Executati si CRUCIFICATI in secolul XXI. "Pentru ei, in viata de Apoi, este o mare pedeapsa"
Recent, opinia publica a vazut cateva fotografii tulburatoare din Siria, cu doi oameni care fusesera pedepsiti prin crucificare. Cum s-a ajuns ca o pedeapsa din Roma antica sa fie aplicata acum in razboiul civil din Siria?
Cei doi oameni morti pe cruce erau legati la ochi, iar bratele lor erau fixate de lemn, scrie BBC News. Deasupra unuia dintre aceste corpuri atarna un baner pe care scria: "Acest om a luptat impotriva musulmanilor si a pus aici un dispozitiv explozibil."
In fotografii apar mai multi oameni, printre care si copii, uitandu-se de la mica distanta la cele doua victime, in timp ce altii isi vad de drumul lor obisnuit in nordul orasului Raqqa din Siria, netulburati de corpurile suspendate.
De asemenea, conform Amnesty International, s-au mai semnalat cazuri de crucificare in Yemen, in 2012, dupa ce un grup islamist l-a declarat vinovat pe un tanar de 28 de ani. Victima ar fi plantat dispozitive electronice in autovehicule, activand astfel drone americane care urmareau si ucideau pe cei din masinile supravegheate. Si el a fost mai intai executat, iar apoi crucificat.
Seicul dr. Usama Hasan, profesor islamic si senior cercetator in stiintele islamice la Fundatia Quilliam din Londra este de parere ca aceasta forma de pedeapsa isi are radacinile intr-o forma "foarte literala" sau chiar fundamentalista a unui verset din Coran. Versetul 33 al capitolului 5 al cartii spune asa: "Intr-adevar, cei care duc un razboi impotriva lui Allah si a Mesagerilor Sai si propavaduiesc coruptia pe pamant nu pot fi decat ucisi sau crucificati de mainile lor, iar picioarele taiate sau sa fie exilati de pe acest taram. Asta este pentru ei o rusine in aceasta lume; iar pentru ei in viata de Apoi este o mare pedeapsa".
Pentru Hasan, crucificarea nu are ce cauta intr-o lume moderna. Ceea ce s-a intamplat in Raqqa s-a dorit a fi un avertisment pentru toti cei care contesta autoritatea lui Isis, spune el. Si, desi crucificarea este mentionata in Coran, a jucat un rol important in Biblie. Islamul il recunoaste pe Isus drept profet, insa nu crede - spre deosebire de crestini - ca a fost crucificat.
Crucificarile au devenit o forma obisnuita de executie in timpul Imperiului Roman, cu mult timp inainte de nasterea lui Isus. "Cel mai faimos exemplu este cel al lui Spartacus", explica profesorul Mary Beard, referindu-se la sclavul roman si gladiator care a murit in anul 71 I.C., dupa ce a condus o revolta. Se estimeaza ca 6000 de oameni care l-au urmat atunci pe Spartacus in revolte ...au fost ucisi prin crucificare.
"In Roma Republicana, in secolul 1, aceasta executie este una standard si degradanta. Daca esti cetatean roman nu vei fi crucificat. Sfantul Petru este crucificat in Roma - iar in martiriul lui Petru si Pavel diferenta este ca Pavel este un cetatean roman, iar Petru nu." - spune profesorul Beard. De altfel, se presupune ca Pavel ar fi fost decapitat - o moarte considerata mai buna...
In limba latina, cuvantul "crux" care este asociat de cele mai multe ori cu "cruce", insa initial se referea la orice obiect cu care a fost tras in teapa sau spanzurat un om.Imparatul roman Constantin, care era crestin, a interzis crucificarile in secolul 4 D.C. Iar dupa 1000 de ani de la aceasta masura, crucificare a aparut din nou ca un mod de a ucide crestini in Japonia. In 1597, 26 de crestini au fost crucificati in Nagasaki, iar in secolul urmator alte sute au murit in acelasi fel."Motivul pentru care s-a recurs la acest mod de executie este ca aceste crucificari expun victimele la umilinte, dar reprezinta si un avertisment public. Exista consemnari istorice care spun ca cei crucificati erau lasati in public ore intregi sau chiar pana la apusul soarelui, dupa care erau ucisi cu sabiile", spune Timon Screech, profesor de istorie japoneza la Scoala de Studii Orientale si Africane din Londra.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: roma, romani, siria, executare, crucificare, biblie, coran,
Dată publicare:
08-05-2014 11:47