The Guardian: Prima carte scrisa in limba engleza de un roman este pe cale sa devina un mare succes

Dată publicare: 12-10-2015 13:32
Dată actualizare: 15-10-2015 07:02


Romanul Eugen Chirovici s-a decis sa se mute in Marea Britanie in urma cu 3 ani, insa nici prin gand nu-i trecea ca asa ar putea deveni unul dintre autorii cei mai publicati la nivel international.

El este autorul cartii politiste "The Book of Mirrors", pe care a scris-o in limba engleza, noteaza The Guardian. Nu a trecut foarte mult timp si Eugen s-a trezit cu cereri de publicare de la edituri din 23 de tari - in unele tari fiind chiar si 11 edituri care au formulat cereri in acest sens.

Unele tari mai mici, precum Islanda, care vrea sa astepte pana cand aceasta carte "netestata" va arata ce poate in SUA si UK, au cumparat de asemenea drepturile pentru aceasta carte, care va fi publicata in 2017.

In varsta de 51, Chirovici traieste acum in Reading, si a scris "10 nuvele politiste" in Romania in utimii 20 de ani, "insa piata a fost prea mic pentru el ca sa poata trai ca scriitor, astfel ca s-a angajat ca jurnalist", scrie The Guardian. Acum, este de asteptat sa cunoasca un mare succes din contractele de publicare pe care le incheie singur.

"Nu sunt sigur ca realizez ceea ce se intampla. Ma copleseste si este ceva neasteptat", spune romanul.

Autorul, care se semneaza EO Chirovici, a semnat un contract cu prima agentie britanica la care a incercat Peters Fraser and Dunlop (PFD), dupa ce a fost refuzat de 6 agentii americane. "Nu mi-au explicat de ce", spune Chirovici.

"Este un roman incredibil, foarte sofisticat. Nu ti-ai da seama ca a fost scris de cineva a carui limba nativa nu este engleza", spune Rachel Mills de la PFD, despre cartea The Book of Mirrors. In urma cu 3 saptamani, editura britanica a inceput sa trimita exemplare din doman in toata lumea. Dupa numai 3 ore, un editor italian ii raspundea, in timp ce 11 edituri germane se lupta sa obtina drepturile. De asemenea, au fost 9 cereri de publicare din Franta si 6 in Marea Britanie, unde drepturile au fost castigate de Century.

Chirovici spune ca inspiratiile sale literare sunt "foarte clasice", precum Ernest Hemingway, John Steinbeck si William Golding. El a ajuns in Marea Britanie pentru ca fiul sau era student la Cardiff University, iar sotia primise o oferta buna de munca, in calitate de analist financiar.

"Ei bine, prieteni, e timpul sa aflati si voi vestea cea mare. Cel mai recent roman al meu, The Book of Mirrors (Cartea Oglinzilor), reprezentat de agentul literar Marilia Savvides (Peters, Fraser, Dunlop – London; petersfraserdunlop.com ), se dovedeste a fi o adevarata lovitura editoriala internationala. Drepturile au fost deja vandute in peste douazeci de tari, printre care Marea Britanie (Penguin Random House, Century), SUA (Simon and Schuster), Germania (Random House, Goldmann), Franta (Les Escales), Italia (Longanesi), Spania (Penguin Random House, Literatura), Olanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Brazilia si asa mai departe. In Romania, drepturile au fost cumparate de Editura Rao (facebook.com/rao.editura). Romanul va fi publicat la inceputul anului 2017." - a scris pe Facebook Eugen Chirovici.


VIDEO PROTVPLUS.RO