirea 3D. Grafica pare sub nivelul jocurilor recente pe teme istorice - de pilda Total War: Rome II - insa trebuie precizat ca aceste imagini nu reprezinta neaprat forma finala a reconstituirii, iar bugetul unui joc precum cel de mai sus depaseste cu mult 1 milion de euro. Pentru comparatie, iata cum arata o reconstituire facuta de experti austrieci in cadrul unui alt proiect - este vorba de scoala de gladiatori din orasul roman Carnuntum.
Sursa: Pro TV
Etichete: expozitie, proiect, muzeu, istorie, digitalizare, arheologie, simulare, 3D, unesco, cetati dacice,
Dată publicare:
06-08-2015 16:29