Premiul Nobel pentru Pace, decernat "Cvartetului National pentru Dialog" din Tunisia. Ce rol a jucat organizatia

Dată publicare: 09-10-2015 10:37
Dată actualizare: 12-10-2015 07:01


premiul Nobel pentru Pace, 2015

Vineri, la Oslo, a fost anuntat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, distinctia fiind acordata unei organizatii tunisiene fondata in 2013, ca reactie la riscul preluarii puterii de catre islamisti dupa "Primavara Araba"

Anuntul a fost facut in jurul orei locale 11:00 (12:00, ora Romaniei), premiul fiind decernat "Cvartetului National pentru Dialog" din Tunisia pentru "contributia decisiva la construirea unei democratii pluraliste dupa revolutia din 2011".

Cvartetul este format din Uniunea Generala a Muncitorilor Tunisieni, cel mai puternic sindicat din tara, asociatia patronala UTICA , Baroul tunisian si Liga Drepturilor Omului din Tunisia, prima asociatie independenta pentru drepturile omului din lume araba. Creat in octombrie 2013, cvartetul a condus negocierile care au dus la adoptarea noii constitutii a tarii la inceputul lui 2014 si a fost principalul factor in rasturnarea guvernului islamist al Tunisiei.

"Dialogul national pe care Cvartetul a reusit sa-l initeze a oprit escaladarea violentelor in Tunisia, fiind comparabil cu un congres de pace", se arata in motivarea decernarii permiului. "A jucat un rol de mediator si a condus spre o dezvoltare democratica si pasnica a Tunisie, exercitand o mare autoritate morala".

In acest an, Comitetul Nobel din Norvegia a primit 273 de candidaturi, dintre care 68 ale unor organizatii si 205, ale unor persoane. Ca de fiecare data, numele acestora sunt tinute secrete si devin publice abia dupa jumatate de secol, insa intotdeauna exista speculatii sau informatii “pe surse”, provenind deseori chiar de la cei care au facut nominalizarea, sustin reprezentantii Comitetului Nobel.

Potrivit acestor informatii neoficiale, exista cativa mari favoriti. In primul rand, este vorba despre cancelarul german Angela Merkel, gratiei rolului sau in criza refugiatilor. Se vechiculeaza si numele papei Francisc, dar si cele ale secretarului de stat american John Kerry si ministrului de externe iranian Mohammad Javad Zarif, autorii acordului istoric privind programul nuclear al Teheranului. Printe candidatii cu sanse reale se mai numara medicul congolez Denis Mukwege, care a tratat zeci de mii de victime ale violului si preotul din Eritrea Mussie Zerai, care a salvat vietile a mii de refugiati printr-o linie telefonica la care raspunde personal.

Pe lista candidatilor se afla si presedintele Columbiei Juan Manuesl Santos si liderul rebelilor FARC din aceast tara, care in 2015 au incheiat un acord de pace istoric, jurnalistul Dmitri Muratov, care a creat si conduce "Novaia Gazeta" unul dintre putinele ziare independente din Rusia, sau Edward Snowden, fostul angajat NSA care a atras atentia asupra abuzurilor serviciilor de informatii. Jurnalistii de la Guardian afirma insa ca rezultatul de anul acesta e foarte greu de prevazut, in comparatie cu 2014, cand victoria Malalei Yousafzai era previzibila.

De asemenea, o schimbare importanta fata de anul trecut este si in interiorul Comitetului Nobel, format din cinci membri alesi de parlamentul norvegian pentru 6 ani. Presedintele socialist al Comitetului a fost inlocuit in martie, dupa 5 ani la conducere, de Karin „Kaci” Kullmann Five, fost ministru conservator in guvernul norvegian. Schimbarea, descrisa de presa drept „o lovitura de stat”, ar putea insemna si ca anul acesta va fi favorizat mai degraba un candidat acceptabil in ochii dreptei conservatoare – cum ar fi cancelarul german.

Nu exista nicio indoiala ca un punct cheie pe agenda va fi criza refugiatilor, o problema ce preocupa pe oricine, in orice colt al lumii”, a declarat pentru NBC Kristian Berg Harpviken, directorul unui institut din Oslo care analizeaza in fiecare an posibilii candidati la Nobelul pentru Pace. Din punctul sau de vedere, Angela Merkel are cele mai mari sanse.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO