"Orasele fantoma" lasate in urma de dezastrul de la Fukushima. Ce a surprins un fotograf in zonele interzise. GALERIE FOTO

Dată publicare: 02-11-2016 16:30
Dată actualizare: 05-11-2016 07:13


Fukushima - Arkadiusz Podniesinski

Dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011 a lasat in urma orase fantoma, nelocuibile, in care lucrurile au ramas la fel ca atunci cand localnicii au fost nevoiti sa paraseasca zone din cauza radiatiilor.

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 pe scara Richter si un tsunami gigant au devastat regiunea Tohoku, din nord-estul Japoniei, ducand la moartea sau disparitia a aproape 19.000 de persoane.

Fenomenul a provocat un grav accident nuclear la centrala de la Fukushima, aflat la originea unei importante poluari radioactive a oceanelor, nemaiintalnita niciodata pana atunci. Acesta este considerat cel mai mare dezastru nuclear de la Cernobil incoace.

Arkadiusz Podniesinski, un fotograf si regizor din Polonia, a avut curajul nebun sa se duca la Fukushima, unde a realizat o serie de fotografii deosebite. Astfel, imaginile arata zona parasita, magazine cu rafturi inca pline de alimente si case goale. Acesta a facut fotografii pe durata a 7 luni, intre ianuarie si august, anul acesta, dupa ce mai fusese acolo in urma cu una.

Fotograful a vrut sa descopere cat de mult s-a deteriorat zona, dupa ce lucrurile ramase acolo sunt neatinse, ca intr-un oras fantoma, dupa un razboi.

Mai multe imagini puteti vedea aici

"In primavara acestui an am reusit, cu ajutorul autoritatilor locale sa ma strecor in zona afectata de la Fukushima. Aici, am facut o serie de fotografii cu ceea ce a mai ramas, dupa ce locul a ramas nelocuit in ultimii 5 ani. Am ajuns in zone inchise, unde accesul este interzis, ca Tomioka, Okuma, Futaba and Namie. Dupa 5 ani, totul arata identic, nimic nu a fost miscat" a spus acesta pentru Mirror.

In "zonele rosii", puternic contaminate, nimeni nu are voie sa intre decat cu o aprobare speciala si in anumite conditii.

Fotograful de 44 de ani a publica acum imaginile si a spus ca "a trecut un an de la ultima mea vizita in Fuskuhima, o vizita care mi-a schimbat complet perceptia asupra consecintelor pe care le au dezastrele nucleare" a spus acesta.

 Arkadiusz Podniesinski nu este strain de astfel de locuri. Tot el a vizitat si Cernobil, acum 7 ani, unde a realizat o alta serie de fotografii inedite.

Ce a ramas in urma dezastrului de la Fukushima

Dupa 5 ani, cel putin 120.000 de locuitori inca nu s-au putut intoarce la casele lor si probabil ca nu o vor face niciodata. Multi traiesc in case temporare.

20.000 de muncitori curata zilnic solul, imbracat in echipamente speciale si pusi in saci speciali, in zone ingradite.

Acestia  lucreaza acolo non stop si pompeaza apa in reactoare, dupa care o depoziteaza in cisterne. Asa s-au strans aproape un milion de tone de apa radioactiva, iar acum problema este ce sa faca cu ea. Pescarii nu vor ca aceasta sa fie aruncata in ocean. Intregul proces de decontaminare ar putea dura chiar si 40 de ani.

Sursa foto: Arkadiusz Podniesinski

Sursa: Mirror


VIDEO PROTVPLUS.RO