"Macho vs Macho." Rusii au jubilat, dar alegerea lui Donald Trump poate lua o intorsatura dura pentru Vladimir Putin
Rusii si americanii impart atat sperante cat si temeri in legatura cu relatia viitoare dintre Donald Trump si Vladimir Putin, relateaza The Guardian.
Nu toata Rusia prevede o relatie de prietenie intre Donald Trump si Vladimir Putin, desi presa internationala a scris ca rusii au jubilat dupa victoria republicanului. Desi alegerea lui Trump ca presedinte al SUA pare o situatie ideala pentru liderul de la Kremlin, mintile sobre de la Moscova vad si cealalta parte a paharului scrie Shaun Walker, corespondentul The Guardian la Moscova.
Macho vs macho
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Relatia dintre Vladimir Putin si Hillary Clinton era una rece, insa previzibila. Acum situatia este mult mai neclara si greu de prezis. Modul dramatic in care s-a deterioat relatia dintre Putin si presedintele turc Erdogan in ultimul an dupa ce Turcia a doborat un avion de lupta rusesc arata cat de repede se poate strica o relatia bazata pe prietenie.
Altfel spus, scrie corespondentul The Guardian, lucrurile ar putea lua o intorsatura dura pentru Putin, mai ales ca Trump s-ar putea inconjura de republicani ostili regimului de la Moscova.
"Poate ca Kremlinul se bucura acum de rezultat, insa mai tarziu poate sa-si dea seama ca nu e un lucru bun. Imaginati-va daca John Bolton (fostul ambasador american la ONU) ar ajunge secretar de stat" scrie Alexei Venediktov directorul postului de radio Ecoul Moscovei.
Alexei Pushkov, care pana in septembrie a fost seful Comisiei pentru Afaceri Internationale a Dumei de Stat a Rusiei, a explicat: "Nu ar trebui sa ne asteptam la iubire sau cadouri din partea lui Trump. Este un patriot si un om de afaceri. Nu e un ideolog, este un realist. Si un realist intelege limbajul targuielilor."
Un alt analist pro Kremlin, Sergei Markov, care a negat implicarea Rusiei in alegerile din SUA, desi a admis ca dezvaluirile Wikileaks "au ajutat un pic" sustine ca "Putin e un macho.Trump e un macho. Asta ar putea fi o problema."
Trump: "Am primit o scrisoare frumoasa de la Putin"
Intr-un interviu pentru The Wall Street Journal, presedintele ales al SUA a impartasit vineri ca a primit o scrisoare frumoasa din partea lui Vladimir Putin si ca cei doi au programata in curand o prima convorbire telefonica.
Trump a mai dezvaluit ca a primit mesaje "cu urari de bine" de la majoritatea liderilor lumii, cu exceptia presedintelui Chinei, Xi Jinping.
Alegerea lui Trump "a evitat al treilea razboi mondial"
Unul dintre cei mai apropiati sfatuitori ai lui Vladimir Putin Sergei Glazyev a declarat in presa rusa dupa alegerile din SUA ca victoria lui Donald Trump a dus la evitarea unui "al treilea razboi mondial" si a numit-o pe Hillary Clinton un simbol al razboiului, relateaza The Independent.
"Americanii au avut doua alegeri: al treilea razboi mondial sau pace multilaterala. Clinton era un simbol al razboiului, Trump poate schimba aceasta directie" a declarat el.
Rusia "nu simte euforie"
Rusia "nu simte euforie" dupa victoria lui Trump intrucat acesta ar putea fi la fel de "antirus" ca si predecesorul sau este de parere si ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov. "Nu exista nicio euforie. (...) Nu as vrea sa se creeze impresia ca suntem plini de speranta", a declarat Riabkov agentiei de presa Interfax.
"Pozitiile exprimate de Donald Trump cu privire la Rusia si cele care au fost exprimate de reprezentantii campaniei sale si cercul sau apropiat sunt destul de dure" fata de Moscova, a spus inaltul diplomat rus. "Nu avem niciun motiv sa ni se schimbe punctul de vedere: campania electorala din SUA a fost marcata, de fapt, printr-un consens antirusesc in cadrul celor doua parti", a adaugat Riabkov.
Riabkov a dezvaluit ca Moscova a avut deja contacte cu echipa noului presedinte american, fara sa ofere alte precizari. "Nu ne asteptam la nimic special de la noua administratie americana", a spus el.