Financial Times: Forta NATO care ar trebui sa ne apere risca sa fie distrusa de rusi inainte sa lupte. Ce spun simularile
Fortele NATO care ar trebui sa apere Europa de Est, inclusiv tara noastra, sunt de fapt ele insele vulnerabile la un atac rusesc, afirma inalti oficiali ai Aliantei.
Doi generali din comanda NATO au declarat pentru Financial Times ca Forta de Reactie Rapida a Aliantei (“Very High Readiness Joint Task Force”) nu poate fi trimisa sa apere estul Europei, fiind prea vulnerabila la un atac rusesc in faza de desfasurare in dispozitiv. Forta, constituita din 5.000 de militari din statele europene, a fost creata dupa declansarea crizei din Ucraina. Scopul sau e acela de a castiga timp, in cazul unui atac pe flacul estic al Aliantei, timp in care cei 30.000 de militari din forta de raspuns „normala” a NATO sa se mobilizeze.
Generalii citati de FT sustin insa ca Rusia si-a sporit atat de mult prezenta militara la granitele sale vestice si mai ales in Kaliningrad, enclava dintre Polonia si Lituania, incat Forta de Reactie Rapida risca sa fie zdrobita inainte de a ajunge sa lupte. „Rusia are rachete anti-aeriene, dar si impotriva navelor militare, si avioane de lupta in regiunea Kaliningrad si in alte parti ale teritoriului sau iar aceste arme acopera zone uriase”, a declarat si un purtator de cuvant al NATO citat de Financial Times.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
De altfel, si o simulare realizata de expertii Rand Corporation, cel mai cunoscut institut de studii strategice din lume, a demonstrat ca, in cazul unui conflict, „fortelor rusesti le va lua cel mult 60 de ore pentru a ajunge la intrarea in capitalele Estoniei si Letoniei”.
Aceasta vulnerabilitate a facut necesara stationarea permanenta a unor forte pe flancul estic al NATO. Mai multe masuri in acest sens ar urma sa fie aprobate la summit-ul de la Varsovia din iulie. Una dintre acestea ar fi ca fiecare stat baltic, dar si Polonia, sa primeasca cel putin un batalion NATO - lucru considerat de guvernul de la Varsovia "o cerinta minima".
Armata americana a inceput sa amplaseze inca de la la sfarsitul anului trecut armament greu in tara noastra. La noi au ajuns deja 70 de piese de echipament, printre care tancuri M1A2 Abrams, tocmai in scopul de a intari prezenta militara a Aliantei in regiune.
De asemenea, Romania a cerut crearea unei flote NATO in Marea Neagra, "ca parte a posturii de aparare si descurajare". Kremlinul a reactionat dur, spunand ca e vorba de un plan care “submineaza securitatea si stabilitatea, fortand Rusia sa riposteze”.
Sursa: Financial Times
Etichete: Rusia, NATO, Polonia, armata, summit, simulare, varsovia, kaliningrad, tarile baltice,
Dată publicare:
16-05-2016 14:40