Marturiile cutremuratoare ale Aryanei Sayeed, curajoasa femeie care vrea sa aduca Afganistanul la “normalitatea” anilor ‘50
Imbracata modest, cu o esarfa rosie ce ii invaluia capul si umerii si cu o voce vizibil emotionata. Asa s-a prezentat prima concurenta la “The Voice of Afghanistan”, anul trecut. Ce a urmat poate fi considerata o mica revolutie pentru femeile afgane.
Afganistanul este considerata una dintre cele mai periculoase tari din lume pentru o femeie. Asa ca participarea Shabanei Faryad la "Vocea Afganistanului" a fost cu adevarat un lucru plin de curaj.
De altfel, Faryad a fost singura concurenta de sex feminin care a avut indrazneala sa se prezinte la prima editie a show-ului ce a avut loc anul trecut.
Aryana Sayeed, o cantareata cunoscuta in Afganistan, care a fost prezenta in juriul emisiunii de talente muzicale, recunoaste ca si-a intors scaunul pur si simplu datorita faptului ca vocea apartinea unei femei.
“Trebuia sa o fac. Ea macar a avut curajul sa se prezinte, sa urce pe scena”, a spus Sayeed, citata de CNN.
Aceasta adauga ca insasi prezenta sa in juriul emisiunii i-a pus viata in pericol. Pentru ca a aparut la un moment dat fara esarfa, a primit mai multe amenintari cu moartea din partea unor grupari religioase.
“Au spus ca cel care o va ucide pe cantareata va merge in Rai. Situatia devenea tot mai dificila, nu ma mai puteam duce nicaieri. Eram practic prizoniera in camera de hotel si ma insoteau bodyguarzii peste tot”, isi aminteste Sayeed, in varsta de 28 de ani.
Cantareata s-a nascut si a fost crescuta in Kabul, dar a parasit capitala Afganistanului pe cand avea opt ani. A trait apoi pe rand in Pakistan, Elvetia si Londra, unde s-a stabilit in anul 2000.
“Tot ce am vazut si toate lucrurile de care am fost inconjurata in copilarie sunt legate de razboi, arme si probleme. Auzeam impuscaturi tot timpul, incat devenise o normalitate. Le auzeam pe cand stateam de vorba, si nici macar nu ne mai speriau”, isi aminteste femeia.
La 24 de ani a reusit sa isi convinga familia sa o lase sa urmeze o cariera de cantareata, ceea ce i-a adus si faima, datorita numeroaselor concerte si aparitiilor televizate. Acum, prin cantecele pe care le lanseaza, precum Lady of the Land of Fire, vrea sa inspire si sa incurajeze femeile de pretutindeni.
“Nu sunt altceva decat o povara pe umerii fiului meu, sunt o sclava pentru ca sunt sotie si reprezint o probleme, ca sora” – sunt o parte din versurile cantate de Sayeed.
Aceasta sustine ca este in continuare o tinta, din cauza libertatii cu care isi permite sa vorbeasca despre drepturile femeilor. Crede ca femeile ar trebui sa fie lasate sa aleaga singure cum se imbraca. De altfel, diferenta despre cum au fost tratate de-a lungul anilor femeile afgane este uriasa. Daca in anii ’50-‘70 acestea puteau purta tocuri si fuste, acum imaginea traditionala a unei femei de aici implica automat si o burka.
“Mama a ales sa poarte esarfa, in timp ce matusa mea prefera fustele scurte. Erau libere sa poarte ce doreau. Matusa mea trebuie insa acum sa se acopere. Si nu doar pe sine, ci si pe copiii ei. Este de necrezut”, spune Sayeed, citata de CNN.
Una dintre povestile revoltatoare pe care cantareata si le aminteste este spusa de matusa ei. Aceasta se plimba la un moment dat pe strada, purtand o burka si papuci albi. A fost observata de talibani, care erau in acea perioada la putere, si care au batut-o pentru ca purta culoarea steagului lor pe picioare.
“E vorba de o femeie de 60 de ani care pana atunci, in tinerete, fusese libera sa mearga la scoala, sa munceasca, sa aiba o viata normala. Si acum, desi purta o burka, s-au luat de ea din cauza incaltarilor”, spune, revoltata, Sayeed.
Sayeed lupta in continuare pentru libertatea de decizie a femeilor, in ciuda numeroaselor mesaje amenintatoare pe care le primeste. Dar sustine ca este motivata de toate fetele si femeile care ii trimit scrisori de multumire si o imbratseaza dupa concerte. Cu toate acestea, cele care vin sa o vada la spectacole sunt catalogate de anumite grupari religioase drept “femei usoare”.
Intre timp, Afganistanul pare ca face totusi unele progrese. Daca pana acum, sub incidenta legii talibane, femeile nu aveau voie sa apara la televizor, lucrurile s-au schimbat, inclusiv de la aparitia show-urilor precum The Voice. De asemenea, din 2001, odata cu interventia armata a americanilor, femeile afgane si-au castigat dreptul la vot pentru alegerile prezidentiale, noteaza CNN.
“Pentru alti oameni sunt doar niste alegeri in plus. Dar sa vad aceste femei, cu mainile pictate, cum voteaza aduce atata speranta. Pe mine, de cand am inceput sa calatoresc in Afganistan si sa vad aceste femei, sa le aud povestile, sa vad tara de aproape, m-a afectat foarte mult. A devenit principala mea prioritate, mai mult decat orice altceva, mai mult si decat muzica, si voi continua sa ma ocup de asta”, promite Aryana Sayeed.