Un student american a calatorit pana in China si a intrat ilegal in Coreea de Nord: "Vreau sa fiu arestat!"

Ultima actualizare: 08-05-2015 01:23
Won-moon Joo - CNN

Won-moon Joo este un student american de origine sud-coreeana, in varsta de 21 de ani, care a fost arestat de politia din Coreea de Nord dupa o actiune a sa foarte ... bizara.

Jurnalistii de la CNN au fost informati luni seara ca li se permite realizarea unui interviu cu tanarul Joo, in conditiile in care reporterii televiziunii americane de stiri au facut aceasta solicitare sambata, la doar cateva ore dupa ce au ajuns in capitala Coreei de Nord. Astfel, reporterii CNN au avut parte de acces exclusiv la tanarul sud-coreean, care este rezident permanent in Statele Unite ale Americii si care este arestat in prezent in Coreea de Nord inca din luna aprilie.

Joo traieste in New Jersey si invata la Universitatea New York. El si-a luat vacanta un semestru, ca sa traverseze SUA si spune ca s-a dus in Coreea de Nord dupa o incercare esuata de a-si gasi un loc de munca in California.

Joo nu a parut infricosat de faptul ca ar putea primi o pedeapsa de condamnare la inchisoare, pentru ca a intrat ilegal in Coreea de Nord, prin China. "Sunt gata sa accept orice pedeapsa", spune el. Tanarul a marturisit ca a intrat in Coreea de Nord prin apropierea Marelui Zid Chinezesc, in regiunea Dandong, intr-o zona de langa granita. Dupa ce a traversat doua randuri de sarma ghimpata, Joo a mers pana cand a ajuns langa o apa curgatoare. Apoi a urmat cursul acelei ape pana cand a fost arestat de soldati. "Vreau sa fiu arestat!" - a spus el.

"Am crezut ca intrarea mea in Republica Populara Democrata Coreea - ilegala, am aflat - am crezut ca se va intampla un eveniment mare si speram ca acest eveniment sa aiba un efect bun asupra relatiilor dintre nord si sud", a declarat el pentru CNN. Pe de alta parte, el a recunoscut ca nu era sigur ce "eveniment mare" s-ar fi putut intampla.

"Sper ca voi putea sa spun lumii cum un student obisnuit a intrat in Coreea de Nord ilegal, insa, cu tratamentul generaos al Coreei de Nord, s-a putut intoarce acasa, in siguranta", a spus el.

FOTO: CNN.

Joo a mai declarat ca, in parte, a fost si curiozitatea cea care l-a dus catre Coreea de Nord. El spune ca s-a gandit la aceasta calatorie inca din luna februarie. "M-am gandit ca, in calitate de american rezident si cetatean sud-coreean, intrarea mea in Coreea de Nord ar putea avea un efect bun".

Tanarul s-a nascut in Seul, Coreea de Sud, si s-a mutat in Wisconsin (SUA) impreuna cu familia sa, in 2001. Apoi s-a mutat din nou, in Rhode Island. "Bineinteles ca inteleg faptul ca parintii si prietenii mei sunt foarte ingrijorati din cauza mea. Insa as vrea sa spun ca sunt bine si ca nu trebuie sa se ingrijoreze, pentru ca oamenii de aici m-au tratat cu cel mai uman tratament posibil. Inteleg ca nu am voie sa iau legatura cu nimeni din afara, pentru ca am intrat ilegal in tara. Am facut ceva rau, asa ca inteleg ca nu am voie sa ma plimb liber, pentru ca in prezent sunt un infractor.", a mai spus el.

Joo a mai declarat ca este sanatos si este hranit bine. Camera sa are 3 paturi si o toaleta proprie. Nu are acces la radio, televizor sau internet. De asemenea, nu a putut sa dea niciun telefon.

Joo a fost arestat pe 22 aprilie 2015 in Coreea de Nord si, deocamdata, nu a fost informat cu privire la acuzatii sau cand i se va permite sa ia legatura cu familia sa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO