O zi in iadul din Fasia Gaza. Musulmanii ingroziti, civili nevinovati, se ascund in biserici ca sa scape de moarte. FOTO
In cartierul Al Shajaya din fasia Gaza a mai ramas foarte putin din ceea ce era odata una dintre cele mai populate si pline de viata zone din apropierea granitei cu Israel.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Multi dintre locuitori au fugit dupa ce, duminica, 20 iulie 2014, trupele militare israeliene au declansat ofensiva terestra si au avansat tot mai mult. Altii in schimb, aproximativ 1.000 de oameni, majoritatea musulmani, s-au refugiat in singura biserica ortodoxa greceasca din Gaza, sperand ca in felul acesta nu vor mai deveni niste tinte umane.
Intre timp, alti fosti locuitori zac morti pe strazi sau - chiar mai rau - inca se chinuie sa moara sub daramaturile provocate de bombardamentele israeliene, povesteste pentru Daily Beast Jesse Rosenfeld, un jurnalist canadian stabilit in Orientul Mijlociu inca din 2007. In urma cu cateva zile el a avut ocazia sa viziteze acest cartier devastat din Fasia Gaza.
Luptatorii palestinieni duc un razboi de tipul "hit and run" ("loveste si fugi", trad.) si au facut tot ce le-a stat in puteri ca sa transforme Al Shajaya intr-un camp de lupta in care israelienii sa plateasca cu sange pentru fiecare centimetru de teren cucerit. In schimb, israelienii se razbuna si ei sangeros.
"Pentru moment, Crucea Rosie Internationala a crezut ca a reusit sa negocieze o incetare a conflictului, pentru a putea cauta oamenii raniti prinsi sub daramaturi. O mana de jurnalisti a primit aprobare sa insoteasca echipele de salvare. Insa pe masura ce avansam pe strazile devastate si cladirile demolate, gloantele au inceput sa suiere prin aer, iar cativa oameni - prea obositi si prea infricosati ca sa tina seama de pericol - au avansat repede spre noi, printre resturile de cladiri.
In timp ce ne apropiam de prima linie a frontului, am vazut cum bombele si artileria aruncau in flacari magazine si apartamente. Suflul unor explozii a lasat locuinte distruse doar pe jumatate, fiind expuse privirilor tot ce aveau inauntru oamenii de acolo. Pe o bucata de moloz, langa o locuinta cu jumatate din pereti demolati, se afla pantoful negru al unei femei. Doar unul. Langa el, carcasa unei masini a fost perforata de gloante si arata acum ca un fel de sita. Alte semne de viata nu mai exista pe aceasta strada." - mai povesteste jurnalistul Jesse Rosenfeld.
Luptatorii palestinieni condusi de brigada Al Qassam (aripa armata a gruparii Hamas) i-au socat pe militarii israelieni cu rezistenta pe care o arata in acest district, provocand mai multe pierderi decat cele suferite de Fortele Armate Israeliene in incursiunile precedente din Fasia Gaza. Insa nu numai luptatorii palestienieni trebuie sa plateasca un pret, ci tot cartierul. Israelul a promis ca va mari incursiunile terestre in ceea ce a fost numita drept "faza a doua" a operatiunii.
Viata in Fasia Gaza: foamete, lipsa de apa si de curent electric
Peste 120.000 de persoane, in special "femei si copii" si-au parasit propriile locuinte de la inceputul ofensivei israeliene, dar nu pot scapa de violente, deoarece "frontierele cu Israelul si Egiptul raman inchise", a anuntat organizatia neguvernamentala britanica Oxfam, intr-un comunicat. "Spitalele si resursele de apa sunt la flux continuu si nevoile cresc de la zi la zi. Oamenii fug ingroziti", a precizat Nishant Pandey, responsabil Oxfam in Israel si in teritoriile ocupate palestiniene. Reteaua de epurare a fost avariata "si doar jumatate din statiile de epurare functioneaza in Gaza", adauga comunicatul, perturband aprovizionarea cu apa a "peste un milion de persoane".
O mare parte a regiunii dens populate care se intinde pe malul Marii Mediterane nu dispune de electricitate decat patru ore pe zi, subliniaza Oxfam. In pofida atacurilor aeriene, asociatia umanitara a reusit totusi sa aprovizioneze cu apa, cu ajutorul camioanelor, "19.000 de persoane refugiate in scoli, intr-o moschee, o biserica si intr-un spital din Al Shifa", potrivit comunicatului. Pe de alta parte, din cauza luptelor tot mai grele, personalul Oxfam si numeroase alte ONG-uri au fost nevoite sa paraseasca regiunea.
Civilii, oameni nevinovati, victime ale razboiului
Potrivit serviciilor locale de salvare, citate de AFP, peste 66 de palestinieni au fost ucisi miercuri, 23 iulie 2014, in cea de-a 16-a zi de ofensiva militara israeliana in Fasia Faza. Bilantul total a ajuns astfel la peste 714 victime in randul palestinienilor, majoritatea civili. De cealalta parte, 34 de israelieni, dintre care 32 de militari si doi civili, au murit de la inceputul conflictului, la 8 iulie. Potrivit armatei, cei doi civili israelieni au murit in urma caderii unor obuze in Israel lansate din Fasia Gaza. Totodata, un muncitor thailandez a fost ucis intr-un tir de obuze palestinian.
La Gaza, purtatorul de cuvant al serviciilor locale de urgenta Achraf al-Qodra a anuntat ca 66 de persoane au fost ucise miercuri, iar alte 18 in primele ore ale zilei de joi in urma unor atacuri israeliene. Mai multi copii figureaza printre victimele provocate de raidurile aeriene si bombardamentele de artilerie efectuate in mai multe sectoare din enclava palestiniana, a adaugat el.
Din cauza haosului prezent in Fasia Gaza, bilantul este dificil de verificat. Potrivit ONU, majoritatea victimelor palestiniene sunt civili.
CITITI SI: Ce este Miscarea Hamas. Populara in Fasia Gaza, dar considerata organizatie TERORISTA in Occident
Sursa: Daily Beast, Pro TV
Etichete: razboi, israel, soldati, civili, conflict, Fâșia Gaza,
Dată publicare:
24-07-2014 09:51