O tanara dezertoare povesteste cosmarul pe care l-a trait in Coreea de Nord: "Am mancat lacuste, pentru ca nu mai aveam orez"

Dată publicare: 12-10-2015 14:55
Dată actualizare: 15-10-2015 07:02


Kim Jong-un - Agerpres

O tanara dezertoare din Coreea de Nord, care acum este activista pentru drepturile omului, cere opiniei publice sa nu faca greseala sa il considere un clovn pe presedintele Kim Jong-un.

"Va rog nu-l tratati in gluma pe Kim Jong-un. El omoara milioane de oameni", a spus Yeonmi Park, in varsta de 22 de ani, care a ajuns acum in China, dupa ce a trecut prin Coreea de Sud.

"Credeam ca iubitul meu conducator imi poate citi gandurile, credeam ca daca ma gandesc la ceva rau ma poate pedepsi", spune ea, citata de The Guardian.

Park, care a scris despre copilaria sa intr-o carte autobiografica, a comentat recentul eveniment din Coreea de Nord, unde s-a sarbatorit a 70-a aniversare a Partidului Muncitorilor. Kim este de parere ca aceasta tara este gata sa raspunda militar daca se considera amenintata de SUA.

"Am crescut cu frica. Mama mea imi spunea nici sa nu soptesc, pentru ca pasarile si soarecii m-ar putea auzi. Cei mai multi dintre noi eram infometati si nu aveam nici macar luxul de a ne gandi la altceva in afara de supravietuire", adaugand faptul ca, la un moment dat, ajunsese cu sora sa sa manance lacuste si libelule, pentru ca nu mai aveau orez.

Cand avea 13 ani, a rugat-o pe mama sa sa fuga in China, dupa ce s-a uitat pe ascuns la un post TV chinezesc."M-am dus pentru un bol de orez", a spus ea, adaugand ca primul lucru pe care l-a vazut acolo a fost violarea mamei sale. Odata ajunsa in China, a fost vanduta ca muncitoare pentru suma de 260 de dolari, iar mama sa pentru 65 de dolari.

"Omul care ne-a cumparat nu putea insa sa ne hraneasca, asa ca ne-a vandut altcuiva, care putea." - a mai spus ea.

La varsta de 15 ani, a traversat desertul Gobi prin Mongolia, ajungand in Coreea de Sud. "Cand am ajuns, totul era stralucitor. M-am dus la toaleta, iar hartia igienica avea o floare pe ea, mirosea atat de frumos incat m-am gandit sa n-o mai folosesc. Era atat de draguta."

Apoi, a devenit "o masina de invatat".

"Am invatat despre univers. Am invatat despre drepturile omului si despre demnitatea umana - erau lucruri noi pentru mine. Pentru mine, libertate inseamna sa am voie sa port cercei, nu dreptul la exprimare. Nu cred ca voi intelege vreodata ce inseamna libertatea, insa ma bucur sa invat toate acestea."

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO