"O reclama de doua ore", filmul cu cele mai mari incasari in 2014. Unde se mai intersecteaza banii si arta la Hollywood
Prima jumatate a anului 2014 a fost marcata in cinematografie atat de blockbustere cat si de filme pe placul criticilor. Cateva dintre ele insa au reusit sa se strecoare in ambele topuri.
Ne aflam la jumatatea anului si in plin sezon de blockbustere in cinematografele din intreaga lume. Pana in acest moment, s-au lansat o sumedenie de filme interesante si productii cu buget urias, astfel incat sa putem face o prima analiza despre ce inseamna 2014 in cinematografie.
Prima jumatate a anului a insemnat lansarea unor filme populare ca Transformers: Age of Extinction, Captain America: The Winter Soldier, X-men: Days of Future Past, dar si filme ca The Grand Budapest Hotel, Under The Skin, Locke, The Immigrant, Boyhood.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Intotdeauna gusturile publicului au fost mult mai diferite decat cele ale criticilor, iar asta se vede in incasarile obtinute. Pana acum, in topul celor mai profitabile 10 filme din acest an, se afla cam cele mai asteptate blockbustere. Lider incontestabil si cel mai profitabil film de pana acum in 2014 este Transformers: Age of Exctinction, care, in 3 saptamani, a ajuns deja la incasari de 750 de milioane de dolari, conform cifrelor oferite de boxofficemojo.com.
Cele mai profitabile 10 filme din prima jumatate a anului 2014
In topul celor mai profitabile filme in primele 6 luni in 2014 se afla:
1. Transformers: Age of Extinction (750 de mil. $),
2. X-men:Days of Future Past (731 de mil. $),
3. Captain America: The Winter Soldier (712 de mil. $),
4. The Amazing Spider-Man 2 (705 de mil.$),
5. Maleficent (669 mil. $),
6. Godzilla (489 mil. de $),
7. Rio 2 ( 487 de mil. $),
8. The LEGO Movie (467 de mil. $),
9. Noah (359 de mil. $)
10. Edge of Tomorrow (350 de mil. $).
Ca in fiecare an, filmele cu super eroi au dominat box-office-ul global, insa din primele pozitii, surprizele sunt productia Noah, cu Russell Crowe sau The Lego Movie. Cifrele primelor 10 filme din box-office-ul mondial arata si o discrepanta destul de mare, intre primul si ultimul din top fiind o diferenta de 400 de milioane de dolari.
Desi a primit cele mai proaste recenzii din intreaga serie, Transformers: Age of Extinction a aratat inca o data ca mai este o piata pentru regizorul Michael Bay si ale sale explozii sau cadre interminabile cu femei frumoase, devenind cel mai profitabil film din 2014. In continuare exista o fascinatie a publicului fata de filmele usurele, dar spectaculoase, cu probleme grave de scenariu, dar cu dialoguri incarcate de umor, adica reteta perfecta pentru escapism. Criticii au fost nemilosi, numindu-l “zgomotos, o reclama de doua ore la diferite branduri si un nonsens total”. Pe Rotten Tomatoes, Age of Extinction are un procent de doar 17%, alcatuit din 134 de recenzii negative si doar 28 pozitive.
Daca ne uitam putin pe lista criticilor si a publicatiilor de specialitate, vom descoperi un alt top, cu alte titluri si doar foarte putine din lista de mai sus se regaesc si in preferintele cinefililor avizati. The Guardian si IndieWire, doua publicatii sonore, au realizate fiecare un top cu filmele anului de pana acum. Surprinzator, un titlu comun in toate listele este The Lego Movie.
The Lego Movie, marele castigator?
Lego este unul dintre cele mai iubite si populare jocuri, pe care il indragim de mici copii atat de mult incat nu scapam nici la maturitate de pasiunea pentru el. Asa ca nu e de mirare ca si Hollywood-ul a venit cu ideea unui film, in care eroii sunt creati ca niste personaje Lego. The Lego Movie a venit ca o furtuna neasteptata, pentru ca a obtinut note incredibile de bune, criticii au oferit recenzii favorabile, cum putini se asteptau, iar in box-office a fost lider saptamani la rand.
The Guardian, impreuna cu cititorii lor, l-au numit pe prima pozitie in topul celor mai bune 10 filme din prima jumatate a anului. “O calatorie placuta la care nu ai cum sa ramai indiferent si o placere neasteptata”. Cam asta scriau britanicii in recenzia lor, lucru neobisnuit pentru o publicatie care agreeaza mai mult filme cu substanta, de arta si de autor.
Cu toate astea, nici macar ei nu au putut ramane indiferenti in fata unui Abraham Lincoln, Dumnezeu sau Batman din piese Lego. E drept, cei de la Warner Bros. au gasit o reteta perfecta pentru un film de succes: voci asigurate de actori precum Morgan Freeman si Channing Tatum, un scenariu antrenant si original, ce aduna personaje din diverse epoci si, mai ales, pasiunea unui public indragostit de un joc ce intotdeauna ne scoate la iveala simtul ludic. Facut cu multa imaginatie, atentie la detalii, o experienta vizuala deosebita, The Lego Movie pare sa fie marele castigator pana acum. A castigat inimile criticilor, fanii s-au indragostit de film, iar producatorii au scos mai multi bani decat sperau, transformand un simpu film cu si despre Lego, intr-o experienta cinematografica deosebita, pentru toate generatiile.
Filmele preferate de spectatori vs. filmele preferate de critici
De la inceput, exista o oarecare batalie intre critici si fani. Razboiul apare atunci cand criticii au cuvinte dure la adresa unor filme pe care fanii abia le asteapta sau au pretentii mari. Un caz inedit a fost cand s-a lansat The Dark Knight Rises, ultimul film din seria Batman a lui Christopher Nolan. Atunci, recenzia unui critic a fost preluata pe agregatorul Rotten Tomatoes, iar parerea sa nefavorabila la adresa filmului a dus la un razboi dur in cuvinte, ce s-a lasat si cu amenintari. Jurnalistul Marshall Fine a scris atunci o recenzie atat de dura, incat cei de la Rotten Tomatoes au fost nevoiti sa o scoata, dupa ce 800 de fani au reactionat dur. Un alt critic a fost amenintat cu moartea pentru ca nu a laudat filmul, asa cum se asteptau fanii. Filmul a facut in final 1 miliard de dolari incasari, iar fanii au fost in extaz.
Guardian.co.uk: TOP 10 filme ale anului
10. Starred Up
9. The Fault in Our Stars
8. The Double
7. Edge of Tomorrow
6. Blue Ruin
5. X-Men: Days of Future Past
4. Calvary
3. Under The Skin
2. The Grand Budapest Hotel
1. The Lego Movie
Doar 3 dintre aceste filme fac parte si din lista filmelor cu cele mai mari incasari, iar restul sunt productii independente, filme de autor si cu potential in sezonul de festivaluri, ca The Grand Budapest Hotel despre care se spune ca are sanse si la Oscaruri, in 2015. Interesant este faptul ca Edge of Tomorrow, pe care multi s-au grabit sa-l catalogheze inainte de a se lansa, a fost una dintre surprizele frumoase. A primit note foarte bune, cu un scor de 90% pe Rotten Tomatoes si incasari de 350 de milioane de dolari.
Batalia dintre fani si cinefili, dintre spectatori si critici nu va fi castigata niciodata pentru ca un public vrea sa fie uimit, surprins si sa se deconecteze, in timp ce altul cauta sa gaseasca originalitate, calitatea cinematografiei si acele filme care pot ramane in istorie. Ce-i drept, aceste productii cu bugete uriase, isi vor gasi mereu publicul dornic sa vada eroi invincibili si puternici, mai repede decat sa caute sensul vietii intr-un film la care trebuie sa iti folosesti putin imaginatia pentru a avea o experienta completa. In final, ramane intrebarea clasica: ce defineste un film bun si ce inseamna un film prost?
Autor: Adela Ghidoveanu, editor www.procinema.ro