Armata irakiana a reusit sa patrunda in Mosul. Membrii ISIS, avertizati: "Nu exista scapare. Predati-va sau veti muri"
Armata irakiana a anuntat marti ca fortele sale au intrat in Mosul, dupa aproximativ doua saptamani de la inceputul ofensivei impotriva organizatiei jihadiste Statul Islamic, care detine controlul asupra orasului din 2014, anunta AFP.
Fortele armate irakiene au intrat in sectoare de 'pe malul stang al Tigrului din Mosul', a declarat centrul comandamentului comun al operatiunilor insarcinat cu ofensiva pentru a prelua controlul la Mosul.
Fortele de elita ale armatei irakiene anuntasera mai devreme ca au intrat in sediul televiziunii publice din orasul Mosul, primul obiectiv important preluat de fortele guvernamentale in cadrul ofensivei, conform Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Premierul din Irak le-a transmis un avertisment celor 5000 de membri ai Statului Islamic, aflati in Mosul: "Nu exista scapare. Predati-va sau veti muri".
600.000 de copii, printre civilii blocati in Mosul
Aproximativ 600.000 de copii se afla printre civilii blocati in orasul irakian Mosul, a indicat marti organizatia neguvernamentala Save The Children, care a facut apel la deschiderea de coridoare umanitare pentru a-i permite populatiei sa fuga din fief-ul gruparii Stat Islamic (SI) pe care fortele Irakului se pregatesc sa-l recucereasca, relateaza AFP.
''Este vorba de un moment crucial pentru a-i apara pe copii si de a deschide coridoare sigure care sa le permita celor 1,5 milioane de civili, inclusiv 600.000 de copii, blocati inca in oras, sa-l paraseasca in siguranta'', a afirmat organizatia.
Dupa mai mult de doua saptamani de la inceperea vastei ofensive, soldatii irakieni au intrat marti in Mosul, cel de-al doilea oras ca marime din Irak, lansand astfel adevarata batalie pentru Mosul, cucerit in iunie 2014 de catre Statul Islamic.
''Ne putem astepta ca situatia de la Alep (Siria) sa se reproduca la Mosul, in timp ce exista inca posibilitatea de a scoate copiii din zona de lupte'', a declarat Maurizio Crivellaro, director pentru Irak al organizatiei Save The Children.
Circa 250.000 de persoane sunt asediate de trei luni de catre fortele regimului sirian in orasul Alep (nord).
Majoritatea estimarilor indica peste un milion de persoane blocate in Mosul, dar este imposibil de dat o cifra precisa dupa mai bine de doi ani de dominatie jihadista
Civili folositi drept scuturi umane
Militantii organizatiei Statul Islamic au ucis 40 de fosti membri ai fortelor de securitate irakiene in apropiere de Mosul si le-au aruncat trupurile in Tigru si au incercat sa mute 25.000 de mii de locuitori ai unui oras de la sud de Mosul pentru a-i folosi drept scuturi umane, a afirmat purtatoarea de cuvant a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, citata de Reuters.
Oficialul a mai sus ca majoritatea camioanelor in care jihadistii incercau sa transporte locuitori ai orasului Hammam al-Ali au fost intoarse din drum pentru ca nu au reusit sa treaca de patrulele aeriene ale coalitiei internationale, insa unele au reusit sa ajunga la Abu Saif, la 15 kilometri catre nord.
"Suntem ingrijorati de soarta zecilor de mii de civili care au fost mutati fortat de catre organizatia Statul islamic in ultimele 2 saptamani", a afirmat Shamdasani.
Luptatorii SI incearca sa stramute civili in apropierea orasului Mosul si ii aseaza in apropierea obiectivelor organizatiei care ar putea constitui tinte pentru fortele armate irakiene care incearca sa patrunda deja in oras.
In nordul orasului, luptatorii kurzi si-au consolidat pozitiile in satele pe care le-au eliberat recent de sub controlul SI, iar la sud, fortele guvernamentale au ajuns la cativa kilometri de periferia Mosulului.
La vest, fortele paramilitare siite Hashd al-Shaabi [Fortele de Mobilizare Populara], sustinute de Iran, incearca sa taie toate caile de legatura ale jihadistilor SI cu Siria si au preluat controlul asupra unor localitati cheie de pe soseaua catre Tal Afar, un oras strategic pentru "califatul" autoproclamat de SI. Liderii gruparii siite au spus ca luptatorii paramilitari nu vor intra in Mosul, care este locuit in majoritate de suniti.