"Era o fata inteligenta si iubita de toti." Parintii britanici, ingroziti de fenomenul tinerelor care fug in Statul Islamic

Tinere musulmane

Familia tinerei Aqsa Mahmood nu s-a gandit niciodata ca va ajunge sa traiasca asa ceva. Fiica lor era un adolescent inteligent si iubit de toata lumea, care isi ajuta la nevoie cei 3 frati mai mici si bunicii cu care locuia in Scotia.

Tanara asculta Coldplay, citea Harry Potter si bea Irn Bru, o bautura populara scotiana, scriu cei de la New York Times. Aqsa isi dorea sa ajunga farmacista sau doctor. Nimeni dintre cunoscutii sai nu s-a asteptat ca ea isi paraseasca locuinta din Glasgow, in noiembrie 2013, si sa ajunga in Siria. Acum, spun autoritatile, ea este unul dintre cei mai activi agenti de recrutare a tinerelor britanice care vor sa se inscrie in Statul Islamic.

In prezent, autoritatile investigheaza o posibila legatura intre Aqsa Mahmood, care activeaza in prezent sub numele Umm Layth (care inseamna Mama Leului) si disparitia recenta a 3 adolescente din Londra, despre care se banuieste ca au fugit de acasa pentru a se inscrie in randurile extremistilor Statului Islamic din Siria. Acest fenomen al tinerelor care pleaca de acasa pentru a deveni jihadiste extremiste pare sa devina tot mai amenintator. Un oficial al Politiei Metropolitane londoneze a declarat ca una dintre fetele fugite ar fi trimis un mesaj pe Twitter unei femei, pe 15 februarie, cu doar cateva zile inainte sa plece din Marea Britanie, insa a refuzat sa spuna identitatea acelei femei.

FOTO: Aqsa Mahmood

Citește și
raqqa
Marturii cutremuratoare din "iadul jihadistilor": capitala Raqqa este o inchisoare uriasa, inundata de luptatori straini
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Expertii care monitorizeaza activitatea jihadista online, printre care si Audrey Alexander de la International Center for the Study of Radicalization din Londra, au identificat-o pe acea femeie ca fiind Mahmood, in varsta de 20 de ani. Se presupune ca ea traieste acum in Raqqa, Siria, capitala de facto a Statului Islamic, unde s-ar fi maritat cu un jihadist. In timp ce familiile celor 3 tinere fac apeluri disperate si sfasietoare pentru ca acestea sa se intoarca acasa, familia lui Mahmood a dat un comunicat adresat propriei fiice, pe care a numit-o o "rusine". Parintii ei au precizat ca se simt "ingroziti si furiosi" din cauza faptului ca ea "ar putea avea un rol" in actiunile de recrutare a fetelor pentru Statul Islamic.

"Actiunile sale sunt o distorsiune pervertita si malefica a Islamului. Iti ucizi familia in fiecare zi prin ceea ce faci. Familia ta te roaga sa incetezi, daca i-ai iubit vreodata." - se arata in mesajul familiei, lansat prin intermediul avocatului lor, Aamer Anwar.

FOTO: Kadiza Sultana

Adolescentele britanice care au fugit sunt: Kadiza Sultana (16 ani), Shamim Begum (15 ani) si Amira Abase (15 ani). Ele au fost descrise de colegii de scoala ca fiind silitoare, spre deosebire de tanara Mahmood, al carui cont de pe Twitter a aratat ca urmarea conturile multor jihadisti. Domnisoara Begum (care a trimis un mesaj pe Twitter lui Mahmood) a cerut abonatilor sai de pe Twitter, inainte de a pleca, sa se roage pentru ea.

Aceste adolescente le-au spus familiilor lor, pe 17 februarie, ca pleaca pentru scurt timp, insa camerele de supraveghere ale aeroportului Gatwick, din apropierea Londrei, le-au vazut pe fete cand se imbarcau intr-un avion al companiei Turkish Airways cu directia Istanbul. Ulterior, politia metropolitana britanica a anuntat ca tinerele au ajuns in Siria. O alta colega a acestor tinere, din aceeasi scoala, Bethnal Green Academy, a zburat cu Turkish Airlines in decembrie si se banuieste ca este in Siria.

Ca si ele, "Aqsa Mahmood era foarte inteligenta, simpatica si atenta cu cei din jurul ei", a declarat avocatul Anwar. Insa Statul Islamic a transformat-o pe Mahmood intr-o "fata de tip poster a Angliei pentru recrutarea tinerelor".

David Cameron, ingrijorat de cazul celor trei eleve britanice care incearca sa ajunga in Siria

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a exprimat "ingrijorare" in legatura cu situatia celor trei eleve britanice care se indreapta spre Siria pentru a se alatura organizatiei teroriste Statul Islamic. "Este o situatie extrem de ingrijoratoare; autoritatile vor face totul pentru a le ajuta pe aceste fete. Insa acest caz ne demonstreaza ca lupta impotriva terorismului islamist nu trebuie sa fie purtata doar de politie si de autoritatile vamale. Este necesar ca fiecare scoala, fiecare universitate, fiecare liceu, fiecare comunitate sa admita ca au roluri de jucat. Avem sarcina de a opri acesti oameni sa aiba mintile otravite de acest inspaimantator cult al mortii", a spus Cameron, potrivit BBC, referindu-se la propaganda organizatiei teroriste Statul Islamic.

Politia metropolitana londoneza a lansat un apel pentru gasirea adolescentelor. "Cele trei fete vor fi extrem de vulnerabile si se vor afla in mare pericol daca vor ajunge in Siria", a declarat Richard Walton, un oficial din cadrul Scotland Yard.

Reteaua Stat Islamic antreneaza copii de cinci ani, "viitoarea generatie" de teroristi

Pe de alta parte, mai trebuie mentionat faptul ca grupul terorist Stat Islamic a construit centre pentru antrenarea copiilor. Cel putin asa apare intr-o inregistrare video dintr-un astfel de poligon din Siria, unde sunt pregatiti baieti cu varsta de cinci ani, relateaza postul australian ABC News. In inregistrarea video de noua minute, organizatia terorista prezinta zeci de copii cu varsta de cinci ani imbracati in uniforme de camuflaj, antrenandu-se cu arme de foc si citind versete din Coran.

Copiii sunt prezentati ca fiind noua generatie de combatanti islamisti, iar, potrivit expertilor, videoclipul de propaganda a fost filmat intr-o tabara de antrenament terorist din orasul sirian Raqqa. Conform unor surse, copiii prezentati in imagini sunt ai combatantilor straini veniti in Siria si Irak pentru a deveni membri ai organizatiei teroriste Stat Islamic. Un instructor terorist afirma in inregistrare ca cei mai multi dintre acesti copii sunt in a doua etapa de instruire, fiind "viitoarea generatie" a combatantilor organizatiei sunnite Stat Islamic.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului anunta din decembrie 2014 ca grupul terorist Stat Islamic a construit tabere pentru antrenarea copiilor. Organizatia terorista Stat Islamic ocupa teritorii din Irak, Siria si Libia, unde a proclamat un "califat islamic".

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Noua
Noua "distractie" a elevilor din Yemen si Egipt: "Jihadi John si ostaticii". Copiii reconstituie executiile Statului Islamic

In trecut se jucau "Cowboy si indieni" sau "Hoti si Politisti". Acum insa, mai multi elevi au gasit o noua "distractie". Una socanta: "Jihadi John si ostaticii".

Marturii cutremuratoare din
Marturii cutremuratoare din "iadul jihadistilor": capitala Raqqa este o inchisoare uriasa, inundata de luptatori straini

La un an dupa ce jihadistii din Statul Islamic in Irak si Levant au preluat controlul asupra orasului sirian Raqqa, localnicii spun ca acesta a devenit o "inchisoare uriasa".

Pierre Choulet, parcursul unui tanar francez care a devenit kamikaze jihadist.
Pierre Choulet, parcursul unui tanar francez care a devenit kamikaze jihadist. "Din copilul meu au facut un monstru"

Parintii lui Pierre Choulet, un francez in varsta de 19 ani care s-a aruncat in aer intr-un atentat kamikaze comis in Irak in numele gruparii teroriste Statul Islamic, nu reusesc sa inteleaga cum copilul lor, "un inger", a devenit "un monstru".

Trei adolescente britanice sunt suspectate ca au fugit de acasa pentru a se marita cu jihadistii din Statul Islamic
Trei adolescente britanice sunt suspectate ca au fugit de acasa pentru a se marita cu jihadistii din Statul Islamic

Trei adolescente britanice sunt cautate de politie dupa ce au disparut de acasa, joi, fiind suspectate ca vor sa se casatoreasca cu jihadisti din Statul Islamic.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.