Jurnalul unui corespondent CNN de razboi, in timpul atacului irakian asupra orasului Mosul, ocupat de Statul Islamic

Dată publicare: 06-11-2016 11:24
Dată actualizare: 09-11-2016 00:33


Mosul, Irak

Timp de peste 28 de ore in continuu, corespondentul CNN Arwa Damon si fotojurnalistul Brice Laine au insotit fortele speciale irakiene in timpul atacului asupra teroristilor ISIS din orasul Mosul.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

NOTAToate fotografiile din acest material au fost realizate in orasul irakian Mosul, insa nu au legatura directa cu faptele relatate aici.

A fost o operatiune militara care face parte din actiunea de eliberare a orasului irakian, care inca din 2014 se afla sub ocupatia soldatilor Statului Islamic.

Militarii irakieni au inaintat incet, ajungand din mici sate si teren deschis, intr-un oras aglomerat, in care fortele teroriste sunt bine echipate si determinate sa se apere pana la ultimul om.

Vineri, convoiul irakian a declansat atacul, primind la randul sau riposta dura a Statului Islamic. Vehicule au fost distruse, soldatii au fost raniti. Militarii si jurnalistii au cautat refugii de multe ori in casele bormbardate, solicitand de fiecare data ajutor de la aliati.

Inauntrul vehiculelor blindate, ascunzandu-se prin case cu familiile, corespondentul CNN Arwa Damon a continuat sa isi noteze experienta traita in focul luptelor.

Iata cateva dintre notitele sale, care au fost "usor editate" de CNN, "pentru o mai buna claritate".

Vineri, ora 9 dimineata.

Suntem in Samah, la est de Mosul.

Soldatii au vazut suspecti care ar putea fi luptatori ISIS, de-a lungul drumurilor. Transmitatoarele radio anunta: "Masina galbena la dreapta".

"Inca doua masini la dreapta - un Kia si inca una alba." - anunta soldatul de langa mine. Apoi vede si a 3-a masina si anunta prin radio. "Trei masini, au disparut pe strazile laterale".

Focurile de arma sunt peste tot, non-stop. Masina noastra blindata este plina cu fum de la praful de pusca de afara.

Ora 09.30 dimineata

O voce anunta pe frecventa radio ISIS ca irakienii monitorizeaza: "Sunt inconjurat!". Noi habar nu avem unde ar putea fi.

Un buldozer ne insoteste convoiul, intrand pe strazi.

Ora 09.45

Samah este acum in spatele nostru. Hay al-Ulamaa este in fata noastra.

Ora 09.56

Aceeasi voce se aude de pe frecventa radio ISIS: "Salvati-ma! Am nevoie de ajutor medical". Vocea este foarte agitata, iesita din minti.

Ora 10.03

Tocmai am ajuns pe un drum mare aflat intre doua cartiere. Schimbul de focuri de arme este foarte intens. Gloentele care ne lovesc masina blindata scot un sunet ascutit.

Ora 10.37

Ne-am oprit. "Lunetist la dreapta!"

Am nevoie sa urinez. Un barbat cu barba iese dintr-o casa aflata chiar langa locul in care am oprit noi si flutura un steag alb.

"Nu dati voie civililor sa plece. Este prea periculos pentru ei", se aude prin emitatorul radio.

Focurile de arma incep sa urle din nou. Este o cacofonie constanta a razboiului.

"Pregatiti-va pentru focul mortierelor", se aude din radioul ISIS.

Ora 11.00

In josul strazii are loc un schimb puternic de focuri. Intram in casa in care barbatul flutura steagul. De fapt e o zdreanta pe care a legat-o de un bat. Familia lui tremura inauntru.

Fiica barbatului, Nour, are 19 ani. Nu se poate opri din plans. Ii este frica de impuscaturi si de faptul ca soldatii i l-ar putea lua pe tatal sau.

Barbatul ofera soldatilor ceai si biscuiti. Afara, impuscaturile continua pe strada.

Iesim afara din casa.

Doi soldati tarasc corpul cuiva. Este un barbat ranit, un batran. Nimeni nu stie cine este. Conducea un taxi galben spre soldati. I-au ordonat sa opreasca, apoi au tras.

Brice a filmat totul. El si-a oprit masina si a inceput sa vina rapid spre noi. Un soldat a strigat sa se opreasca, altul i-a zis sa stea pe loc, iar altul sa vina. Gloantele zboara, iar el cade intr-un sant. Un soldat tipa: "De ce l-ai impuscat??"

Batranul sofer moare la scut timp dupa asta.

Ora 11.27

Impuscaturile continua. Trupul batranului este infasurat intr-o patura cu motive florale roz. Un medic aflat langa el taie bandaje.

Soladatii stau la taifas. Acum, ca este o pauza. ne intreaba de unde suntem si daca suntem casatoriti.

Ora 11.46

Toata lumea sare din vehicule. Impuscaturile au au devenit brusc foarte intense - grenadele se arunca in strada, chiar in spatele nostru. Cel putin 3.

Locotenentul Wael Saheb-Ali este ranit - cateva srapnele au zburat in spatele masinii noastre, atingandu-l sub ochiul stang. Cu doar cateva minute inainte ii spusese lui Brice ca s-a logodit recent si ca vrea sa se insoare si sa aiba copii, imediat cum se termina razboiul.

Altcineva sare in masina noastra blindata, fiind ranit de srapnele pe o coapsa.

Alta explozie are loc afara.

Inca o grenada.

Ei vor sa reuseasca sa treaca strada, sa iasa din acest foc puternic si sa-si ingrijeasca ranile, insa nu ne putem misca. O voce de la radioul ISIS cere intariri.

Capitanul care se afla cu noi isi face un selfie cu noi, apoi tipa un ordin, cerand soldatilor sa deschida un drum, ca sa ne miscam de acolo.

Apoi scroleaza prin fotografiile de pe telefon cu familia sa si imi arata poze cu sotia sa si cei 6 copii. El s-a nascut in 1984. Imi spune ca eu arat de 46 de ani.

Si, ca sa stiti, eu am 39 de ani.

Continuarea notitelor scrise de corespondetul de razboi Arwa Damon o puteti citi pe site-ul CNN.

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO