Coreea de Nord ar putea avea 40 de bombe ATOMICE pana la sfarsitul anului. Ce raza de actiune au rachetele Phenianului


Ultimul update: Duminica 26 Aprilie 2015 07:09
Data publicarii: Joi 23 Aprilie 2015 11:46
Categorie: Stiri externe
Kim Jong Un se uita prin binoclu FOTO AGERPRES

Expertii chinezi au reevaluat arsenalul nuclear al nord-coreenilor si au ajuns la o concluzie ingrijoratoare: estimarile de pana acum au fost complet gresite

Coreea de Nord poate produce suficiente focoase nucleare incat sa ameninte securitatea Statelor Unite si aliatilor acestora, scrie Wall Street Journal, citat de Mediafax. Avertisementul vine de la expertii chinezi, care au estimat un nivel al productiei de armament nuclear superior celui preconizat de colegii lor americani.

Potrivit WSJ, aceste ultime estimari, prezentate in cadrul unei reuniuni cu usile inchise a unor specialisti chinezi si americani, arata ca Phenianul ar putea detine deja 20 de focoase nucleare si capabilitatea de a produce suficient uraniu imbogatit pentru a fi utilizat in scopuri militare. Mai mult, Coreea de Nord ca ar putea sa-si dubleze arsenalul pana anul viitor. Specialistii americani sunt insa sceptici si cred ca e vorba de o suprastimare.

O Coree de Nord bine inarmata nuclear creeaza temeri la adresa securitatii Japoniei si Coreei de Sud, vecinii sai si aliati ao Statelor Unite. Washingtonul a semnat tratate de aparare comuna cu Seulul si Tokyo, ceea ce inceamna ca un atac nuclear asupra vreuneia dintre cele doua tari este considerat un atac asupra Statelor Unite.

Amiralul William Gortney, comandantul Comandamentului Nord-american, a declarat recent ca specialiastii considera ca Phenianul poate sa instaleze, in prezent, un focos pe o racheta balistica intercontinentala - KN-08. Oficialii americani sustint ca racheta nu a fost testata, dar estimeaza ca aceasta are o raza de actiune de aproximativ 9.000 de kilometri - putand atinge estul Statelor Unite, inclusiv California, dar si Asia aproape intreaga Europa, inclusiv tara noastra.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO