Domnul Leonida povesteşte momentul în care Regele Mihai a fost urmărit de ruşi şi obligat să îşi părăsească ţara

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 07 Decembrie 2017 15:16
Categorie: Stirileprotv iti recomanda

Leonida Nitoiu, în vârstă de 87 de ani, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Cabana Bob Plecare, Stancile Sfânta Ana, Sinaia. El a povestit într-un interviu momentul în care Regele Mihai a fost prins de ruşi şi forţat să urce în trenul regal.

Cabană a fost construită în anul 1932 de către părinţii domnului Leonida pe un teren donat de către Eforia Spitalelor şi era situată pe actualul drum către Cota 1400, la intersecţia cu drumul spre Stana Regală.

Tatăl domnului Leonida a fost ebenist al Casei Regale şi al Domeniului Peleş, dar şi cabanier.

Fosta Cabana Bob Plecare era situată la altitudinea de 1200 m şi de foarte multe ori copilul Leonida a fost luat cu jeep-ul de către Regele Mihai care mergea spre Stana Regală.

Domnul Leonida a povestit într-un interviu momentul în care Regele Mihai a fost prins de ruşi şi forţat să urce în trenul regal,

În decembrie 1947 un camion plin cu soldaţi ruşi a ajuns la Castelul Peleş pentru a-l aresta pe Rege şi a-l forţa să urce în trenul regal.

Negăsindu-l la castel, soldaţii s-au luat după urmele din zăpadă lăsate de jeep, urme care mergeau de la Castelul Peleş spre Cabană Bob Plecare.

"Am auzit o maşină, tata a ieşit repede afară, era Regele Mihai cu jeep-ul. După 5 minunte s-a auzit un alt zgomot, erau 6 ofiţeri ruşi, s-au dat jos din maşină şi l-au luat pe tata la întrebări: tar Mihai? tar Mihai?", povesteşte domnul Leonida.

"Tata ştia că tar înseamnă rege, le-a zis că nu e, l-au lovit pe tata cu un pistol după cap ca să spună unde e tar Mihai, au lovit-o şi pe mama, apoi ne-au luat pe noi", continuă el.

Soldaţii ruşi care au dat năvală în casa familiei erau conduşi de un colonel sovietic, care avea drept talmaci un maior basarabean: "Scoate-ti-l de unde l-aţi ascuns pe Regele Mihai că altfel vă împuşcăm pe toţi. Unde e Regele? Îţi mănânc creierii. Atunci tata i-a răspuns: Tu vorbeşti româneşte? Pe aici nu umbla Regele Mihai. Ei au crezut că regele e ascuns la noi".

"N-am de unde să vi-l dau pe Rege, n-a trecut pe aici!', le-a răspuns tatăl domnului Leonida.

Punându-i pistolul la tâmplă, maiorul basarabean îl ameninţă iar, scoţându-l afară din cabană şi arătându-i că urmele jeep-ului făceau un ocol chiar în dreptul cabanei.

"Tata le-a spus că pe acolo trec americani, iar ei au plecat când au auzit asta", îşi mai aminteşte acesta.

Au plecat la Stana regală, dar Regele Mihai nu mai era nici acolo, coborâse şi intrase în curtea castelului pe la Vulpărie. Acolo l-au prins alţi soldaţi ruşi şi sub ameninţarea armelor l-au condus şi l-au forţat să urce în trenul regal.

"L-au luat de la Peleş şi l-au suit direct în tren, avea un sac cu el. Nu a avut timp, dacă el cobora atunci de la noi din casă, îl omorau sigur", a mai povestit domnul Leonida.

După un timp, prin vara lui l948, a apărut la cabana Ana Pauker însoţită de mai mulţi activişti: "Aha, voi eraţi aceia care l-au ascuns pe Rege. Un cuib de năpârci pe care o să-l fac una cu pământul. Aici venea şi colonelul Pauker cu cine ştie ce destrăbălate! Să fie dărâmată Cabana Sfântă Ana(Cabana Bob Plecare) şi cabanierii să fie deportaţi în Bărăgan!".

În 1952 cabana a fost demolată fără nici un document de naţionalizare sau expropriere; proprietarul a fost deportat 4 ani în Bărăgan.

30 decembrie 1947 este ziua în care regimul comunist, criminal, impus de Moscova a început să lucreze la mutilarea unui întreg popor.

A fost data la care tânărul Rege Mihai avea să semneze, în stare de arest, documentul de abdicare la tron, cel care l-a trimis într-un lung şi chinuitor exil.

Premierul Petru Groza şi secretarul general al PCR, Gheorghe Gheorghiu-Dej, au pus în aplicare planul ruşilor de abolire a regalităţii la Bucureşti.

În vârstă de doar 26 de ani, Mihai I şi mama sa, Regina Elena, au fost alungaţi din țara pe motiv ca monarhia pune piedici democratizării României.

La Castelul Peleş, locul în care a copilărit Majestatea sa Regele Mihai, oamenii îi aduc deja un ultim omagiu suveranului
La Castelul Peleş, locul în care a copilărit Majestatea sa Regele Mihai, oamenii îi aduc deja un ultim omagiu suveranului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Premierul britanic Theresa May la o conferință de presă
Topul celor mai bune fotografii Getty ale celor mai importante evenimente din 2018
Poveste ”magică” de sărbători. Cum a fost îndeplinită dorința unui copil, de Crăciun
Cum a ajutat George Bush sistemul medical din România, imediat după căderea lui Ceaușescu
Interviu exclusiv cu miliardarul Sanjeev Gupta. Marele proiect pe care îl are pentru România
Reportaj emoționant la televiziunea Arte despre o asistentă medicală care ”salvează vieți în România”. VIDEO
CTP, despre ieșirile furioase ale Serenei Williams, în finala US Open: „I-a dat cu stadionul în cap japonezei Osaka”
Doina Hrehoreț, transplant, ficat, medic
Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat
Povestea românului care a câștigat de 14 ori la loto. Ce formulă a descoperit
CTP, despre planul lui Tudorel Toader în Justiție: ”Acesta e obiectivul lui cel mai important”
CTP, despre ”momentul emblematic” din Piața Victoriei: ”N-a intervenit niciunul!”
Rareș Năstase, despre proteste: ”I-am văzut pe jandarmi foarte ciudat organizați”
Infernul prin care a trecut o româncă. Răpită pe stradă în Londra și transformată în sclavă sexuală