Interviu exclusiv CNN cu un inalt oficial al Coreei de Nord: Vom folosi rachetele nucleare "daca vom fi fortati"

Ultima actualizare: 10-05-2015 07:40
Rachete - GETTY

Jurnalistii de la CNN au fost foarte suprinsi dupa ce au aflat ca li se va permite sa realizeze un interviu cu unul dintre cei mai inalti oficiali ai administratiei din Coreea de Nord.

Motivul? Liderii nord-coreeni nu dau interviuri, mai ales in presa internationala. "Nu-mi place sa vorbesc cu media straina", a spus, sincer, Park Yong Chol, in timp ce se saluta cu jurnalistii americani. Apoi, a explicat si de ce nu-i place: pentru ca presa straina fabrica zvonuri despre tara sa.

Park este seful Institutului pentru Cercetare a Reunificarii Nationale din Coreea de Nord - un organism care are legaturi la cel mai inalt nivel cu guvernul nord-coreean. Jurnalistii de la CNN spun ca singurele indicatii care li s-au dat au fost ca acestia sa renunte la formatul traditional de realizare a interviurilor, in care reporterul si persoana intervievata stau fata in fata pe scaun, si sa se aseze la o masa mai mare, de conferinte, astfel incat sa se vada cele doua portrete mari ale lui Kim Il Sung si Kim Jong Il. Americanii au fost de acord, in conditiile in care li s-a explicat cat de importante sunt simbolurile celor doua personaje in acea tara.

Primul subiect atins a fost legat de informatiile furnizate de Serviciul Secret al Coreei de Sud, care sustine ca aproximativ 15 oficiali ar fi fost executati din ordinul personal al lui Kim Jong Un. "Calomnie marsava! Mai ales ca ei incearca sa lege aceste acuzatii de augustul nume al liderului suprem Kim Jong Un", a replicat Park Yong Chol.

Insa el n-a negat faptul ca au loc executii ale celor care incearca sa submineze sistemul nord-coreean. "Este normal pentru orice tara sa prinda elementele ostile, sa le pedepseasca si sa le execute."

Chiar daca un raport recent al Natiunilor Unite arata ca in lagarele din Coreea de Nord se produc incalcari mari ale drepturilor omului - crime, infometari si tortura - Park refuza sa accepte existenta acestor lagare. El sustine ca, desi sunt centre de corectie pentru condamnatii obisnuiti, nu exista lagare pentru detinutii politici. "Societatea noastra este una fara conflicte politice sau divizari politice si, prin urmare, nu avem nici prizonieri politici".

In opinia sa, nu exista un standard pentru drepturile omului, care sa se aplice in fiecare tara.

"Daca voi vorbiti de drepturile omului in tara mea, o sa vorbesc si eu despre drepturile omului in SUA. Voi aveti acolo proteste legate de rasism, dupa ce oamenii de culoare au fost ucisi de politie. Aveti inchisori pline cu detinuti si folositi noi tehnici de tortura. Presedintele Statelor Unite si alti inalti oficiali ai administratiei americane cunosc formele grave de tortura ale detinutilor. Asa ca daca voi vorbiti de drepturile omului in Coreea de Nord, o sa vorbesc si eu despre drepturile omului in SUA."

In ciuda tuturor sanctiunilor, Coreea de Nord nu vede alta optiune decat sa-si continue programul de arme nucleare. Park a intarit faptul ca tara sa are, intr-adevar, capacitatea de a lovi cu rachete Statele Unite, daca americanii le "forteaza mana". Aceasta strategie a fost una costisitoare, dar de care era nevoie, a mai precizat el.

"Am investit o gramada de bani in apararea noastra nucleara, ca sa combatem amenintarea SUA. Sume imense, care ar fi putut fi cheltuite in alte sectoare, care sa imbunatateasca economia tarii noastre. Insa aceasta decizie strategica a fost una corecta. Suntem o mare putere din punct de vedere politic, ideologic si militar. Iar ultimul nostru obiectiv este sa facem din Coreea de Nord o mare putere economica" - a declarat Park Yong Chol pentru CNN.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO