Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra. "Vom fi fortati sa ripostam"

nave de razboi rusesti la Kronstadt

Kremlinul reactioneaza dur la planurile Romaniei de a cere crearea unei flote NATO in Marea Neagra, anuntate la inceputul acestui an.

Planul NATO de crearea a unei flote a Marii Negre “submineaza securitatea si stabilitatea, fortand Rusia sa riposteze”, a declarat Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova. Oficialul a raspuns intrebarilor puse de jurnalisti miercuri pe site-ul institutiei. potrivit TASS.

Liderii NATO nu au comentat inca acest proiect discutabil”, a mai spus Zaharova (foto jos). “Potrivit presei, Romania vrea sa il promoveze pe agenda urmatorului summit al Aliantei, care va avea loc in iulie la Varsovia”. Ea a precizat ca o astfel de initiativa va afecta pacea in regiune, “pe care Bucurestiul pretinde ca o promoveaza” si s-a referit si la scutul anti-racheta de la Deveselu, spunand ca acesta, “impreuna cu alte infrastructuri militare ale SUA si NATO in Romania si in alte tari indica dorinta de a intensifica activitatea militara in imediata apropiere a granitelor Rusiei”. Ca urmare, Rusia “va fi fortata sa ia masuri de riposta adecvate pentru a-si asigura propria securitate”.

Zaharova a acuzat guvernul roman ca se prezinta drept “un avanpost pe flancul estic al NATO” impotriva Rusiei si ca a facut tot posibilul pentru a spori prezenta militara a fortelor occidentale in regiunea Marii Negre. “Potrivit propunerilor Bucurestiului, navele unor membri regionali ai Aliantei (Bulgaria, Romania, Turcia), vor asigura baza unei astfel de flote, care va fi intarita de nave ale altor state membre NATO, in principal SUA, Marea Britanie, Germania, Italia si Franta, prin rotatie. Initiatorii ideii au invitat si Ucraina si Georgia sa li se alature”, a mai spus diplomatul rus.

Citește și
rusia
Rusia si NATO isi reiau astazi "dialogul" intre diplomati: "Va fi neplacut, dar cel putin vom vorbi unii cu altii"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat joi printr-un comunicat in care precizeaza ca „Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu si initiativa unei Grupari Navale la Marea Neagra au un caracter strict defensiv, respecta pe deplin dreptul international si nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse”.

La inceputul acestui an, Romania a demarat demersurile pentru infiintarea unei flote NATO in Marea Neagra. Este vorba despre o grupare maritima de nave militare a tarilor de la malul marii, partenere ale aliantei. "Scopul va fi unul de aparare si descurajare", a precizat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc. "Forma pe care o va imbraca prezenta navala aliata la Marea Neagra depinde de ce vor spune riveranii aliati."

In cazul acestei flote exista si o restrictie: Conventia de la Montreux, care spune ca o nava militara straina nu poate stationa mai mult de 21 de zile in apele Marii Negre. Ceea ce inseamna ca din flota pot face parte permanent doar nave din Romania, Turcia si Bulgaria. Presedintele Iohannis va cere oficial o prezenta permanenta a flotei NATO in Marea Neagra la summit-ul de la Varsovia.

Pe de alta parte, capacitatile Flotei ruse din Marea Neagra au fost completate in 2015 cu peste 200 de echipamente militare, inclusiv 40 de nave de razboi si nave auxiliare, potrivit comandantului-sef al acestei forte navale.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
"O demonstratie de forta in curtea din spate a Rusiei". Ce scriu jurnalistii CNN despre avioanele trimise de NATO in Romania

Doua dintre cele mai puternice avioane de razboi din lume au aterizat luni la Baza Militara "Mihail Kogalniceanu" din Constanta. Nu au venit ca sa intareasca flancul estic al NATO, ci doar sa demonstreze ca o pot face, relateaza CNN.

Rusia si NATO isi reiau astazi
Rusia si NATO isi reiau astazi "dialogul" intre diplomati: "Va fi neplacut, dar cel putin vom vorbi unii cu altii"

Alianta Nord-Atlantica si Rusia, ale caror relatii au fost grav afectate de criza ucraineana, isi reiau miercuri la Bruxelles “dialogul” intre diplomati, in contextul in care tensiunile, in special in Marea Baltica, raman “puternice”, relateaza AFP.

Rusii au spionat din aer si de pe apa exercitiile NATO din Marea Neagra.
Rusii au spionat din aer si de pe apa exercitiile NATO din Marea Neagra. "Au putut sa vada de ce suntem in stare"

Exercitiile NATO in Marea Neagra sunt spionate din aer si de pe apa de catre rusi, este declaratia ferma a comandantului fregatei canadiene care a participat alaturi de fregata Regina Maria la antrenamente complexe pe mare.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.