"Invatam toata viata si tot prosti murim". Viata si opera lui Marian Vanghelie, de la "almanahe" la "goagal" si "care este"
La o simpla cautare pe "GOAGAL", Marian Vanghelie, primarul "care este" la Sectorul 5, se bucura de notorietatea unui star in urma declaratiilor sale.
Nu i-a placut scoala, motiv pentru care si-a luat bacalaureatul abia la 33 de ani. Dar..."soarta i-a fost hotarata, de destin", asa cum explica in stilul sau inconfundabil. "A intrat in politica pe usa din dos, ducand tavi de mancare la reuniunile de partid", povestea Miron Mitrea. Cu siguranta insa le-a carat foarte bine pentru ca a ajuns rapid printre fruntasii PSD.
"Sunt un om care inteleg foarte bine si vreau sa invat de la viata. Invatam toata viata si murim toti ca prostii. Functia mea este Marian Vanghelie"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu o astfel de filosofie de viatza, cel care a copilarit pe un maidan din Ferentari a ajuns sa faca si sa desfaca, in ultimii 15 ani, politica damboviteana. Marian Vanghelie s-a facut imediat remarcat dupa ce a devenit, in 2000, primar al Sectorului 5 al Capitalei. Desi certat cu limba romana, edilul supranumit "CARE ESTE" si-a croit treptat, treptat drumul catre notorietate si avutie.
"Sunt complicat... Si eu va rog sa fiti toti complicati, dar sa fim eficienti, ca daca suntem complicati si nu suntem eficienti, degeaba suntem complicati", spunea in martie 2013.
A terminat liceul cu chiu cu vai la 33 de ani dar a recuperat apoi anii lipsa de scoala si s-a inscris nu la una, ci la doua facultati. In PSD insa a ajuns... din intamplare. "La inceput, Marian ducea tavi cu mancare la reuniunile de partid", isi amintea amuzat Miron Mitrea, cel care a fost mentor, dar si nas.
In 2000, da lovitura cea mare si ajunge primar al Sectorului 5. De aici a inceput si ascensiunea in partid. Curand avea sa isi "urecheze" la televizor colegii aflati in functii mai inalte.
"Ii trimit sa se duca dracu la munca si sa mai citeasca niste almanahe.”
"Perlele" lingvistice ale edilului au facut rapid deliciul presei.
Perseverent si deloc intimidat, Vanghelie si-a urmat drumul, visand ca, intr-o buna zi ar putea ajunge ...de ce nu presedintele Romaniei.
Convins ca un Vanghelie mai cultivat ar avea alte sanse primarul si-a angajat meditatori de limba romana, economie si ... engleza.
Apogeul l-a atins in momentul in care Mircea Geoana a devenit presedinte al PSD. Iar el, Marian numarul doi in partid cu un cuvant greu de spus la numirea ministrilor si secretarilor de stat. Au fost vremuri in care pe actualul premier Victor Ponta l-a catalogat drept "maimutoi implementat".
In ultimii 15 ani nu a avut niciun contracandidat suficient de puternic incat sa ii puna in pericol scaunul de primar intr-un sector al contrastelor acelasi si pentru Cotroceniul cochet dar si pentru Zabrautiul sinonim cu saracia. Desi fara carte si-a castigat simpatia dascalilor si nu numai, pentru ca a reabilitat scolile si gradinitele. A facut economate si a devenit brand cu Vanghelionul pentru care se cheltuiau zeci de mii de euro.
Desi s-a mandrit, tot timpul, ca i-a ajutat pe saraci cu alimente, electrocasnice si chiar bani de sarbatori, periferia arata dramatic.
Ca primar, Vanghelie a adoptat tot un stil atipic. Ziua sa de munca incepe dupa ora 16 si se incheie in miez de noapte. Angajatii spun ca nu l-au vazut semand vreun act si nu stiu cum arata scrisul lui Vanghelie. Tot ei povestesc ca primarul obisnuia sa poarte orice discutie in biroul sau cu televizorul dat tare pe un post de muzica de teama sa nu fie ascultat.