Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra. "Vom fi fortati sa ripostam"

nave de razboi rusesti la Kronstadt

Kremlinul reactioneaza dur la planurile Romaniei de a cere crearea unei flote NATO in Marea Neagra, anuntate la inceputul acestui an.

Planul NATO de crearea a unei flote a Marii Negre “submineaza securitatea si stabilitatea, fortand Rusia sa riposteze”, a declarat Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova. Oficialul a raspuns intrebarilor puse de jurnalisti miercuri pe site-ul institutiei. potrivit TASS.

Liderii NATO nu au comentat inca acest proiect discutabil”, a mai spus Zaharova (foto jos). “Potrivit presei, Romania vrea sa il promoveze pe agenda urmatorului summit al Aliantei, care va avea loc in iulie la Varsovia”. Ea a precizat ca o astfel de initiativa va afecta pacea in regiune, “pe care Bucurestiul pretinde ca o promoveaza” si s-a referit si la scutul anti-racheta de la Deveselu, spunand ca acesta, “impreuna cu alte infrastructuri militare ale SUA si NATO in Romania si in alte tari indica dorinta de a intensifica activitatea militara in imediata apropiere a granitelor Rusiei”. Ca urmare, Rusia “va fi fortata sa ia masuri de riposta adecvate pentru a-si asigura propria securitate”.

Zaharova a acuzat guvernul roman ca se prezinta drept “un avanpost pe flancul estic al NATO” impotriva Rusiei si ca a facut tot posibilul pentru a spori prezenta militara a fortelor occidentale in regiunea Marii Negre. “Potrivit propunerilor Bucurestiului, navele unor membri regionali ai Aliantei (Bulgaria, Romania, Turcia), vor asigura baza unei astfel de flote, care va fi intarita de nave ale altor state membre NATO, in principal SUA, Marea Britanie, Germania, Italia si Franta, prin rotatie. Initiatorii ideii au invitat si Ucraina si Georgia sa li se alature”, a mai spus diplomatul rus.

Citește și
rusia
Rusia si NATO isi reiau astazi "dialogul" intre diplomati: "Va fi neplacut, dar cel putin vom vorbi unii cu altii"

Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat joi printr-un comunicat in care precizeaza ca „Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu si initiativa unei Grupari Navale la Marea Neagra au un caracter strict defensiv, respecta pe deplin dreptul international si nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse”.

La inceputul acestui an, Romania a demarat demersurile pentru infiintarea unei flote NATO in Marea Neagra. Este vorba despre o grupare maritima de nave militare a tarilor de la malul marii, partenere ale aliantei. "Scopul va fi unul de aparare si descurajare", a precizat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc. "Forma pe care o va imbraca prezenta navala aliata la Marea Neagra depinde de ce vor spune riveranii aliati."

In cazul acestei flote exista si o restrictie: Conventia de la Montreux, care spune ca o nava militara straina nu poate stationa mai mult de 21 de zile in apele Marii Negre. Ceea ce inseamna ca din flota pot face parte permanent doar nave din Romania, Turcia si Bulgaria. Presedintele Iohannis va cere oficial o prezenta permanenta a flotei NATO in Marea Neagra la summit-ul de la Varsovia.

Pe de alta parte, capacitatile Flotei ruse din Marea Neagra au fost completate in 2015 cu peste 200 de echipamente militare, inclusiv 40 de nave de razboi si nave auxiliare, potrivit comandantului-sef al acestei forte navale.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"O demonstratie de forta in curtea din spate a Rusiei". Ce scriu jurnalistii CNN despre avioanele trimise de NATO in Romania

Doua dintre cele mai puternice avioane de razboi din lume au aterizat luni la Baza Militara "Mihail Kogalniceanu" din Constanta. Nu au venit ca sa intareasca flancul estic al NATO, ci doar sa demonstreze ca o pot face, relateaza CNN.

Rusia si NATO isi reiau astazi
Rusia si NATO isi reiau astazi "dialogul" intre diplomati: "Va fi neplacut, dar cel putin vom vorbi unii cu altii"

Alianta Nord-Atlantica si Rusia, ale caror relatii au fost grav afectate de criza ucraineana, isi reiau miercuri la Bruxelles “dialogul” intre diplomati, in contextul in care tensiunile, in special in Marea Baltica, raman “puternice”, relateaza AFP.

Rusii au spionat din aer si de pe apa exercitiile NATO din Marea Neagra.
Rusii au spionat din aer si de pe apa exercitiile NATO din Marea Neagra. "Au putut sa vada de ce suntem in stare"

Exercitiile NATO in Marea Neagra sunt spionate din aer si de pe apa de catre rusi, este declaratia ferma a comandantului fregatei canadiene care a participat alaturi de fregata Regina Maria la antrenamente complexe pe mare.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.